ROTTERDAM.ZUIDWIJK.(1980.07.07)

Gert Pronk toch goed voor winst

Van onze medewerker WIM WEEDA

Bijna was het slot van de Ronde van Zuidwijk identiek geweest aan dat van de Ronde van IJsselmonde, enkele weken geleden.

Gert Pronk demarreerde de voorlaatste ronde uit een kopgroepje van acht renners. Toen hij buiten bereik leek, maakte de sterk rijdende Cor Schuur-man de sprong naar zijn ploegmakker. Maar een lekke band van de laatste stond een herhaling van hun gezamenlijk succes in de weg. Nu kon Pronk nog juist de fel sprintende Gerrie Sintnicolaas van zich af houden.

Sprint

"Als ik goed rijd, durf ik de sprint wel af te wachten. Maar omdat het de laatste tijd niet zo goed gaat, probeer ik er maar vlak voor het einde tussenuit te knijpen.' En soms lukt dat," aldus de 27-jarige Hagenaar, die

kennelijk niet eens goed behoeft te rijden om toch koersen te winnen.

Hij en nog vijf gezellen, te weten Cor Schuurman, René den Boer (de winnaar van vorig jaar), Piet Versteegh en de gebroeders Sintnicolaas, hadden

zich na een goede 30 kilometer van het peloton afgescheiden.

Het boterde wonderwel bij dit zestal en alles leek in kannen en kruiken, toen ze 20 kilometer voor het einde voor de hoofdmacht neerstreken.

Sprong

Maar toen werkte de logheid van die grote groep zo ruimend, dat een twaalftal renners onder aanvoering van voornamelijk Jan Zuydweg, ook de sprong naar de grote groep maakte.

De jury liet die ploeg afsprinten en omdat uit de resterende renners Piet Versteegh en Huub de Vries door pech even terug vielen, waren het er tenslotte zestien, die zich voor de finale opmaakten.

In die finale gingen de broertjes Sintnicolaas samen op avontuur en Cor Schuurman, die ze nasprong, leefde in de veronderstelling het tegen een

familie-coalitie te moeten opnemen en liet zich door de beide Sintnicolazen niet de zwarte Piet in handen spelen.

Ingelopen

Dat hij verkeerd had geoordeeld, bleek even later toen, nadat ze waren ingelopen, Krijn opnieuw de ruimte insprong en broer Gerrie hem terug- haalde.

"Dat doet-ie al jaren," verklaarde Krijn na afloop berustend glimlachend.

„ Gert Pronk waagde toen zijn kans. Hij had succes, mede door de lekke band van Schuurman," en veroverde de Grote Prijs Van Nelle, georganiseerd door de RSV Feyenoord in samenwerking met Het Vrije Volk.

0

ROTTERDAM.ZUIDWIJK. ( 1980.07.07 )

0

Amateurs:

 

1

Gerrit Pronk

Scheveningen;

2

Gerrie Sint Nicolaas

Dordrecht;

3

Jan Klomp

Giessenburg;

4

Krijn Sint Nicolaas

Dordrecht;

5

Bram Jouvenaar

Den Haag;

6

Jan Zuijdweg

Krimpen aan de IJssel;

7

Wim Bartol

Roden;

8

Cor Schuurman

Breukelen;

9

Ton Vrolijk

De Lier;

10

RenÚ den Boer

Vlaardingen;

11

Wim Schuurhuizen

Rotterdam;

12

Hans Hoek

Rotterdam;

13

Jan van Veen

Werkendam;

14

Piet Versteeg

Giessenburg;

15

J. Wille

Koudekerk;