NAALDWIJK.(1980.08.13)

Nico Toussaint vierde in ronde van Naaldwijk

Louis van Wely voor Jac. van Meer winnaar

In de slotfase van de ronde van Naaldwijk greep Louis van Wely zijn kans. Nadat Ger Slot door een klapband uit een drie man sterk kopgroepje was teruggevallen demarreerde Van Wely uit het wiel van Nationaal kampioen Jac. van Meer, om vervolgens met vijftig meter voorsprong alleen over de streep te gaan. Daardoor kreeg het publiek langs het nieuwe parcours in de wijk Cruysbroeck een verrassende winnaar voorgeschoteld, want al had Van Wely er dit seizoen al zes gewonnen, in het Westland had hij zich nog niet eerder gemanifesteerd. “Hij was vandaag zonder meer de sterkste”, gaf een teleurgestelde Ger Slot meteen na de finish toe. En ook Jac. van Meer (net hersteld van een korte ziekte) erkende dat.

De amateurwedstrijd in Naaldwijk telde gisteren enorm veel uitvallers. Op het nieuwe parcours in Cruysbroeck, dat sportief gezien best wel aantrekkelijk is, maar bij regen bijzonder gevaarlijk wordt en bovendien erg kil aandoet, hielden heel wat sterke coureurs het vroegtijdig voor gezien. Bas van Lamoen stapte bij de eerste regendruppels ( gelukkig zette het slechte weer niet echt door) zelfs af in een twaalf man sterke kopgroep en halverwege de koers waren er nog maar 29 van de 110 coureurs overgebleven.

Het werd dus een ware afvalrace daar in Naaldwijk. Met al meteen een serieuze ontsnapping. Theo Hogervorst, René Koppert, Jan van Rossun, Jac. van Meer, Piet Kuijs, Jan Spijker en Michel Buskop sprongen weg. Jan Wille en peter Koppert, net terug van vakantie viel, terwijl Wille vooraan aansloot, weer terug in het peloton. Kort daarop lukte het wel nog Bas van Lamoen, Ton Griep, Louis van Wely en Ger Slot de eerste groep te achterhalen, zodat er twaalf renners op kop kwamen.

Dit tweetal leek, terwijl de met maagklachten tobbende Gerrit Solleveld de douches opzocht en Wim van der Burgh nog even tevergeefs in de achtervolging was gegaan, een beslissende voorsprong te nemen. Toen het echter na dertig kilometer begon te motregenen. Bas van Lamoen, die de voorgaande twee wedstrijden om het Westlandsche Courant-klassement nog had gewonnen, het voor gezien hield en René Koppert even later door een lekke achterband de wedstrijd moest staken, werd de voorsprong langzaam maar zeker kleiner. Piet Kuijs viel terug in het peloton, dat erg dichtbij kwam, maar vervolgens, toen Ger Slot uit de kopgroep was weggesprongen, toch weer even terrein moest toegeven. Kilometers lang reed Ger Slot alleen voorop en bleef het sterk uitgedunde peloton op honderd meter van de overige vluchters hangen. Met nog 45 kilometer te gaan reed Henk van Weers als eerste het gat naar de groep Van Meer dicht en even later presteerde Wim Hus hetzelfde. Niet lang daarna, toen de jury geen premies meer liet verrij- den op de grote groep, doken ook de overgebleven coureurs op de eersten neer.

Het peloton bleef echter maar even compleet, want nadat een gevallen Wim Lugtenburg de koers had gestaakt, gingen Ger Slot, Louis van Wely en Jac. van Meer, die zijn rood-wit-blauwe tricot opnieuw waar maakte, er vandoor. De voorsprong van dit drietal groeide gestaag en liep tien kilometer voor de finish op tot boven de minuut.

Ger slot, die de leidersprijs won, viel met nog zes ronden te gaan, door een klapband 45 seconden terug, maar wist nog wel tot op de streep voor het jagende peloton, waaruit Piet Franken het nog even (tevergeefs) probeerde, te blijven.

Louis van Wely liet vervolgens Jac. van Meer vijftig meter achter zich, terwijl Nico Toussaint, voor eigen publiek, fraai de spurt van het peloton. Theo Hogervorst werd voor broer Peter zeventiende, terwijl Gijs den besten en Peter Koppert net buiten de prijzen vielen.

Tweede zege Sjaak de Wit

Sjaak de wit was gisteren de beste bij de liefhebbers en veteranen. De coureur uit Pijnacker was in Naaldwijk bijzonder strijdlustig. Al erg vroeg in de koers ging hij er in z’n eentje vandoor. Theo Vierling, vorige week nog winnaar in Nootdorp, sloot snel bij hem aan en ook Bleiswijker Bram Jansen leek daarin te slagen. Jansen kwam op tien meter, maar viel vervolgens weer terug in het peloton.

Maasdijker Ed Wols, Delftenaar Van de Eijk, Koevermans, Suijker, Dijkshoorn, Van Krimpen en Zuijderwijk, probeerden eveneens nog in de achtervolging te gaan, maar de twee koplopers konden door niemand meer worden achterhaald. Ook niet door Simon Lodder, die in de finale wegsprong uit het peloton en daarmee een derde plaats veilig stelde.

Al snel in de koers werd duidelijk, dat Sjaak de Wit en Theo Vierling ( van Zoetermeer ’77) onder elkaar uit moesten maken wie er zou winnen. In de slotfase, zagen deze twee coureurs het peloton zelfs in de rug. Vierling (“Ik ben niet zo’n spurter en als je dat weet ben je mentaal eigenlijk al geklopt”)

Kwam als eerste door de laatste bocht, maar kon de geringe voorsprong niet tot op de streep consolideren.

Hetgeen Sjaak de Wit zijn tweede overwinning van dit seizoen opleverde. Simon Lodder werd derde en Bram Jansen won de spurt van het peloton. Frans van Velthoven uit Naaldwijk werd veertiende, Delftenaar Van der Eijk vijftiende, Ton Koop uit Den Hoorn zestiende en Delftenaar Ribbers

Negentiende.

André Callavino de beste junior

Bij de junioren (zonder Teun van Vliet) was de overwinning voor André Callavino. De in Den Haag wonende Italiaan sprong twee ronden voor het einde weg uit een zes man ( Pascal Kolkhuis Tanke, Jan van Wijk, Jan van Dalen, Jan Schillemans, André Callavino en Rob Van Geenen) sterke kopgroep, werd in de laatste ronde nog ingehaald door Kolkhuis Tanke en Jan van Wijk, maar had op het laatste rechte stuk toch nog genoeg kracht over, om zijn tweede overwinning van dit seizoen binnen te halen.

In de snelle juniorenwedstrijd, waarin onder anderen ook Wateringer Nico helderman en Ivano Zwirs uit Kwintsheul bijzonder achtief waren eindigde Jan van Wijk als tweede voor Pascal Kolkhuis Tanke. De in de slotfase iets terug gevallen Jan van Dalen, Rob van Geenen en Jan Schillemans verdeel-den in die volgorde de vierde, vijfde en zesde plaats, terwijl Piet de Groot uit Hazerswoude, die in de finale nog wist weg te springen uit het peloton werd zevende. De spurt van de grote groep werd gewonnen door Dompeling voor Mackay en nationaal kampioen Albert Harren.

0

NAALDWIJK. ( 1980.08.13 )

0

Amateurs:

 

1

Louis van Wely

Vught;

2

Jacques van Meer

Wouw;

3

Ger Slot

Alkmaar;

4

Nico Toussaint

Naaldwijk;

5

Piet Kuijs

Vlijmen;

6

Jan Spijker

Kampen;

7

Gerrie Sint Nicolaas

Dordrecht;

8

Jan van Rossum

Den Haag;

9

Wim Hus

Scheveningen;

10

Pim Bosch

Gorinchem;

11

Ton Griep

Spijkenisse;

12

René van de Broek

Dussen;

13

Henk van Weers

Den Haag;

14

Martin Buskop

Rotterdam;

15

William van Rijswijk

Rijswijk;

16

Arnold van Hooft

Kerkdriel;

17

Theo Hogervorst

Pijnacker;

18

Peter Hogervorst

Pijnacker;

19

S. Wellington

Engeland

20

Wim Liebrechts

Vlaardingen;

0

Junioren:

 

1

André Collavino

Den Haag;

2

Jan van Wijk

Haarlem;

3

Pascal Kolkhuis-Tanke

Breukelen;

4

Jan van Dalen

Den Haag:

5

Rob van Geenen

IJmuiden;

6

Jack Schillemans

Steenbergen;

7

Piet de Groot

Hazerswoude-Dorp;

8

Erik Dompeling

Badhoevendorp;

9

Ron Mackay

De Meern;

10

Ab Harren

Haarlem;

0

Liefhebbers:

 

1

Sjaak de Wit

Pijnacker;

2

Theo Vierling

Hoogvliet;

3

S. Lodder

Zuidland

4

Bram Jansen

Bleiswijk;

5

Sjaak Koevermans

Vlaardingen;

6

H. van Leeuwen

Haarlem;

7

Johan van de Weide

Kudelstaart;

8

Piet Zuiderwijk

Schagen;

9

René van Tol

Alphen aan den Rijn;

10

Peter Legierse

Achthuizen;