MAASDIJK.(1980.07.02)

Nico Toussaint net even sneller dan Gerrit Solleveld

“Ik voel me helemaal te gek”, lachte Nico Toussaint, na afloop van de door hem gewonnen ronde van Maasdijk, de vierde rit in het kader van het Westlansche Courant-klassement. Op het supersnelle parcours aan de Korte Kruisweg verbaasde de 32-jarige ‘rasamateur’ uit Naaldwijk iedereen, door, na zijn triomf in Jersey vorig jaar, zijn eerste amateurwedstrijd in Nederland te winnen. Terwijl in delaatste ronde de supportersclub van Gerrit Solleveld massaal ‘ heya de Sol’ schreeuwde versloeg Toussaint ‘ de beul uit De Lier’ (Gerrit Solleveld) in de eindsprint. “Ik kwam als eerste door de bocht en zag, dat Gerrit nog erg dichtbij kwam”, keek Toussaint na afloop terug. “Ik had de 54-12’ opliggen en voelde me nog sterk genoeg om een trap eztra te geven. Dat was voldoende. Ik kon niet meer kapot”.

Dolgelukkig onderging de Westlanse coureur, die elke morgen al vroeg in de weer is om vlees uit te rijden, de gelukswensen, van het weer in ruime getale aanwezige publiek. Na 83 van de in totaal 120 ronden, nadat de weer erg sterke René Koppert met ploegmakker Gerrit Solleveld, het tempo in de eerste kilometers erg hoog hadden gehouden, sprong hij in zijn eentje naar de ontsnapte Ad Prinsen.

Enkele kilometers later kreeg dit tweetal gezelschap van Gerrit Solleveld. “Toen ik met Prinsen alleen voorop zat, kon ik het tempo goed volgen en naar behoren overnemen”, wist Nico Toussaint. “Toen Gerrit er echter bijkwam, kreeg ik het een stuk moeilijker en Jan Zuijdweg, probeerden nog wel in de achtervolging te gaan, maar mede door de vele premiesprints, waren deze pogingen tot mislukken gedoemd.

Een ronde voorsprong

Halverwege de wedstrijd, toen Cor Schuurman onderuit ging, namen de drie koplopers een ronde voorsprong op het peloton. Ook daarna weigerde de grote groep, die ook nog eens tegen de enorme windvlagen moest knokken, genoegen te nemen met de situatie.

Terwijl Nico Toussaint even op adem moest komen, dienden zich voorin weer nadrukkelijk Wim Hus (Scheveningen), René Koppert (Poeldijk). Nico Zaal (Hazerswoude), Rob Borst (Zwanenburg), Ger Sintnicolaas (Dordrecht), kam-pioenJakske ‘van Meer (Wouw), Gijs den Besten (Monster), Peter Koppert (Monster), Ton Vrolijk (De Lier) en de Engelsman Doyle aan.

Ook nu, terwijk Harrie de Boer met materiaalpech kampte, kon echter geen tweede splitsing teweeg gebracht worden.

Gerrit Solleveld, Ad Prinden ( die naast de leidersprijs ook de prijs voor de strijdlustigste renner inpikte) bleven in het laatse kwart van de wedstrijd elkaar goed in de gaten houden en toen in het peloton de prijzen vaf de vierde plaats werden verdeeld, gingen deze drie gezamenlijk hun laatste ronde in.

Prinsen, die, vorig jaar nog eerste werd in Maasdijk en gisteren wel de meeste premies verdiende, reed op een aangelopen achterband en kon de overwinning wel vergeten. Met dertig meter achterstand op de ontketende Nico Toussaint en gerrit Solleveld werd hij derde. Onder luide toejuichingen van de Markthofploegleider Hans Jansen, drukte Nico Toussaint als eerste zijn fiets over de streep.

René Koppert spurtte in het peloton naar een tiende plaats. Hans Zuiderwijk werd derteinde, Ton Vrolijk vijftiende en Win ’t Hoen zeventiende.

Junioren

Jan van Wijk winaar, maar……

Teun van Vliet de strijdlustigste junior

Hoewel Haarlemmer Jan van Wijk gisteren in Maasdijk de opnieuw erg aantrekkelijke juniorenkoers won, was Teun van Vliet weer eens de strijdlustigste renner. Het Maaslandse talent, nog maar net bterug uit de ronde van Zwitserland, waar hij een etappe over vier bergpassen won en in het eindklassement slecht op 20 seconden achter de winnaar eindigde, fietste in eigen streek een erg sterke wedstrijd.

De hele koers was hij in de aanval en de keren dat hij niet bij een ontsnap- ping zat, sleurde hij het peloton, waaruit steeds meer renners moesten lossen, weer bij de kopgroep. Toen zich met nog achttien kilometer te gaan de beslissende vlucht had aangediend, kampte Teun met materiaalpech.

Voor de zoveelste keer toonde hij echter karakter en enkele doorkomen later zette hij alweer de achtervolging in. Op een formidabele manier zoog hij Kolk-huis Tanke Mee naar de voorop liggende Vroom, Dompeling, Van Wijk, Verhoeven, Thijs, Lieverst en Piet de Groot uit Hazerswoude.

Dit negental kon niet meer worden achterhaald door het uiteenvallende peloton. In de finale sprong Jan van Wijk, die enkele weken geleden ook al in Poeldijk won, weg uit de kopgroep. Teun van Vliet ging er weliswaar nog met Ron Vroom en Nico Verhoeven achteraan, maar hij kon er niet meer bijkomen.

Meer dan een vierde plaats zat er voor de moegestreden Van Vliet, die zaterdag tijdens de nationale kampioenschappen in Haarlem, ondanks het niet in zijn voordeel sprekende vlakke parcours, als een de favorieten van start gaat, niet meer in. Piet de Groot werd verdiendstelijk vijfde en Delftenaar Van Everdingen elfde. Nico Helderman was de beste WWV-renenr met een veertiende plek.

Nieuwelingen

Bij de nieuwelingen behaalde Arie Visser zijn tweede overwinning van dit seizoen. In een vijf man sterke kopgroep, eindigde hij tien meter voor de Westlanders Ruud Spanbroek en Marcel Hofstede. Chris Koppert werd zevende. Patrick Persijn tiende. Joop Scholte twaalde, Mario Middelburg zestiende en Leo van Beusigem negentiende;

0

MAASDIJK. ( 1980.07.02 )

 

0

Amateurs:

 

1

Nico Toussaint

Naaldwijk;

2

Gerrit Solleveld

De Lier;

3

Ad Prinsen

Oosterhout;

4

Gerrie Sint Nicolaas

Dordrecht;

5

Pim Bosch

Gorinchem;

6

Mario van Vlimmeren

Hoeven;

7

Nico Zaal

Hazerswoude-Dorp;

8

Rob Borst

Zwanenburg;

9

Wim Hus

Scheveningen;

10

RenÚ Koppert

Poeldijk;

11

Jacques van Meer

Wouw;

12

Wim Bartol

Roden;

13

Hans Zuiderwijk

Poeldijk;

14

Kees den Hartog

Hendrik-ido-Ambacht;

15

Ton Vrolijk

De Lier;

16

Bram Jouvenaar

Den Haag;

17

Wim t Hoen

Monster;

18

William van Rijswijk

Rijswijk;

19

Wim Liebrechts

Vlaardingen;

20

A. Doyle

Engeland;

0

Junioren:

 

1

Jan van Wijk

Haarlem;

2

Ron Vroom

Haarlem;

3

Nico Verhoeven

Berkel-Enschot;

4

Teun van Vliet

Maasland;

5

Piet de Groot

Hazerswoude-Dorp;

6

Pascal Kolkhuis-Tanke

Breukelen;

7

Richard Thijs

Etten-Leur;

8

Erik Dompeling

Badhoevendorp;

9

John Lieverst

Kortenhoef;

10

Ron Mackay

De Meern;

14

Nico Helderman

Wateringen;

0

Nieuwelingen:

 

1

Arie Visser

Mookhoek;

2

Ruud Spanbroek

De Lier;

3

Marcel Hofstede

Wateringen;

4

Ron Groenenberg

Hoogvliet;

5

Edward Wijsman

Woubrugge;

6

Peter Groenenberg

Hoogvliet;

7

Chris Koppert

Poeldijk;

8

Fred Dijk

Vianen;

9

Didier Deleersnijder

Papendrecht;

10

Patrick Persijn

Poeldijk;

12

Joop Scholte

Berkel en Rodenrijs;

16

Marco Middelburg

Poeldijk;

19

Leo van Beusichem

Maasdijk;