SCHEVENINGEN.REVANCHE MERKENKAMPIOENSCHAP.(1980.08.02)

Jannus Slendebroek winnaar op Scheveningse Boulevard

'Revanche' voor De Wit-Vrolijk

In het officiele merkenkampioenschap “nergens": bij de revan­che op de eerste plaats. Die merkwaardige uitslag leverde het Haags vakantiecriterium (opnieuw verreden als revanche van de jaarlijkse titelstrijd voor gastrenners- verenigingen) op voor de ploeg van Piet de Wit snacks/koffieshop Frans Vrolijk. Want, al bleef dan die merkwaardige kleine criteriumkoning Harry de Boer bij de voor zijn Haagse sponsor belangrijke koers op de Scheve- ningse boulevard gewoon weg, het vijftal Cor Schuurman, Bram Jouvenaar, Wim Hus, Gerrit Pronk en Gijs den Besten zorgde toch voor een feestdag voor ploegleider Roel Moes.

Met zijn renners, die in het Limburgse Mergelland en rond het Brabantse Bladel (net als in een aantal andere klassiekers) werden weggereden, zette Moes immers de toch altijd lastige wedstrijd over de Scheveningse boulevard en het klimmetje naar de vuurtoren naar zijn hand. Al had de formatie onge­twijfeld wat geluk toen merkenkampioen Jan van Erp in de kopgroep van 23 man achtereenvolgens Mark Manders (net amateur) en rappe Rene Koppert met lekke banden verloor. Voor Gerrit Solleveld en Jannus Slendebroek bleef toen - om­dat de derde man Peter Koppen een grote achterstand had - weinig anders over dan een greep naar de individuele sucessen. Solleveld maakte daarbij de weg vrij voor 21-jarige Slende­brook. De Drent, die al weer enkele maanden in Geldrop „ in de kogt" is, reed naar zijn derde seizoenzege. Na Oirschot en Chaam nu dus Scheveningsn. Waar ook de leidersprijs en het “bergklassement" 'zijn deel werden.

De koers (waarvoor Haagse wielerliefhebber Pieter Herbert Verseveldt een fraaie wisseltrofee ter beschikking stelde) kreeg na een uur ,gezicht". Henk van Weers, na Olympia's Ronde helemaal “doorgebroken", maakte de beslissende breuk in de grete groep tot een feit. Theo Hogervorst (individueel aan het vertrek, want Gazelle liet het, met o.a. Amstel en Driessen, afweten) reageerde, Gijs den Besten, Ron Snijders, Engel Hop­man, Wim Hus en Peter Hofland waren meteen mee. Gerrit Pronk zag het gevaar. Peter Hogervorst, de Belg Rijneman, Gerrit Roelofsen en Jacques van Hooydonk ook. Gerrit Solleveld kwam erbij, met Schuurman en in de ploeg van Henk Plat ingehuurde Jan van Rossem, die de laatste weken zoveel successenboekte.

Bas van Lamoen reageerde. Arie Versluis, Marc Manders en Andre de Keijzer (nog een Belg in het internationale veld met Duitsers en Engelsen) ook. Waarna Rene Koppert nog juist aanpikte bij een groepje met Versteegden, Don en Van der Knoop, die als laatsten de kloof dichtten.

23 man voorop dus. Met daarbij viermaal het paars van Van Erp, vier keer ook een witte trui van De Wit en drie keer het „muisgrijs" van De Markthof. Maar de tegelbrigade word door pehk gehalveerd en voor Solleveld en Slendebroek was dat het sein de tactiek aan te passen.

Slendebroek grog (na 75 km) weg met Roelofsen. Daarna viel Solleveld aan (met Den Besten) en vervolgens dook „de Sol" uit De Lier nog een keer alleen de ruimte in. Dat bracht acht man op kop. Beide Van Erp-rermers, Van Weers, Hus, Pronk, Van Lamoen, De Keijzer en Hopman. De reactie van Van der Knoop, Jan van Rossem en Roelofsen kwam te laat. Slende­broek: “Toch moest er nog wat gebeuren. Met die snelle Van Weers erbij waren we verslagen. Om beurten zouden Gerrit en ik demarreren. Ik ging als eerste en dat was meteen al raak. Alleen Van Lamoen kwam in die laatste tien kilometer mee. Die Belg De Keijser redde het net niet."

Slendebroek en Van Lamoen (,drie dagen eerder in De Lier nog solowinnaar) wisten beiden dat Jannus de rapste zoo zijn. De Batavus-coureur: “Ik had echt de macht niet meer dan nog te proberen alleen aan te komen. Ik was, net als vorig jaar, toen ik in de finale aanpikte bij Versluis en een Australier (Sutton), al tevreden met een behoorlijke uitslag.”BRON: HENK KRUITHOF

0

SCHEVENINGEN. ( 1980.08.02 )

0

Amateurs:

 

1

Jannes Slendebroek

Geldrop;

2

Bas van Lamoen

Rosmalen;

3

A. de Keijzer

Belgie;

4

Henk van Weers

Den Haag;

5

Gerrit Solleveld

De Lier;

6

Wim Hus

Scheveningen;

7

Engel Hopman

Bergen;

8

Gerrit Pronk

Scheveningen;

9

Jac. van Hooijdonk

Wernhout;

10

Ron Snijders

Zwanenburg;

11

E. Rijmenams

Belgie;

12

Gerrit Roelofsen

Wezep;

13

Nico Don

Rijswijk;

14

Gijs den Besten

Monster;

15

Arie Versluis

Ameide;

16

Jan van Rossum

Den Haag;

17

Marcel Versteegden

Lieshout;

18

Theo Hogervorst

Pijnacker;

19

Cor Schuurman

Breukelen;

20

Peter van der Knoop

Haarlem;

0

Nieuwelingen:

 

1

F. van de Bergh

Barendrecht;

2

Leo van Beusichem

Maasdijk;

3

Toine Kolen

Helmond;

4

M. Duivesteyn

Naaldwijk;

5

Marcel Hofstede

Wateringen;

6

O. Riensema

Badhoevendorp;

7

Fred Dijk

Vianen;

8

Chris Koppert

Poeldijk;

9

Frank Pirard

Breda;

10

Wim Otte

Haarlem;

0

Liefhebbers:

 

1

Martin Koorneef

Uithoorn;

2

Klaas Duivenvoorden

Noordwijkerhout;

3

Hans Lap

Hendrik-ido-Ambacht;

4

Arie Jongejan

Rotterdam;

5

Arie Kruger

Katwijk;

6

Leo Wassenburg

Nieuw-Vennep;

7

René van Tol

Alphen aan den Rijn;

8

J. Oosterbeek

Huizen;

9

Leo Verzuu

De Meern;

10

Ad van Wensum

Zevenhuizen;

0

Veteranen

 

1

Jan van der Horst

Haarlem;

2

Tim Krabbé

Amsterdam;

3

F. Vos

Amsterdam;

4

Cees Kouwenhoven

Leidschendam;

6

R. Otte

Haarlem;

7

Piet Berrens

Nieuwegein;

8

J. Schipper

Amsterdam;

9

L. van de Toolen

Den Haag;

10

Joop Riensema

Badhoevendorp;