OMLOOP VAN DE KRIMPENERWAARD.(1980.08.09)

Arie Versluis weer net verslagen

Omloop van de Krimpenerwaard voor Adrie van der Poel

Vreugde in het kamp van Jan van Erp. Teleurstelling bij Bik. De eerste “najaarsklassieker" bij de amateurs, de Omlo,op van de Krimpenerwaard, bracht de paarse brigade dan eindelijk de lang verwachte klassieke overwinning van het seizoen 1980. Na al die tweede plaatsen (al won natuurlijk de merkenkampioen wel de tijdrit in Bladel en was er ook in Olympia's ronde dagwinst") zorgde de 21-jarige Adrie van der Poel via een daverende eindspurt in de Omloop van de Krimpenerwaard voor een fraaie triomf.

Die tegelijk voor tien jaar oudere Adrie Versluis de zoveelste ontgoocheling in de race door het gebied van zijn sponsor Leen Bik, betekende. Want nadat hij in 1975 (winnaar Gerrie van Gerwen) en in 1978 (Ad Wijnands) als derde „aantikte", en nadat hij vorig seizoen achter Pim Bosch op de tweede plaats finisihte, zat er ook ditmaal in de zilverstad niet meer dan een zilveren uitslag in voor de routiner, wiens eindschot hem overal al zoveel successen bracht.

„Het lijkt gewoon wel, alsof het niet mag lukken," verzucht­te Versluis teleurgesteld na afloop. “Het kon nu toch eigen­lijk niet meer misgaan. In die laatste kilometer hield ik de zaak prima in de hand. Er kwam niemand anders op kop. Je moet in die korte eindspurt als eerste of tweede door de

laatste bocht gaan om te kunnen winnen." Voorop draaide de Bik-coureur dan ook de hobbelige Kerkstraat in, om tot twintig meter voor de meet in ideale positie door te duwen. Totdat het ritme ineens stokte. Versluis: “Ik viel plotseling stil. Gewoon toch weer te nerveus, he. Want op 54 x 13 zat ik echt niet te zwaar."

Twee tandjes lichter (52 voor) flitste Van der Poel Versluis wiel voorbij. Om op de verjaardag van zijn, zeker zo geluk­kige moeder, de derde zege in de vijf koersen die hij na zijn terugkeer uit Moskou reed, te boeken. Tweemaal wonPoel­leke" in Belgie. In Willemstad was hij tweede en in Zegge derde. Een “bloedvorm" dus. Waarom dan op de Olympus niet hoger gemikt dan die, na een goede finale, toch nog redelijke zevende plaats, als beste Westeuro- peaan?

Adrie van der Poel, die in het voorjaar aan de studie de voorkeur gaf, die daarna in Overijssel zo hard tegen de weg smakte dat hij slechts dankzij de hulp van die Belgische arts Derweduwen niet een heel seizoen verloor, zocht geen uitvluchten. Na een Olympia's ronde, die door gebrek aan kilometers niet meer dan een trainingsrit kon zijn; na een nationaal kampioenschap waarin een val over een over­stekende toeschouwer hem - op weg naar wellicht de trui - van alle illusies beroofde; had hij op de Spelen wat graag een hoofdrol gespeeld.

„Maar", bekende de renner uit Hoogerheide, „ik kon gewoon niet beter op het moment dat, met Soukhoroutchenkov, de slag viel, niet mee. Heel de koers wilde ik bij de eerste tien, vijftien man rijden, maar al in de tweede ronde kwam het lastige klimmertje niet goed meer over. Anders had ik echt wel meegegaan met die mannen, want we hadden best be­grepen wat er ging gebeuren."

Zoals Van der Poel had Ron Schoonhoven al lang gezien dat er in 140 km bijna niets kon gebeuren. Brede asfalt­wegen; geen wind: een massaspurt dus. En daar kon zelfs ijverige Wil van Montfoort, in het shirt van de organiseren­de vereniging „De Waardrenner", niets aan veranderen. Hij probeerde het met de Utrechtenaar Ducrot, daarna twee­maal alleen, nog eens met Engelhard en Ducrot, later met Jan de Groot. Alle moeite was tevergeefs. Bij het hoge tempo, gemidddeld ruim 47 km per uur, kon niemand meer dan hooguit 200 meter voorsprong nemen.

En dus capituleerden ook solist Krijn St. Nicolaas, het trio Johan Lammerts, Adrie van der Poel en Martin Lexmond en later Gerrit Solleveld, Bitter en Piet Versteeg al snel. Die enige “breuk" die kans had ontstond bij de tweede passage van de Lekdijk (na 90 km), Maar ook die groep met Meulen­berg, Lammerts, Van der Poel, Moons, Boom, De Groot, Kroone, Van der Weide, Van Weers, Versluis, Bartol en Koot capituleerde al snel voor het gretige peloton, dat duwend en trekkend de laatste slingertjes in Schoonhoven bereikte. Versluis op kop; Van der Poel in het wiel en daarachter rappe Rene Koppert. De Poeldijker werd aan de trui getrokken en verdween in de massa. Was meteen kansloos. Zoals ook eigenlijk Gerrie Groeneweg'en (3e) van De Marktkhof en Theo van Tol (4e) van Bik al voor de laatste rechte lijn waren verslagen. Want wie de Krimpener­waard wil winnen moet als minstens tweede de bocht in­ gaan.

Versluis wist het. Dacht het ditmaal niet meer te kunnen verliezen. Maar mag het volgend jaar nog eens proberen.BRON:HENK KRUITHOF

0

OMLOOP VAN DE KRIMPENERWAARD. ( 1980.08.09 )

0

Amateurs:

 

1

Adrie van der Poel

Hoogerheide;

2

Arie Versluis

Ameide;

3

Gerrie Groenenwegen

Amsterdam;

4

Theo van Tol

Poeldijk;

5

Willy de Laat

Vught;

6

Herman Winkel

Schalkwijk;

7

Jacob Koster

Leeuwarden;

8

Hans Koot

Sint Oedenrode;

9

Pim Bosch

Gorinchem;

10

Hans van Eck

Schijndel;

11

Alex Jansen

Leiden;

12

Frank Moons

Mierlo-Hout;

13

Gerrit Okkes

Amsterdam;

14

Peter Damen

Drunen;

15

Dick Ariesen

Veenendaal;

16

Eef Brand

Dordrecht;

17

Fred Brand

Dordrecht;

18

Gezinus Hoven

Oosterwolde;

19

Gerrit Solleveld

De Lier;

20

Krijn Sint Nicolaas

Dordrecht;

21

Ad Louwerse

Zoetermeer;

22

Peter Harings

Sibbe;

23

John van de Velde

Geldrop;

24

Johan Lammerts

Bergen op Zoom;

25

Rob Versluis

Nieuwegein;

26

Jimmy Krijnen

Australie;

27

RenÚ Koppert

Poeldijk;

28

Jan Klomp

Giessenburg;

29

Johan van de Weide

Amsterdam;

30

Wim Kroone

Schoonhoven;

0

Liefhebbers:

 

1

Klaas van Duivenvoorden

Noordwijkerhout;

2

Ko Tolhoek

Yerseke

3

Ger Stiegelis

Dordrecht;

4

Marinus Smits

Maarssenbroek;

5

H. Brinkman

Rotterdam;

6

Piet Barendregt

Alblasserdam;

7

Piet Nobel

Krimpen aan de Lek;

8

M. Kompeer

Rotterdam;

9

W. Vliegendhart

 

10

Frans van Helden

Gouda;

11

Martin Koorneef

Uithoorn;

12

J. Hoogeveen

Aarlanderveen;

13

Leo Wassenburg

Nieuw-Vennep;

14

T. van Dijk

Zoetermeer;

15

Jacques van Merrienboer

Oud-Gastel;

16

J. van de Eik

 

17

Ton Koop

Schipluiden;

18

P. van Dillen

 

19

B. van Kampen

Zandvoort;

20

J. Vermeulen

 

21

J. de Vent

Amsterdam;