SCHOONHOVEN.(1980.06.19)

Piet Franken op ouderwetse toer

Van onze medewerker WIM WEEDA

Met inzet van alle reserves, die zijn door de inspanningen geteisterde lichaam nog kon opbrengen, vocht Piet Franken zich naar de verlossende eindzege de Ronde van Schoonhoven. Piet Franken leed pijn, die laatste 1600 meter, maar de beloning aan de finish vergoedde alles en breedlachend nam de 30-jarige coureur uit Oosterhout het applaus van de dichte rij toeschouwers in ontvangst. Zijn eerste in twee jaar. Dit staaltje krachtpatserij vergoedde veel van de teleurstelling die het toch wel saaie verloop van deze door de rennersclub De Waardrenners in samenwerking met Het Vrije Volk georganiseerde wedstrijd, teweegbracht

Al heel vroeg ontstond een kopgroep van zeven renners, voornamelijk geďnspireerd door de op de leidersprijs azende Harry de Boer. En gesteund door Jan Klomp, Henk van Weers, Dick Willigenburg, Piet 5 Franken, Henk van Rossum en Nico Zaal. Halvewege had de kopgroep een voorsprong van circa 50 seconden op het peloton, dat maar niet stuk wilde. Een peloton waarin met renners als Versluis, Bosch, Nederlof, Huizinga, Sint Nicolaas, Hus, Jouvenaar genoeg kwaliteit aanwezig was om met kans op slagen de jacht naar de kop te ondernemen. Maar misschien, was het juist die overmaat aan kwaliteit, waardoor de naijver de kop opstak, die een achtervolging  voorkwam.

Het werd daardoor een eentonig rondje met een in de kopgroep zeer ijverige, Harry de Boer, die met nog zeventien van de vijftig te rijden ronden reeds zeker was van de leidersprijs. Jan Klomp, die aanvankelijk hetzelfde doelvoor ogen had, verbeet zijn teleurstelling over het mislukken van zijn opzet door enkele fikse demarrages. Zijn medestrijders van Klomp hadden evenwel het antwoord gereed en misnoegd nam Klomp weer zijn plaats in de leidersgroep in.

In het peloton kwam later wat beroering.Het duo Hus-Jouvenaar liep een honderdtal meters weg en anderen reageerden nerveus. Daardoor liep de voorsprong van de kopgroep tot de helft terug, maar meer winst kreeg men niet. In de voorlaatste ronde demarreerde Piet Franken uit de kopgroep en afgeschermd door zijn ploegmaats van Rossum en Van Weers verdedigde hij mét succes zijn luttele voorsprong.

0

SCHOONHOVEN. ( 1980.06.19 )

0

Amateurs:

 

1

Piet Franken

Oosterhout;

2

Henk van Weers

Den Haag;

3

Jan Klomp

Giessenburg;

4

Dick Willigenburg

Leusden;

5

Hans van Rossum

Den Haag;

6

Nico Zaal

Hazerswoude-Dorp;

7

Harrie de Boer

Hilversum;

8

Arie Versluis

Ameide;

9

Pim Bosch

Gorinchem;

10

J. van de Rijdt

Andel;

11

Nico Toussaint

Naaldwijk;

12

Ad Kraan

Gouda;

13

Jan van Rossum

Den Haag;

14

Bram Jouvenaar

Den Haag;

15

Martin Huizinga

Gouda;

0

Liefhebbers en veteranen

 

1

Frans van de Helder

Gouda;

2

M. van Brussel

 

3

Siep van Dongen

Middelharnis;

4

Bert Zaal

Hazerswoude;

5

Peter Legierse

Achthuizen;

6

Hans Ket

Rotterdam;

7

Wout Tondor

Rotterdam;

8

Piet Nobel

Krimpen aan de Lek;

9

Wim Wielhouwer

Sommelsdijk;

10

Hans Lap

Hendrik-ido-Ambacht;