ROTTERDAM.CHARLOIS.(1980.05.21)

Johan Kuiken neemt wraak

Johan Kuiken kreeg z’’ n revanche. Twee dagen na z’n mislukte solo in de slotronden van "Crooswijk" nam de Bredenaar van Amsterdamse origine wraak in de Ronde van Charlois. Kuiken deed dat op een wijze die hem al enige jaren kenmerkt: alléén vooruit en speculerend op een succesvolle afloop. Een lovenswaardige taktiek die al vele malen mislukte, maar het koersverloop wel pleegt te animeren.

„Ach, 't is zo gemakkelijk om in het wiel te blijven. Op die manier zien de mensen nog ‘ns wat. Ik doe dat zuiver voor het publiek", aldus Johan Kuiken (24) die voornemens is zich na Olympia's Ronde als professional te presenteren. De Van Eyck-renner plaatste in Charlois - (waar Het Vrije Volk in samenwerking met de rennersclub Rotterdam '. en de winkeliersvereniging Charlois de organisatie in handen had) z’n "jump" met nog acht ronden (van 1400 meter) voor de wielen. Hij: „Ik had het al eerder geprobeerd, want in de sprint ben ik toch kansloos. Maar het was een te zwaar rondje om door te gaan. Daarom wachtte ik nog even.

De tweede poging bleef onbeantwoord en in een mum van tijd kende Kuiken een straatlengte voorsprong. Te laat reageerden Arie Versluis, Pim Bosch en John Trouw om Kuiken alsnog de hoofdprijs te ontnemen, waardoor hij makkelijk z'n vierde seizoenzege incasseerde.

De winnaar: „In Crooswijk had ik er flink de ziekte over in, omdat ik niet meer verwachtte dat ik zou worden teruggepakt. Ik dacht: ik zal het hier maar beter doen."

Overigens staat Kuiken binnenkort wellicht een schorsing van twee weken te wachten vanwege een "dubbelcontract", nadat hij zich voor afgelopen maandag als deelnemer aan zowel de baankampioenschappen als de Crooswijkse ronde had laten registreren. Zijn reactie: „Ik heb Frans Mahn telefonisch laten weten, dat ik verkouden was. Om die reden leek het me beter niet op de baan te starten. Dan had ik tóch weinig kans gehad op de achtervolging. Ik wist niet dat ik gestraft kon worden als ik dan wel in Crooswijk zou rijden."

De eerlijkheid gebiedt te zeggen, dat "Charlois" (met als inzet de Grote Prijs Ripa) lange tijd weinig spektakel bood. De eerste schermutselingen brachten - na ongeveer tien kilometer - zestien renners in het voorste gelid eri wel Herman van der Hoef (voor hem was later de leidersprijs), Arie Verluis, Johan Kuiken, Pim Bosch, Gerrie Sint Nicolaas, Ad Prinsen, Arie Kraan,Wim Liebrechts, Wim Gomes, Ben van der Wel, John Trouw, Jan Zuydweg, Dick Willigenburg, Nico Zaal, Ger Slot en René de Boer.

Een "sneltrein" die alleen Slot en De Boer tussentijds verloor door materiaalpech; in de slotfase echter - op het moment dat Kuiken z’n slag sloeg - echter nog werd uitgebreid met Aad van Asten, Wim van der Hoef, Joost de Keyzer, Jan Klomp, Jan van der Kooi, André Razenberg, Gerrit Ratterman, Martin Visser en Wim de Wilde, de aanvoerder van dit groepje.

0

ROTTERDAM.CHARLOIS. ( 1980.05.21 )

0

Amateurs:

 

1

Johan Kuiken

Breda;

2

Arie Versluis

Ameide;

3

Pim Bosch

Gorinchem;

4

John Trouw

Piershil;

5

Dick Willigenburg

Leusden;

6

Wim Gomes

Amsterdam;

7

Ad Prinsen

Oosterhout;

8

Gerrie Sint Nicolaas

Dordrecht;

9

Gerrit Ratterman

Uithoorn;

10

Jan Zuijdweg

Krimpen aan de IJssel;

11

Harrie van de Hoef

Baarn;

12

Nico Zaal

Hazerswoude-Dorp;

13

Bennie van de Wel

Culemborg;

14

Wim de Wilde

Oudelande;

15

Aad van Asten

Vlaardingen;

0

Dames:

 

1

Anne Möhlmann-Riemersma

Apeldoorn;

2

Petra de Bruin

Nieuwkoop;

3

Truus van de Plaat

Geldermalsen;

4

Jolanda den Hoedt

Ridderkerk;

5

Nel Streef

Nieuw-Lekkerland;

6

Betsy van IJken

Baarn;

7

Wil Bezemer-Buitelaar

Alphen aan den Rijn;

8

Connie Meijer

Vlaardingen;

9

Marion Bax

Rotterdam;

10

Corrie Verhoeven

Berkel-Enschot;