RONDE VAN MIDDEN-ZEELAND.(1980.05.16)

Gerrie Knetemann winnaar in Ronde door Midden-Zeeland

Gerrie Knetemann en de Belg Guy Nulens waren de mannen die tenslotte nog wat cachet gaven aan een saaie Profronde door Midden-Zeeland. In de laatste 30 km, toen men reeds was begonnen aan de zes omlopen van zeven kilometer rondom Goes, demarreerde „de Kneet" uit een kopgroep van tien. Hij kreeg de DAF-coureur Nulens aan zijn wiel mee en genoemd duo kon mede door afstoppend werk van hun ploegmaats flink buiten schot raken. Een kilometer voor de finish zette Knete­mann nog eens krachtig aan en nu had Nulens geen antwoord meer.

Daarmee werd de eerste echte overwinning van dit jaar een feit voor de man uit Huybergen. Tenminste dat verklaarde hij zelf na afloop. En om dat duidelijik te maken, merkte Knete­mann laconiek op: „Tot nu toe eiste ik immers alleen de zege voor me op in tijdritten of via een eindoverwinning in een etappewedstrijd. Als altijd weer goed geluimerd liet hij er knip­ogend op volgen: „Een paar jaar geleden tijdens de slotetappe van de Proftoer door Nederland finishte ik hier ook als eerste om veertien dagen later wereldkampioen te worden, dus dat belooft misschien nog wat ... !"

Het weinig boeiende verloop van deze Zeeuwse Ronde, die kwalitatief en kwantitatief goed was bezet (119 renners gingen van start) kreeg feitelijk reeds gestalte, toen er nauwelijks 20 km opzaten. Een slordig geparkeerde vrachtwagen in Yer­seke was er in eerste instantie de oorzaak van. Die wagen liet namelijk maar een smalle doorgang voor de karavaan. Vijf­tien renners profiteerden hiervan en raakten meteen op drift.

Onder hen drie Raleigh's, namelijk Aad van den Hoek, Cees Priem en Gerrie Knetemann. Ook DAF Trucks behoorde bij de fortuinlijken en was met vier man sterk vertegenwoordigd in de kopgroep.

Weliswaar viel Rik van Linden al gauw terug door een lekke band, maar met William Tackaert, Gerrie van Gerwen en Guy Nulens in het voorste gelid mocht DAF toch niet mopperen. Evenmin trouwens HB, dat vertegenwoordigd werd door Johan van der Meer, Wies van Dongen en Herman Ponsteen. De kop­groep werd verder gecompleteerd door Herman Buijssens (Splendor), Ton Griep (Rauler), Louis Luyten (Eurobouw), Herbert Panis (Solo Hart) en semi-prof Vester Aarts (Elro Rogelli). Laatstgenoemde Zeeuw zou ook later verrassend goed stand houden.

Achter deze hoofldmacht werd er geen aanstalten gemaakt om de jacht op gang te brengen. Zeker niet door degenen die een Raleigh-trui droegen zoals bijvoorbeeld Jan Raas, Bert Ooster­bosch en Leo van Vliet en uiteraard evenmin in het kamp van HB en DAF. Omdat bovendien bij Puch Dietrich Thurau en

Regis Ovion geen agressie toonden was in feite de koers ge­lopen.

Lange tijd leek het er op dat het grootste gedeelte van het rennersveld op pad was voor een toertocht en met volle teugen genoot van het fraaie natuurschoon dat Zeeland te bieden heeft.

Tijdens de ravitailllering in Vlissingen (na 80 km) bedroeg de voorsprong van de 14 koplopers ruim 6 minuten en die winst werd geleidelijk opgevoerd langs de Walcherse badplaatsen Zoutelande, Domburg en Oostkapelle.

Bij de passage van de Zeeuwse hoofdstad Middelburg (118 km) hadden de volgers, met o.a. in hen midden Jan Raas en Hennie Kuiper, reeds 10 minuten aan hun broek. Kort daarop moesten Ton Griep en Herbert Panis als eersten afhaken in de frontlijn en even later volgden Wies van Dongen en Johan van der Meer (hij had bepaald zijn dag niet) dit voorbeeld.

Cees Priem, die reeds in Vlissingen en Domburg aardig wat punten had gescoord in de klassementspremie voor een keuken ter waarde van 3000 gulden, won de derde en laatste spurt bij de eerste doorkomst in Goes (145 km) en incasseerde daarmee breed lachend het “stuk in zijn huishouding".

Voordat de volgers onder aanvoering van Leo van Vliet zich het eerst vertoonden op de Bergweg in Goes - waar men om kwart over twee geneutraliseerd was vertrokken vanaf de Grote Markt - was het inmiddels al een eind over zessen geworden en lag men flink achter op het tijdschema.

Na de eerste passage in Goes en de daaropvoligende omloop van 20 kilometer via Kapelle en Wemeldinge kwam er geen verandering in de situatie, maar toen men goed en wel begon­nen was aan de zes kleine lussen van 7 km rondom Goes, kregen de 8000 toeschouwers toch nog een kick. Knetemann en Nulens staken de lont aan het kruit en toen kozen zelfs ook Priem, Van den Hoek en Taekaert nog voor actie, al wenste men uiteraard de ploeggenoten vooraan geen duimbreed meer in de weg te leggen. In de slotfase liet Priem zijn medevluch­ters in de steek en kon daardoor Knetmnann en Nulens flan­keren op het ereschavotje. Raas had 15 km voor hot einde de strijdd gestaakt.

BRON: RIEN DE JONGE

0

RONDE VAN MIDDEN-ZEELAND. ( 1980.05.16 )

0

Beroepsrenners:

 

1

Gerrie Knetemann

Huijbergen;

2

Guy Nulens

Belgie;

3

Cees Priem

Wemeldinge;

4

William Tackaert

Belgie;

5

Aad van den Hoek

Roosendaal;

6

Herman Ponsteen

Nijverdal;

7

Gerrie van Gerwen

Olland;

8

Vester Aarts

Kruiningen;

9

Herman Buyssens

Belgie;

10

Louis Luyten

Belgie;

11

Jo Maas

Maastricht;

12

Nico van Hest

Alphen;

13

Frits Pirard

Breda;

14

Richard Bukacki

Sint Gillis-Waas;

15

Jos Schipper

Kwadendamme;

16

Bert Pronk

Scheveningen;

17

Ad van Peer

Sprundel;

18

Ton Griep

Spijkenisse;

19

Wim de Ruiter

Kwadendamme;

20

Wies van Dongen

Breda;

21

Marc Renier

Belgie;

22

Rik van Linden

Belgie;

23

Wim Schroyens

Belgie;

24

Roelof Groen

Hoogeveen;

25

Jan van Tilburg

Bergen op Zoom;

26

Hennie Kuiper

Ossendrecht;

27

Willy Maessen

Maasbracht;

28

Andre Gevers

Schijndel;

29

Jan Jonkers

Oud-Gastel;

30

Fred van Dongen

Breda;