POORTUGAAL.(1980.06.20)

Peter Hogervorst heeft langste adem

Van onze medewerker WIM WEEDA

Het zag er in de slotfase van de ronde van Poortugaal voor amateurs maar donker uit voor Peter Hogervorst, toen nog de laatste voorpost van een eens zo hecht lijkende kopformatie van vier Wim Lugtenburg, aanvankelijk aanstormend in gezelschap van Kees den Hartog, maar het laatste en belangrijkste werk alleen verrichtend, was twee ronden voor het einde de moegestreden Hogervorst op het lijf gevallen.

ďVanzelfsprekend gingen" de aanmoedigingen van het publiek naar de streekfavoriet Lugtenburg. Doch Peter Hogervorst, pas 20 jaar bleek nog over voldoende reserves te beschikken om Lugtenburg in de sprint toch van de felbegeerde winst af te houden. Het was de climax van een zeer bewogen koerseinde van de door de rennersclub Delta in samenwerking met Het Vrije Volk georganiseerde wedstrijd. De kopgroep bestaande uit Piet Franken, de winnaar van de Ronde van Schoonhoven 1 de dag ervoor, Peter Hogervorst, Jan van Rossem en Peter Post was na ongeveer 20 km wedstrijd ontstaan en leek onbedreigd de strijd naar zijn hand te zullen zetten.

Dat het echter een eentonig rondjesdraaien zou worden als de dag tevoren in Schoonhoven, leek al spoedig onwaarschijnlijk. Daarvoor stond er een te felle wind en waren de kopstukken in het peloton te gretig.

Inmiddels bleek in de kopgroep dat de krachten waarmee vooral Peter Post aanvankelijk had gesmeten, toch wel op konden en dat zeker Hogervorst die krachten beter had verdeeld. Terwijl toen al Piet Franken ťn Jan van Rossem als de zwakke broertjes golden. Een ongelukkige lekke band sloeg Post de wapens uit handen en hij werd na wat ronden tussen kop en groep te hebben gebengeld, opgeslokt door de eerste helft van het door de felle jacht in tweeŽn gebroken peloton.

Het eerste deel bestond uit een twintigtal renners, dat evenwel niets voor een "status quo" voelde en met name Wim Lugtenburg legde de stevige basis voor een bewogen koerseinde. Met Kees den Hartog kwam hij los uit het eerste peloton en begon verwoed te vechten om de minuut achterstand op de drie koplopers goed te maken.

In die kopgroep vond Peter Hogervorst op het laatst - toen was de voorsprong op de twee achtervolgers al tot een kleine 20 seconden geslonken - dat hij meer last dan gemak van zijn twee medestrijders had en bleef alleen verzet bieden aan de nu ook alleen strijdende' Lugtenburg.

0

POORTUGAAL. ( 1980.06.20 )

0

Amateurs:

 

1

Peter Hogervorst

Pijnacker;

2

Wim Lugtenburg

Zuidland;

3

Kees den Hartog

Hendrik-ido-Ambacht;

4

Jan van Rossum

Den Haag;

5

Piet Franken

Oosterhout;

6

Jan de Groot

Langerak;

7

Arie Versluis

Ameide;

8

Gerrie Sint Nicolaas

Dordrecht;

9

Jan Klomp

Giessenburg;

10

Gijs den Besten

Monster;

11

Jan van der Kooij

Spijkenisse;

12

Aad van Asten

Vlaardingen;

13

Ad Kraan

Gouda;

14

John Trouw

Piershil;

15

Martin Huizinga

Gouda;

0

Liefhebbers:

 

1

Leen Poortvliet

Dirksland;

2

Ad van der Ploeg

Goes;

3

Art Wennekes

Hoogvliet;

4

Bram Jansen

Bleiswijk;

5

Hans Lap

Hendrik-ido-Ambacht;