ROTTERDAM.CROOSWIJK.(1980.05.19)

Kuiken strandt voor de streep

Van onze wielermedewerker PIET BOOGERT

Moedeloos schudde Johan Kuiken het hoofd. Een uur lang, tot de laatste ronde, had hij de toon aangegeven in de Ronde van Crooswijk en toch was hij het niet, die na de laatste slotmeters als eerste over de streep kwam. Het was de slimme Zwanenburger Henny van Lent.

Kuikens houding was niet geheel onbegrijpelijk, maar toch heeft de man uit Breda, die daags na Olympia's Ronde zijn amateurstatus ruilt voor die van professional, nog steeds moeite met hét juiste gevoel voor timing. Een feit waardoor hij in al heel wat koersen in de finale net naast dehoofdprijs greep.

Na een veelbelovende overwinning in de allereerste klassieker van dit seizoen de Ster van Zwolle, boekte hij in België nog wat suksesjes, maar de grote slag bleef tot nu toe uit. Op Crooswijk, dat door zijn vlucht pas laat wat gezicht kreeg, leek het dan toch te gelukken.

Kuikens had de pech. dat hij na ongeveer 65 km als enige Piet van der Pluim  zijn wiel kon houden, want met het bonkige geweld waarmee de Brabander hem probeerde te steunen, lukte het dan wel een gat te slaan, toen het er met de finale in zich op aankwam om de enige geslaagde tegenaanval op te vangen, was de man uit Oosterhout al door alle dalen van ellende gegaan en totaal opgebrand.

Kuiken restte nog vier ronden om alleen te trachten nog iets te redden van wat leek een pracht uitzicht op een zege waarvoor Vrije Volks Wim Hollander Sanders, Meubelstad de grote prijs beschikbaar had laten stellen. Henny van Lent, zaterdag maar net geklopt in de Omloop van Haarlemmermeer, René de Boer en de Engelsman Steve Fleetwood na een jaartje weer terug in de Nederlandse criteria, wachtten tot een kwartier voor het einde voor zij toesloegen.

Van Lent:  “Toen we ze op het lange eind in de Rozenlaan in de rug keken, wist ik dat we er bij zouden komen. Vooral omdat Van der Pluim niet meer op kop kwam en Kuiken steeds achterom keek."

De coureur uit Breda verloor de slag definitief toen hij de steeds groter wordende dreiging trachtte af te wentelen door zich te ontdoen van zijn vluchtmakker. Maar het was juist zijn positie waaraan de jagers zich nog eens extra optrokken. Na hem te nebben overrompeld was bij het ingaan van de laatste ronde het karwei geklaard en ook de alleenheerser ingerekend.. Het was een uitgemaakte zaak dat in de slotmeters René de Boer zou moeten buigen voor de sprintsnelle Fleetwood en de dit seizoen al twee keer eerder winnende Henny van Lent.

De 20-jarige jachtenbouwer, al jarenlang trainingsmaat van de in Halfweg verblijvende Engelsman ging van kop af en had op de streep zelfs nog een fietslengte over.

0

ROTTERDAM.CROOSWIJK. ( 1980.05.19 )

0

Amateurs:

 

1

Hennie van Lent

Zwanenburg;

2

Steve Fleetwood

Engeland;

3

Johan Kuiken

Breda;

4

RenÚ den Boer

Vlaardingen;

5

Jan Klomp

Giessenburg;

6

Piet Kentie

Sliedrecht;

7

John Trouw

Piershil;

8

John Meijer

Vlaardingen;

9

Wim Gomes

Amsterdam;

10

Wim Kroone

Schoonhoven;

11

Ad Flokstra

Rotterdam;

12

Wim Schuurhuizen

Rotterdam;

13

Joost de Keijzer

Werkendam;

14

Jan Zuijdweg

Krimpen aan de IJssel;

15

Hans Hoek

Rotterdam;