BATAVUS LENTERACE.(1980.03.15)

Petra de Bruin opnieuw sneller dan Jenny de Smet

Alsof de tijd even had stilgestaan. De finale van de Batavus Lenterace, opening (voor de vijfde keer alweer) van het weg­seizoen voor de dames, bracht een herhaling van de slotfase in Valkenburg, enkele maanden eerder. Ook toen, met als inzet de wereldtitel, een duel Petra de Bruin-Jenny de Smet. En ook toen (weet u het nog met de dramatische val vlak over de eindstreep en die bijna noodlottige vergissing van Petra) won de Nederlandse het van de Belgische.

Maar er was toch een verschil. Want waren de twee dames in Limburg samen voorop, in de Haagse Vlierboomstraat (waar de organiserende stichting SOS en De Kampioen de start- en finish-entourage hadden opgebouwd) werd het een spurt met negen. Al deden de overige zeven meisjes om de eerste plaats eigenlijk niet meer mee, nadat wereldkampioene Petra de Bruin in het laatste rechte stuk eens krachtig op de trappers ging staan.

De Lenterace dus voor de regenboogtrui. Petra (18 net) is al vroeg in vorm. De Zuidfranse trainingskilometers zijn daar niet vreemd aan, maar ze ken ze op de 50 km lange lus door het Westland best gebruiken. Want de winnares vertoefde in de Lenterace lange tijd niet in de spits.

De race, verreden onder zwaar koersweer (koud en een be­hoorlijke wind), was trouwens - mede daardoor - aan­trekkelijk. Met al na 5 km Truus van der Plaat (eerste in 1979), Mieke Havik en de Belgische d'Haene op kop. Het peloton was waakzaam. Wat even daarna de Groningse Gotschal niet verhinderde om te gaan bouwen aan een fikse voorsprong. Al bijna een minuut was de kloof voor Hennie Lieverse, Haagse Monique Kaufmann en de Engelse Pat Cave (de race was niet alleen in naam internationaal; de buiten­landse dames reden ook uitstekend) op zoek gingen. Ook Jenny de Smet was daarna mee vooraan.

Bij Maasland, na 20 km, hadden de vijf dames al een winst van anderhalve minuut op het peloton. Alleen Mary Barendregt bood verzet. Zij reed eenzaam zo'n 50 seconden achter de leidsters.

Tot dan Petra de Bruin het sein gaf voor een reactie. Mieke Havik en Els van Leeuwen steunden haar en Barendregt haakte - bij het voorbijgaan - gretig aan. Waardoor, met ook nog voor het peloton uit het duo Truus van der Plaat­, Anne Mohlmann, een boeiend beeld ontstond op de Maasdijk; De achtervolgsters kwamen dichter en dichter bij. Bij Monster was het verschil nog 20 seconden; later en vrij lang 50 tot 75 meter.

En de aansluiting kwam tot stand. Al maakte de nieuwe ploegleidster van de al even nieuwe damesploeg van Artec, Keetie van Oosten-Hage, zich nogal boos op haar twee pupillen Havik en Van Leeuwen. Want in de eerste groep had (en Kee­tie zag dat goed) Monique Kaufmann winstkansen.

Nadat Petra de Bruin voorop was gekomen niet meer. Al lukte het de wereldkampioene toch niet haar laatste demarrage tot op de streep door te drijven. Ze werd door Kaufmann tot de orde geroepen. Om vervolgens spurtend, voor de iets te „linke" De Smet alsnog toe te slaan.

BRON:HENK KRUITHOF

0

BATAVUS LENTERACE. ( 1980.03.15 )

0

Dames:

 

1

Petra de Bruin

Nieuwkoop;

2

J. de Smet

Belgie;

3

Mieke Havik

Amsterdam;

4

Monique Kauffman

Kijkduin;

5

Hanneke Lieverse

Hillegom;

6

Els van Leeuwen

Lisse;

7

Els Gottschal

Groningen;

8

P. Cave

Engeland;

9

Mary Barendregt

Ooltgensplaat;

10

Truus van de Plaat

Geldermalsen;

11

Anne M÷hlmann-Riemersma

Apeldoorn;

12

Hella Hage

Sint Maartensdijk;

13

Angela Leeghwater

Obdam;

14

Betsy van IJken

Baarn;

15

Wil Bezemer-Buitelaar

Alphen aan den Rijn;

16

Stella van Kuijen

Naaldwijk;

17

Anita Kuijpers

Tilburg;

18

M. Dikken

Den Haag;

19

Connie Meijer

Vlaardingen;

20

Beate Hungerkamp

West-Duitsland;

21

Carolyn Peterson

Amerika;

22

Marja Dekker

Hoogeveen;

23

Nel Streef

Nieuw-Lekkerland;

24

Sandra de Neef

Rotterdam;

25

Jose Huizinga

Giessen;

26

A. Postma

Leeuwarden;

27

Corrie Oosterwaal

Vlijmen;

28

Joke Barnhorn

Haarlem;

29

J. Potts

Engeland;

30

Erica Oomen

Schijndel;