PAPENDRECHT.(1980.05.31)

Ratterman profiteert van pech Nederlof

Van onze wielermedewerker PIET BOOGERT

Er is niet altijd gerechtigheid in de sport. Terwijl de drie overgeblevenen in de kopgroep, die de slijtageslag in de Ronde van Papendrecht hadden overleefd, elkaar hadden gevonden om het drama in, de finale naar zijn hoogtepunt te voeren, legde de geteisterde Gijs Nederlof ontredderd de handen boven op het stuur van zijn fiets. Nederlof besefte, met nog amper vijf ronden te gaan, dat het onbegonnen werk was om te trachten na een lekke band van fiets te zijn gewisseld, zich nog terug tevechten tot de spits. Evenals een jaar geleden in hetzelfde Papendrecht, zou hem ook nu met de streep in zicht op bijna dezelfde manier een zekere overwinning uit handen worden gegrist. Was het toen Dries van Wijhe die geen boodschap had aan zijn malheur, nu waren het Gerrie Sint Nicolaas, Arie de Groot en Gerrit Ratterman, die in de rol van scherprechtersgenadeloos toesloegen.

„Ik telde hem al," aldus de zichtbaar aangeslagen Nederlof, „Drie keer in één week mis ik de finale door stomme pech. Zondag in Kerkdriel, een dag later in Stompwijk en nou weer hier”.

Na een in het begin van het seizoen door de student in de politieke weten- schappen in Tilburg behaalde overwinning, zou een zege het door het uitblijven van successen enigszins geblakerd  Superia-blazoen dan ook geenszins hebben misstaan. Het "onrecht" kwam des te harder aan omdat voor hem Rene de Boer, ook deel uitmakend van het met een ronde voorsprong niets te duchten hebbende vijftal, ook door een lekke band kansloos was geworden. Maar hem bleef in ieder geval aan het eind van de rit nog de fors aantikkende leidersprijs over. En uitgerekend was het de Vlaardinger geweest, die samen met hen al na een kilometer of vijftien de slag had gemaakt. Samen hadden zij al een flink gat geslagen, toen de wedstrijd werd geneutraliseerd omdat een felle uitslaande brand de brandweer noodzaakte het parkoers op te rijden. Hoewel de jury na de hervatting de voorsprong met de beide koplopers liet meetellen, trokken de kort daarvoor ook aan het peloton ontsnapte Ratterman, De Groot en Gerrie Sint Nicolaas toch het meeste profijt van de gedwongen stop. In enkele ronden kwamen zij op gelijke hoogte met de twee koplopers. Toen zij na vijf kwartier gezamenlijk het peloton hadden achterhaald, leken de hoofd- en poedelprijzen verdeeld. Maar,nadat eerst voor de Vlaardinger Renè de Boer de broze resten van dé illusie op het nieuwe succes aan stukken waren gevallen, zou ook Nederlof met nog luttele meters te gaan ontredderd achterblijven.

Gerrit Ratterman, een paar jaar geleden uit de anonieme rijen van het liefhebbers naar voren gekomen en dit seizoen al een zege in ’s-Hertogen- bosch op zijn erelijstje, zqu het niet op de laatste meters, laten aankomen. Begiftigd met een minimum aan sprintcapaciteiten zou hij daarin geen enkele kans hebben. Al zijn kracht legde hij dan ook in de demarrage die hij al aanzette voor de laatste ronde. Met honderd meter winst over de streep komend, wilde hij wel kwijt dat Nederlof er bij allemaal niet zo gemakkelijk zou zijn gegaan. “Jammer, voor hem, maar morgen gebeurt het misschien mij”.

0

PAPENDRECHT. ( 1980.05.31 )

0

Amateurs:

 

1

Gerrit Ratterman

Uithoorn;

2

Gerrie Sint Nicolaas

Dordrecht;

3

Arie de Groot

Gouda;

4

Gijs Nederlof

Utrecht;

5

Martin van Lexmond

Gouda;

6

Ad Kraan

Gouda;

7

Fred Brand

Dordrecht;

8

Bas van Lamoen

Rosmalen;

9

Jan Klomp

Giessenburg;

10

Marco Hollander

Barendrecht;

11

Arnold van Hooft

Kerkdriel;

12

Hans Hoek

Rotterdam;

13

Tonny van Dam

Elburg;

14

Dick Groen

Sint Pancras

15

RenÚ den Boer

Vlaardingen;

16

Wim Kroone

Schoonhoven;

17

Frits van Binsbergen

Babberich;

18

Jacob Sint Nicolaas

Dordrecht;

19

Bert Reijnders

Kedichem;

20

Evert Dickhof

Oldebroek;

0

Nieuwelingen:

 

1

Jelle Nijdam

Zundert;

2

Nico van de Klundert

Hoogerheide;

3

Rob Hagemeijer

Den Bosch;

4

Didier Deleersnijder

Papendrecht;

5

Rob de Kuiper

Amstelveen;

6

Ad Slingerland

Bergambacht;

7

Chris Koppert

Poeldijk;

10

D. Kooiman

Rotterdam;

11

René Stiegelis

Dordrecht;

14

Jos Nijssen

Ridderkerk;

15

Peter van Haren

s-Gravendeel;

16

M. Bensen

Boskoop;

17

Ruud van der Vlies

Dordrecht;

18

Joop Scholte

Berkel en Rodenrijs;

19

Patrick Persijn

Poeldijk;