HONSELERSDIJK.(1980.06.04)

Veel toeschouwers bij ronde van Honselersdijk

Harrie de Boer sterkste in slijtage slag

Harrie de Boer is de eerste leider in het Westlandsche Courant-klassement. De kleine ( hij vroeg zelfs om een leiderstrui maat twee) Hilversummer, won de eerste van de tien koersen in de ‘Glazen Stad’ , de ronde van Honselersdijk, op formidabele wijze. De in ruime getale aanwezige toeschou-wers konden gisteren genieten van een snelle aantrekkelijke wielerwedstrijd, die vanwege het grote aantal al vroeg gedubbelde renners voor velen moeijlijk te volgen was.

En, de toeschouwers konden drie coureurs toejuichen, die in de een dag eerder afgelopen Olympia’s Internationale Ronde van Nederland een etappe hadden gewonnen.

Op de eerste plaats natuurlijk René Koppert, die zelfs twee dagen in de oranje leiderstrui heeft gereden. René, die maandag nog koortsig was, had echter dermate last van de vele wonden opgelopen in maar liefst drie valpartijen, dat hij nog niet op de fiets kon stappen. Techtstreeks van de dokter, was hij echter toch naar Honselersdijk gekomen om zich te alten huldigen.

Ook plaatsgenoot Theo van Tol was er. Deze Poeldijker reed wel. Zat in de kopgroep, die zich al vroeg formeerde, leit zich de halve koers helemaal in de voorste gelederen zien, en stapte toen, om zich na al die zware dagen niet te veel te forceren af. Henk van Weers, de derde etappewinnaar, die ook al fors in het verband zat, voltooide de honderd kilometer wel.

Het leverde hem een zestiende plaats op. Theo Hogervorst koos, na ’s-Werelds zwaarste amateurwedstrijd, De Vredeskoers, en Olympia’s Ronde, waarin ook hij tegen het asfalt smakte, voor een dag rust.

Volop spektakel dus in Honselersdijk. Al in de tweede ronde, terwijl in het achterse gedeelte van het peloton behoorlijk wat renners onderuit gingen, kozen Arnold van Hooft, Piet Franken en Jan de Nijs het avontuur. Zij kregen meteen gezelschap van Theo van Tol, Gijs den Besten, Theo Appeldoorn en Peter Hofland.

In de hekken

Dit zevental bouwde al snel een voorsprong van veertig seconden op. Na vijftien kilometer gingen Peter Koppert, de eindwinnaar van vorig jaar Gerrit Ratterman en Cor Schuurman in de achtervolging. Dit duurde echter maar erg kort, want Peter Koppert stuurde zijn fiets in de hekken en zijn twee medevluchters vielen over hem heen.

Piet Spaans, Bas van lamoen en Wim Hus, waren de volgende coureurs, die zich losmaakten uit de grote groep, Harrie de Boer, onlangs nog winnaar van de Haagse Avondzesdaagse, maakte het gat naar dit drietal in z’n eentje dicht. Piet Spaans viel weer snel terug in de daaropvolgende groep met Van Weers, Slot, Van der Enden, ’t Hoen, Koop, Bakker, Solleveld, Den Hartog, Passchier en De Vries. Post, peter Hogervorst, Vrolijk, Zuiderwijk en Vermeulen sloten hier ook bij nog bij aan.

Gezien het enorm hoge tempo bleef deze situatie echter niet lang gehand- haafd. Nadat Bakker loste, De Nijs met pech de wedstrijd staakte, Van Tol afstapte en achterin mannen als Nico Tousaaint en Wim van der Burgh met een te grote achterstand moesten staken, gingen vooin Van Hooft, De Boer, Hofland, Den Besten, Appeldoorn, Franken, Van Lamoen en Hus onverdroten voort.

Harrie de Boer hield het in deze acht man sterke kopgroep echter niet lang uit, ging er vandoor en dubbelde al snel diverse renenrs. Bas van Lamoen, Arnold van Hooft en Wim Hus vormden het volgende drietal en Gijs den besten, Theo Appeldoorn en peter Hofland zaten daar weer achter. Deze drie zouden, samen met Henk de Vries, Piet Franken en kees den hartog door Harrie de Boer ook nog op een toer gereden worden.

Zelfs een lekke band, kon de 28-jarige De Boer niet meer van zijn negende seizoenzege afhouden. Arnold van Hooft fietste in de slotfase vijftig meter voor Bas van Lamoen, die de voorgaande twee edities van Honselersdijk op zijn naam had gebracht, naar de tqweede plaats. Honderd meter achter Bas van Lamoen werd Wim Hus vierde. Peter Hofland, die Theo van Tol in Olympia’s Ronde zo goed had geholpen, had in de finale nog genoeg kracht over om bij Gijs den besten, die op zijn beurt weer Theo Appeldoorn, Henk de vRies, Kees den Hartog en een uitgeputte Piet Franken het nakijken gaf, weg te springen. Win ’t Hoen spurtte voor peter Hogervorst en Ton Vrolijk naar een elfde plaats en Anton Solleveld werd negentiende.

Dirk van der Pol en Dirk van Staalduinen, kunnen terugkijken op wederom een erg geslaagde ronde, want aan toeschouwers, mooi weer een aantrekkelijk koersverloop ontbrak gisteren niet.

Junioren

Gerrit Solleveld verreweg de sterkste junior

Gerrit Solleveld, was gisteren in Honselersdijk verreweg de beste junior. Met een ronde voorsprong op het peloton, bewees de coureur uit De Lier, die dinsdag in Poeldijk zijn entree bij de amateurs maakt, maar weer eens, dat hij tot de grote groep talenten hoort, die het Westland momenteel telt.

Na een vroege tevergeefse poging van Ron Vroom, die al snel gezelschap kreeg van Jan van Wijk, Anjo Verloon, Herman Wolters en natuurlijk Gerrit Solleveld, sprong Leon Kersten weg uit het peloton. Wolters, verloon en Solleveld sloten ook hierbij aan. Het tempo in de kopgroep was echter te laag voor Solleveld en halverwege ging Gerrit er alleen van door, om vervolgens niet meer te laten achterhalen.

Maaslander Teun van Vliet, met Solleveld toch wel de sterkste junior van dit moment, was in Honselersdijk bijzonder pechvol. Maar liefst drie keer moest hij van fiets verwisselen. Desondanks eindigde hij echter toch nog op een, onder deze omstandigheden, erg knappe achttiende plaats.

Onder het beulswerk van Gerrit Solleveld, brak het peloton in tweeën. Rob Sienders en leon kersten hadden nog de meeste kracht over om de tweede en derde plaats te verdelen. Piet de Groot uit Hazerswoude reikte tot de dertiende plek.

Liefhebbers

Bij de liefhebbers toonde Pijnackernaar Sjaak de Wit zich in een sprint tegen John Tromp de beste. Pols (De Lier), Martin (Hoek van Holland) en Zee (Zoe-termeer) werden respectievelijk achtste, negende en tiende, terwijl de gebroeders Provoost op een twaalfde en veertiende plaats bleven steken.

0

HONSELERSDIJK. ( 1980.06.04 )

0

Amateurs:

 

1

Harrie de Boer

Hilversum;

2

Arnold van Hooft

Kerkdriel;

3

Bas van Lamoen

Rosmalen;

4

Wim Hus

Scheveningen;

5

Peter Hofland

Roosendaal;

6

Gijs den Besten

Monster;

7

Theo Appeldoorn

Roosendaal;

8

Huub de Vries

Haarlem;

9

Kees den Hartog

Hendrik-ido-Ambacht;

10

Piet Franken

Oosterhout;

11

Wim t Hoen

Monster;

12

Peter Hogervorst

Pijnacker;

13

Ton Vrolijk

De Lier;

14

Peter Post

Oegstgeest;

15

John van de Velde

Geldrop;

16

Henk van Weers

Den Haag;

17

Adri Vermeulen

Amsterdam;

18

Ger Slot

Alkmaar;

19

Gerrit Solleveld

De Lier;

20

W. Passchier

Den Haag;

0

Junioren:

 

1

Gerrit Solleveld

De Lier;

2

Rob Sienders

Zwijndrecht;

3

Leon Kersten

Geldrop;

4

Ron Vroom

Haarlem;

5

Harrie Wolters

Goor;

6

Erik Dompeling

Badhoevendorp;

7

Jan van Wijk

Haarlem;

8

Rik Moorman

Nieuwendam;

9

Hans van Staten

Rotterdam;

10

Rob Klinge

Velsen-Noord;

0

Liefhebbers:

 

1

Sjaak de Wit

Pijnacker;

2

J. Tromp

Uithoorn;

3

Leo Wassenburg

Nieuw-Vennep;

4

Hans van de Oever

Wassenaar;

5

P. Renwijk

Uithoorn

6

Marinus Smits

Maarssenbroek;

7

J. Wennekes

Den Haag;

8

R. Pols

De Lier;

9

John Martin

Hoek van Holland;

10

B. Zee

Zoetermeer;