ROTTERDAM.ZUIDPLEIN.(1980.08.22)

Gerrie Knetemann de sterkste op "Zuid"

Bijna geen voorpubliciteit (zelfs onze Wielermemo kon geen informatie verstrekken) en toch nog zo'n 10.000 toeschouwers hij de eerste profronde van het Rotterdamse-Zuidplein. Publiek dat de stortbuien trotseerde om een glimp op te vangen van de Nederlandse Tourvedetten. Als afsluiting van het “Midzomer­festival" had de buurtvereniging er samen met Ahoy's Peter Bonthuis voor gezorgd dat ook de Rotterdammers de kennis­making met de coureurs konden hernieuwen. Het verkeer raakte op “zuid" dan wel behoorlijk in de knoop, maar de koers was er. Op een iets te lang parkoens van bijna 4 km rondom het Zuiderpark en de gebouwen van Ahoy'.

Een aardige koers bovendien, die Gerrie Knetemann als win­naar kreeg. De Kneet ontsnapte, samen met HB's Martin Havik, in de voorlaatste ronde uit een kopgroep van zes ren­ners. In de laatste meters hield Knetemann de in eigen om­geving fietsende Strijenaar ruim achter zich. De Raleigh's bepaalden overigens, ondanks de afwezigheid van (te dure ? ? ) Jan Raas het wedstrijdbeeld. Bert Oosterbosch bijvoorbeeld was erg actief. Reed al vroeg een solo en ging daarna met Jos Schipper en Hennie Stamsnijder aan de haal. Het peloton greep de vluchters al vlug weer, maar Schipper weigerde in de hoofdmacht mee te peddelen. Hij zette door en kreeg Wies van Dongen mee.

Niet voor lang natuurlijk, maar het publiek vermaakte zich er wel mee. En bleef geboeid kijken toen opnieuw Oosterbosch, Lubberding, Langerijs, Aling en Elro's Johan van der Linden probeerden wat te forceren. Daarna was het de beurt aan Jo Maas, Peter Godde, Hennie Stamsnijder, Johan van de Velde en (even) Roelof Groen, om - terwijl Zoetemelk zich af en toe voorin de groep liet zien - de weg te verkennen. Na 60 van de 80 km viel dan de beslissende breuk. Knetemann, Havik, Aling, Pirard, Jan Hordijk en toch weer Schipper waren weg.

Eindelijk loon naar werken voor Schipper? Nee. De Zeeuw reed lek en eindigde zelf achter het spurtende peloton. Hij zag niet meer van nabij hoe de beste prijzen werden verdeeld. BRON: HENK KRUITHOF

0

ROTTERDAM.ZUIDPLEIN. ( 1980.08.22 )

0

Beroepsrenners:

 

1

Gerrie Knetemann

Huijbergen;

2

Martin Havik

Strijen;

3

Jan Aling

Bladel;

4

Frits Pirard

Breda;

5

Jan Hordijk

Westmaas;

6

Henk Lubberding

Voorst;

7

Bert Oosterbosch

Oudenbosch;

8

Jan Wiggens

Australie;

9

Don Allan

Australie;

10

Leo van Vliet

Oudenbosch;

11

Peter G÷dde

Koewacht;

12

Wies van Dongen

Breda;

13

Bert Pronk

Scheveningen;

14

Co Moritz

Badhoevendorp;

16

Ludo Delcroix

Belgie;

16

Johan van der Linden

Belgie;

17

Roelof Groen

Hoogeveen;

18

Sjaak Verbrugge

Putte;

19

Fred van Dongen

Breda;

20

Nico van Hest

Alphen;