LEKKERKERK.(1980.09.02)

'LUS VAN LEKKERKERK' brengt Jan Raas weer in beeld

Leen Bilk glom van trots. De ex-wereldkampioen als winnaar van “zijn" Lus van Lekkerkerk. Welke naam kon de organi­satie zich beter wensen dan die van Jan Raas als eerste op de erelijst. En ook: welke “revanche" kon de Zeeuw zich beter wensen, twee dagen na de voor Nederland zo teleurstellend verlopen race om de regenboogtrui in het Franse Sallanches.

Voor 17.000 toesehouwers bewees Raas nog eens dat hij nog zeker niet (zoals sommige verhalen in de binnen- en buiten­landse bladen wilden doen geloven) “versleten" is. De helling van Damancy was - zeker voor de immer met rugklachten sukkelende Raas - echter geen ideaal strijdterrein. Voeg daar een verkoudheid, twee dagen voordat hij zijn trui moest ver­dedigen, bij, en veel is verklaard.

„Ik had ook wel niet kunnen rijden," voegde Raas nog aan zijn eerdere reacties toe, „maar dan zeggen ze toch: daar heb je Raas weer. Durft niet eens de harde confrontatie aan. Na­tuurlijk, na twee beklimimingen afstappen is niet fameus, maar ik blokkeerde gewoon. De eerste keer kwam ik nog terug. Misschien had ik dat nog wel een paar keer kunnen doen. Alleen, wat is de zin daarvan. Ik kon er alleen maar hard achteraan blijven fietsen. Voor de ploeg kon ik toch niets doen."

Wonderbaarlijk snel herstelde Raas. In Lekkerkerk was hij alweer - zoals de Belgen zeggen – “in grote doen". De Belg Lieven Malfait mocht dan de eerste aandacht van de talrijke toeschouwers opeisen; die plooi streek het peloton onder aan­voering van Jan Hordijk en Gerrie Knetemann al snel glad.

Wim de Ruiter en Piet van Katwijik (die, evenals De Gendt en

Wellens, Raleigh zou verlaten) haalden halfkoers uit. Ze reden een tijd voorop, maar zagen in de finale toch Jan Raas, Roelof Groen en Theo Smit terugkomen. Ook de gele trui van Joop Zoetemelk verscheen nog aan het front. In gezelschap van Martin Havik, Leo van Vliet, Jos Schipper en Jacques Ver­brugge naderde Joop de leiders. Bij wie Raas intussen demar­reerde. Hij kreeg alleen Groen nog mee. Zoetemelk zette nog wel een keer extra aan, maar hij kon het duo voorop niet meer bedreigen. In de spurt was Raas uiteraard de rapste.BRON: HENK KRUITHOF

0

LEKKERKERK. ( 1980.09.02 )

0

Beroepsrenners:

 

1

Jan Raas

s-Heerenhoek;

2

Roelof Groen

Hoogeveen;

3

Joop Zoetemelk

Germeny l'Eveque (Fra);

4

Theo Smit

Badhoevendorp;

5

Leo van Vliet

Oudenbosch;

6

Martin Havik

Strijen;

7

Piet van Katwijk

Oploo;

8

Jacques Verbrugge

Wouw;

9

Wim de Ruiter

Kwadendamme;

10

Jos Schipper

Kwadendamme;

11

Jan Hordijk

Westmaas;

12

Jan Jonkers

Oud-Gastel;

13

Wies van Dongen

Breda;

14

Jan van Houwelingen

Heesselt;

15

Jan Aling

Bladel;

16

Fred van Dongen

Breda;

17

Nico Been

Groningen;

18

Johan van der Linden

Belgie;

19

Harrie Lunenburg

Loosbroek;

20

Johan van der Meer

Geleen;

0

Junioren:

 

1

Piet de Groot

Hazerswoude-Dorp;

2

Jan van Wijk

Haarlem;

3

Ruud Groen

Baarn;

4

Martin Verschuur

Roermond;

5

Wim den Hoedt

Ridderkerk;

6

Ger Rutten

Den Bosch;

7

Ab Harren

Haarlem;

8

P. de Jong

Oud Alblas;

9

Bob Rijkenburg

Amsterdam;

10

Rob Sienders

Zwijndrecht;