KAMPIOENSCHAP VAN ZUID-HOLLAND.(1980.05.14 T/M 05.15)

THEO VAN TOL NOG SNELLER DAN PIM BOSCH EN RENE KOPPERT

Het handjevol liefhebbers dat de weg naar Scheveningen dan wel had gevonden, zal er nog weken over napraten. Want degenen die erin waren geslaagd (al was nergens een officiele publicatie geweest) om te ontdekken dat aan de vooravond van Hemelvaartsdag op het prachtige parkoers aan de Scheve­ningse boulevard werd gestreden om de medailles van de Zuid­hollandse kampioenschappen (bij de amateurs dan; de junioren en nieuwelingen reden pas de volgende dag) zagen een schitte­rende eindsprint.

Een strijd - dachten de meesten vooraf - tussen de rappe mannen uit het klassieke voorseizoen: Pim Bosch (Mergelland) en Rene Koppert (Glazen Stad). Tussen de titelverdediger en de sterkste junior uit de provincie van 1979. Maar zie: er was op de boulevard, na 89 zware kilometers, nog een snellere spurter aan het front: de 22-jarige Theo van Tol.

Gestoken in het clubshirt van J. W. van Hagen-Westland Wil Vooruit bekroonde de 22-jarige Poeldijker het overwicht dat hij en zijn (in sponsor- truien gehulde) clubgenoten hadden in de provinciale kamp. Want - zelfs zonder Theo Hogervorst, die de Vredeskoers reed - domineerden de WWV-ers. Zes man bij de eerste zeven in de uitslag. Alleen Pim Bosch kon zich daartussen wringer. Kon het duidelijker?

Theo van Tol kampioen. Als de vlugste in een halfkoers ge­vormd kopgroepje van vijf, dat in de finale bijna toch nog werd teruggepakt door elf achtervolgers. Geen tijd en gelegenheid dus voor Peter en Rene Koppert om meer dan een demarrage te proberen. En ook Bosch moest maar op zijn snelle benen vertrouwen. Gino Ammerlaan, de man die pas op toeren komt wanneer het veel verder is, was al lang tevreden. Net van het ziekbed nam hij meteen (en dat zo kort voor de voor hem belangrijke nationale baankampioenschappen) zijn plaats in de kopgroep weer in.

Dat alles had Van Tol goed gezien. Ook hij mikt (ploeg­achtervolging) op Moskou. Probeert het, achter de motor van Joop Zijlaard, dit jaar weer bij de stayers (die Olympische Spelen of niet in Besangon om de wereldtitel reden). En gokt nu ook eens op de weg.

Theo heeft „anders" getraind dan in het verleden. Wil wel eens zien of de belofte die ooit in hem stak (2e plaats bij de NK adspiranten in Mill) nog “hard" gemaakt kan worden. En dan ineens: is hij er weer. Net als vorige winter toen “Tolletje", vrijwel ongetraind, met Hans Koot naar de zege in het NK ploegkoers trapte.

Tevergeefs probeerden zijn vier medevluchters hem af te schudden op het klimmetje naar de vuurtoren en op het lange stuk tegen de zeewind. Van Tol gaf - ook al omdat het allemaal binnen de honderd kilometer bleef - geen krimp. Wist dat, met de jagers vlak achter de spits, er geen „kunstjes" konden worden geflikt. En sloeg toe in de boeiende spurt, die Peter Koppert aanging, waarbij vervolgens Rene Koppert vrij gemakkolijk „over" Bosch schoof, maar toen links naast zich Van Tol voorbij voelde suizen.

GERRIT SOLLEVELD

Bij de junioren zorgde de straffe zeewind een dag later voor een heroisch gevecht. Liefst 2 uur en 46 minuten waren nodig voor de winnaar om de 80 kilometer te voltooien. En wie weet dat die triomfator Gerrit Solleveld heet (toch nationaal een van de besten) kan begrijpen hoe zwaar het allemaal wel was. Solleveld had op de meet 55 seconden voorsprong op Teun van Vliet, die net niet bij zijn streekgenoot kon aanpikken toen die aan de beslissende solo begon. Rotterdammer Van Staten werd derde.

De nieuwelingen kregen ook al (want Solleveld is eveneens lid van WWV) een Westlandse winnaar. In de sprint van een kop­groepje van vijf triomfeerde Maasdijker Leo van Beusichem.

In de “voorwedstrijden" - want er stonden geen officiele titels op het spel - van veteranen en dames slaagde Mary Barendregt er als enige in - toen de veteranen de dames hadden ingehaald - bij te blijven. Het jonge talent van De Hoekse Renners liet daarmee het Artec-duo Monique Kaufmann en Els van Leeuwen achter zich.

Leidschendammer Cees Kouwenhoven wist zich in de Slotfase los te maken uit het peloton “oude manner". Hij kon achterom kijkend nog net zien hoe van die geklopten Sjaak Koevermans de snelste was.BRON: HENK KRUITHOF

0

KAMPIOENSCHAP VAN ZUID-HOLLAND. ( 1980.05.14 t/m 05.15 )

0

Amateurs:

 

1

Theo van Tol

Poeldijk;

2

RenÚ Koppert

Poeldijk;

3

Pim Bosch

Gorinchem;

4

Peter Koppert

Monster;

5

Gino Ammerlaan

Maasdijk;

6

Nico Toussaint

Naaldwijk;

7

Gijs den Besten

Monster;

8

Gerrie Sint Nicolaas

Dordrecht;

9

Bas Langeveld

Lisse;

10

Wil van Montfoort

Lopik;

11

Luciendde

Zwijndrecht;

12

Piet Spaans

Scheveningen;

13

Jos Nederlof

Sliedrecht;

14

Piet Versteeg

Giessenburg;

15

Herman Mittereiner

Rotterdam;

16

Cees van Bragt

Langeweg;

17

RenÚ den Boer

Vlaardingen;

18

Martin Lexmond

Gouda;

19

Eef Brand

Dordrecht;

20

Nico Don

Rijswijk;

0

Junioren:

 

1

Gerrit Solleveld

De Lier;

2

Teun van Vliet

Maasland;

3

Hans van Staten

Rotterdam;

4

Piet de Groot

Hazerswoude-Dorp;

5

Harry Deelen

Zwijndrecht;

6

Jan van Straaten

Leiderdorp;

7

Aldo de Ruig

s-Gravendeel;

8

P. Imholz

Rotterdam;

9

Ron Van Vliet

Hellevoetsluis;

10

Gerard Roskam

Oostvoorne;

0

Nieuwelingen:

 

1

Leo van Beusichem

Maasdijk;

2

Pierre Blokzijl

Rotterdam;

3

Jan Kleijnendorst

Dordrecht;

4

F. van de Bergh

Barendrecht;

5

Anton van Putten

Oudenhoorn;

6

René Stiegelis

Dordrecht;

7

Sjaak Sienders

Zwijndrecht;

8

Raymond de Haas

Den Haag;

9

Richard Luyten

Lage Zwaluwe;

10

Peter Groenenberg

Hoogvliet;

0

Dames:

 

1

Mary Barendregt

Ooltgensplaat;

2

Monique Kauffman

Kijkduin;

3

Els van Leeuwen

Lisse;

4

Ted Storm-van Weelden

s-Gravenzande;

5

Stella van Kuijen

Naaldwijk;

6

Nel Vollebregt

Wateringen;

7

S. de Man

Rotterdam;

8

E. Peeters

Leiden

9

H. Eradus

Leiden;

10

Carolien Boewters

Honselersdijk;

0

Veteranen

 

1

Cees Kouwenhoven

Leidschendam;

2

Sjaak Koevermans

Vlaardingen;

3

Cor Deelen

Zwijndrecht;

4

J. Bosman

Den Haag;

5

H. Uittenbogaard

Rotterdam;

6

Bram Jansen

Bleiswijk;

7

Wout Tondor

Rotterdam;

8

Gijs van Noord

Den Haag;

9

B. Slangen

s-Gravendeel;

10

F. Somers

Poortugaal;