HOEK VAN HOLLAND.(1980.07.09)

Gerrit Solleveldt dwingt respect af

Het ging Gerrit Solleveldt, de winnaar van de wielerronde van Hoek van Holland, nog niet zo vlot af. Hij haalde bij het gebruikelijke interviewtje door de speaker maar zo'n beetje zn schouders op. Hij vond natuurlijk dat het lastig was geweest, alsmaar in de regen te moeten rijden. Het was voor de 19-jarige Westlander dan ook pas de tweede overwinning bij de amateurs. Niettemin dwong hij respect af, in aanmerking genomen dat hij pas een week of vijf bij de amateurs rijdt.

De routinier Wim Lugtenburg, die nu al voor de vierde maal net naast de hoofdprijs greep, had zeker waardering voor de man, met wie hij in de vaak stromende regen een ware slachting in het peloton had aangericht. Slechts een handvol renners had de schade tot één ronde achterstand weten te beperken, de rest op z’n gunstigst twee, of had zelfs het einde niet weten te bereiken. „Een heel groot talent" vond Wim Lugtenburg, „Gerrit heeft ruimschoots zijn deel van het karwei opgeknapt". Het zag er in deze door de Pedaalridders in samenwerking met Het Vrije Volk georganiseerde wedstrijd om de prijzen van Sanders Meubelstad, voor een drietal renners in de beginfase florissant uit Jan Zuydweg, Wim Liebrechts en Cor Schuurman hadden na enkele ronden een kleine voorsprong opgebouwd, die aanvankelijk, vooral door de fel van zich afbijtende Solleveldt, rondenlang tot slechts een seconde of tien beperkt bleef.

Doch toen het groepje volgers was aangegroeid tot een twintigtal, stopte het verweer en liep het trio koplopers tot een halve minuut uit. Men weigerde evenwel te berusten en toen er een splijting in die achtervolgende, formatie ontstond, met ondermeer Solleveldt, Akkerman, Franken, Bosch, Bartol, Zaal, Huizinga en uiteraard Lugtenburg in de frontlinie, waren de drie spoedig achterhaald.

Voor Lugtenburg en Solleveld was deze samensmelting het sein hun vernielend werk te beginnen. Als een trein daverden zij over het parcours, daarbij alles en iedereen vermorzelend. Samen gingen ze ook op de eindstreep af. Wim Lugtenburg kwam als eerste door de bocht voor de finish, doch vrij gemakkelijk passeerde Gerrit Solleveldt zijn rivaal, die zich al vele meters voor de streep gewonnen gaf.

0

HOEK VAN HOLLAND. ( 1980.07.09 )

0

Amateurs:

 

1

Gerrit Solleveld

De Lier;

2

Wim Lugtenburg

Zuidland;

3

Piet Franken

Oosterhout;

4

Nico Toussaint

Naaldwijk;

5

Peter Post

Oegstgeest;

6

Wim Bartol

Roden;

7

Wim Liebrechts

Vlaardingen;

8

Nico Zaal

Hazerswoude-Dorp;

9

Joost de Keijzer

Werkendam;

10

Martin Huizinga

Gouda;

11

Kees den Hartog

Hendrik-ido-Ambacht;

12

Jan Zuijdweg

Krimpen aan de IJssel;

13

Engel Hopman

Bergen;

14

John Meijer

Vlaardingen;

15

William van Rijswijk

Rijswijk;