ROTTERDAM.SCHIEBROEK.(1980.08.11)

Lugtenburg kan zelfs pech aan

Van onze medewerker WIM WEEDA

Zo rooskleurig als de finale er zaterdag uitzag voor Wim Lugtenburg, in de Ronde van Hellevoetsluis, zo somber oogden de slotkilometers gisteravond in de Ronde vanSchiebroek.

Met nog een paar kilometer te rijden werd hij getroffen door een lekke band, en leek hij een nieuwe hoofdprijs wel te kunnen vergeten. Maar de Zuidlander wisselde supersnel van fiets; kon na een felle jacht opnieuw plaatsnemen in de tien man sterke hoofdmacht, blies even uit, en demarreerde vijf-ronden voor het einde z fel dat er geen houden meer aan was.

Even bood de groep, onder aanvoering van Ton Griep nog wel tegenstand, maar de in deze periode wel heel sterk fietsende Lugtenburg greep met beide handen naar de Grote Prijs Kok juwelier.

Er was aanvankelijk in deze door De Pedaalridders samen met Het Vrije Volk georganiseerde-wielerronde niet zo heel veel te beleven. Door de neerplenzende regen was het wegdek zorgelijk glad geworden en het losgelaten straatvuil bleek desastreus, voor de superlichte bandjes. Bij bosjes verdwenen de renners dan ook naar de kleedkamer. Niet echter de favorieten, die onder welke omstandigheden dan ook, elke gelegenheid aangrijpen om een succes binnen te halen.

Gerrie Sintnicolaas was n van de eersten om het strijdvuur wat aan te wakkeren. En toen hij weer in de gelederen van het grote peloton was opgenomen, bleek er al heftig aan de boom te zijn geschud. Een kopgroep van veertien renners kreeg het voor het zeggen. De rest was verslagen, gaf op, of liep op zn minst een ronde achterstand op.

Tot de pechvogels die contact verloren met die hoofdmacht en er niet meer in slaagden hun achterstand weer weg te werken zoals Wim Lugtenburg deed, behoorden Hans Steekers, Michel Buskop, Bert Bruinenberg en Jan Zuydweg, welke laatste hierdoor de mogelijkheid uit handen werd geslagen om zijn zege van verleden jaar te herhalen.

Ik zag ze wel lelijk naar mij kijken," zei Wim Lugtenburg bij zijn huldiging, doelend op de periode waarin hij na zijn jacht om na zijn lekke band weer bij te komen, het even wat kalmer aan had gedaan, maar ik lachte er maar om. Ze hebben z dikwijls om mij gelachen, dat het nu mijn beurt wel was."

Volgend jaar een sponsor? Ik weet het nog niet. Ik ga volgend jaar trouwen en een huis bouwen. Of er dan nog genoeg tijd overblijft om serieus te blijven fietsen, moet ik nog afwachten.".

0

ROTTERDAM.SCHIEBROEK. ( 1980.08.11 )

0

Amateurs:

 

1

Wim Lugtenburg

Zuidland;

2

Ton Griep

Spijkenisse;

3

Pim Bosch

Gorinchem;

4

Gerrie Sint Nicolaas

Dordrecht;

5

Jan van Rossum

Den Haag;

6

Jan Klomp

Giessenburg;

7

William van Rijswijk

Rijswijk;

8

Peter Hogervorst

Pijnacker;

9

Dick Wesseling

Den Bosch;

10

J. Wille

Koudekerk;

11

Martin Buskop

Rotterdam;

12

Jan Zuijdweg

Krimpen aan de IJssel;

13

G. Boelhouwer

Den Haag;

14

Frans van den Enden

Monster;

15

John Trouw

Piershil;