DORDRECHT.(1980.09.06)

Fred Brand in vuur en vlam

Van onze wielermedewerker PIET BOOGERT

Dit seizoen was Fred Brand in zowat ieder criterium dat hij reed wel in de

uitslag te vinden. Alleen de beslissende slag, die ene winstgevende uithaal, die kon de Dordtenaar geen enkele keer plaatsen.

De pure klasse die van hem een winnaar had kunnen maken ontbrak.

Eigenlijk teerde hij een beetje op het sukses van een vorig jaar in Strijen behaalde overwinning en een vroeg in dit jaar vergaarde tweede plaats in de Ronde vanStolwijk.

Dat hij echter tot meer in staat was, bleek uit zijn prestaties in een internationale etappekoers in West-Berlijn en de vorige maand geëindigde Ronde van Polen. Na afloop de balans opmakend was hij temidden van de Oosteuropese wielerelite tot het laatst overeind gebleven en bleek hij bovendien de best geplaatste Nederlander in het geheel. Met een stijgende vorm en alweer een uitnodiging op zak voor een volgende week in Spanje te verrijden ronde, had voor wat hem betreft, het criterium op de Dordtse Brouwersdijk niet op een beter tijdstip kunnen komen. Toch hield iedereen die het goed meende met Brand de adem even in, toen hij op het laatste rechte eind zij aan zij met dé laatste weken veelvuldig winnende Bas van Lamoen op de streep afstormde. Maar, al was het maar met centimeters, hij bleef de Brabander voor. Brand en van Lamoen behoorden tot de tien man tellende groep, die er al na een half uur tussenuit was getrokken. Ze maakten zoveel haast, dat het peloton waarin Barend Huveneers na zijn ongeval ook weer van de partij was, al binnen een uur tegen een ronde aanhikte.

Maar ook een groep van negen, waarbij Arié Versluis, Krijn Sintnicolaas, Hofland, Kees den Hartog en Peter Hogerhorst, die aanvankelijk waren ontkomen, moest er een kwartier voor het einde eveneens nog aan geloven.

Terwijl met de finale in zicht van de koplopers eerst Reedijk en even later, Huub de Vries door pech het contract hadden verloren, waagde Fred Brand, wel begrijpend dat hij het in een massasprint zou moeten afleggen tegen rappere jongens als Henk van Weers, Ab Harren en Peter Kuys, zijn kans.

0

DORDRECHT. ( 1980.09.06 )

0

Amateurs:

 

1

Fred Brand

Dordrecht;

2

Bas van Lamoen

Rosmalen;

3

Ab Harren

Haarlem;

4

Piet Kuijs

Vlijmen;

5

Henk van Weers

Den Haag;

6

Arnold van Hooft

Kerkdriel;

7

Arie de Jager

Lekkerkerk;

8

S. Poot

Alphen aan den Rijn;

9

Huub de Vries

Haarlem;

10

A. Reedijk

 

11

Peter Hofland

Roosendaal;

13

Krijn Sint Nicolaas

Dordrecht;

13

Arie Versluis

Ameide;

14

Kees den Hartog

Hendrik-ido-Ambacht;

15

Peter Hogervorst

Pijnacker;

0

Nieuwelingen:

 

1

Wim Otte

Haarlem;

2

René Stiegelis

Dordrecht;

3

Jan Kleijnendorst

Dordrecht;

4

Didier Deleersnijder

Papendrecht;

5

Peter van Haren

s-Gravendeel;

0

Liefhebbers:

 

1

H. Schouten

Rotterdam;

2

Gerrit van de Boogaard

Woerden;

3

Piet Barendregt

Alblasserdam;

4

Pleun Stout

Hendrik-ido-Ambacht;

5

A. van Duivenvoorden