OMLOOP VAN ZEEUWS-VLAANDEREN.(1980.05.10 t/m 05.11)

Snijdende spanning Omloop van Zeeuws-Vlaanderen

Bonificatie van tien seconden voldoende voor de eindzege

Jacques Hanegraaf haalt tweeds grote overwinning binnen vier dagen

De spanning aan de eindstreep van de zeventiende aflevering van de Omloop van Zeeuws-Vlaanderen was zondagmiddag te snijden. Met nog een tiental kilometers voor de wielen had Ad Tak, die over enkele maanden in het kampioenschap van Nederland debuteert als beroepsrenner in dienst van Trans­vemij, zich van zijn medevluchters losgemaakt. Tak had op dat moment in het algemeen klassement een achterstand van 54 seconden. Bij een overwinning zou hij vijftien seconden krijgen, dus moest hij 39 seconden exact op de naaste rivalen uitlopen om winnaar van de Ronde te kunnen worden. De voorsprong van Tak bedroeg op zeker moment 35 seconden, maar toen mobiliseerde Van Erp ploegleider Jan Gisbers voor de laatste keer zijn troepen. Het zou toch al te gek worden dat een paarse renner voor de zesde keer dit seizoen met een tweede plaats genoegen zou moeten nemen. De leiding aan het begin van de laatste van de drie etappes was namelijk in handen van John Broers.

Het verschil met nummer twee Jacques Hanegraaf van Amstel was tien seconden. De hele wedstrijd handen Broers en Hane­graaf elkaar in de gaten gehouden. Geen duimbreed weken ze van elkaars wiel en op het eerste gezicht leek er voor Broers, zeker nadat de voorsprong van Tak in de laatste kilometers tot toelaatbare properties terugliep, geen vuiltje aan de lucht. Ploegleider Herman Krott is echter een slimme vos. Ook nu profiteerde zijn jonge renner van zijn enorme ervaring. Op een lijstje had Krott precies opgetekend hoeveel de onderlinge versdhillen van de renners in de top van het klassement waren. “Zorg dat je wat overhoudt, dat je alles uit de kast kunt rijden wanneer je samen met Broers op de eindstreep afstormt", had de Amsterdammer tegen Hanegraaf gezegd. Het verschil is maar tien seconden en dat is misschien via de bonificaties, vijftien, tien en vijf seconden voor de eerste drie aankomenden weg te werken. Bijna, had Ad Prinsen, de tweede man van Gazelle, in deze derde rit nog roet in het eten van de Amstel­ploeg gestrooid. Ook hij reed zeer hard naar de eindstreep en het verschil op de meet was nauwelijks waarneembaar. De fotofinish wees uit dat Hanegraaf een banddikte eerder over de lijn was gegaan en dat hield in dat de jonge Westbrabander na zijn schitterende overwinning in de Ronde van Midden-Neder­land voor de tweede keer in vier dagen de bloemen van een groot winnaar in ontvangst mocht nemen. In tijd waren Broers en Hanegraaf precies gelijk gekomen, maar volgens het regle­ment is dan het resultaat in de laatste rit beslissend. Ad Tak hield van zijn verdiende voorsprong nog tien seconden over. Genoeg om de etappezege te behalen en over de rug van Jannus Slendebroek naar de derde plaats in de eindstand te klimmen.

APOTHEOSE

Met deze spannende en geweldige apotheose kwam er een einde aan een Omloop van Zeeuws-Vlaanderen, die in alle op­zichten de toets van de kritiek ruimschoots kon doorstaan. De organisatle was, opnieuw perfect en voorzitter Gijs Veerman en zijn noeste medewerkers hebben alle eer van hun werk gehad. De jury onder leiding van Wim Jeremiasse, -die werd geassis­teerd door Chris Delbressine, kweet zich uitstekend van zijn taak. Valpartijen kwamen er in het verloop van deze twee dagen maar enkele voor, zodat ook de EHBO-koffer nauwelijks open moest gaan, kortom de Omloop van Zeeuws-Vlaanderen 1980 is volkomen geslaagd en heeft in Jacques Hanegraaf een winnaar gekregen die de zege volkomen verdiende en die als een van zo niet de strijdbaarste renner van de karavaan kan worden uitgeroepen.

Jammer dat de jury ook in deze Ronde weer een moeilijke beslissing moest nemen. Toen alle renners na de tijdrit in Philippine waren gearriveerd bleek Tiny van Rijsbergen, nor­maal rijdend voor Driessen Stoffen-Colnago, maar nu in de trui van Free Time, de snelste tijd te hebben gemaakt. De Sprundel naar reed zes seconden sneller dan de grote favoriet John Broers. De vorm van de dag, werd er gemompeld, maar kort hierna kwamen de protesten. Niet officieel. Maar van mensen die met de vlag langs de weg hadden gestaan, ook deze lui verdiende een pluim, je hebt ze als organisator hard

nodig. Die hadden onregelmatigheden geconstateerd. Andre Wagtmans werd hierna op de man of gevraagd wat er was gebeurd. Hij gaf toe naast zijn renner te hebben gereden en dat kwan Van Rijsbergen op dertig seconden straf te staan.­ Jammer dat zoiets gebeurt, maar het recht moet nu eenmaal zijn loop hebben. Wagtmans had later spijt dat hij te eerlijk was geweest. “Als ik vollhoud dat ik niet naast mijn renner heb gereden, gebeurt er niets, nu beken ik eerlijk en nu wordt er de renner het slachtoffer van", was Wagtmans repliek, die het met de beslissing van de jury niet eens was, maar zich noodgedwongen bij het besluit van het college neer moest leggen.

Voor de rest verliep deze Ronde vlekkeloos. Met Pim Bosch, John Broers en Ad Tak als etappeoverwinnaars en een fan­tastische Jacques Hanegraaf als eindlaureaat.

Laten we echter niet op de feiten vooruitlopen en de lezer die niet aanwezig was in de karavaan vertellen hoe de ritten zich hebben toegedragen.

EERSTE ETAPPE - Terneuzen-Terneuzen (147 km)

Met honderdentwee renners vertrok de karavaan om ongeveer kwart over twee vanuit Terneuzen richting Sluiskil. De eerste kilometers verliepen geneutraliseerd, maar toch haakten enkele renners met de pedalen in elkaar en Jan Hekman van de Militaire Ploeg en Jannus Slendebroek van Van Erp gingen tegen de vlakte. Hans Boom, ook van Van Erp, reed lek en Piet Maas volgde dit slechte voorbeeld. Allen, ook laatst­genoemde Gazelle-man, kwamen weer snel bij en toen pas kon wedstrijdleider Jeremiasse de vlag laten zakken. De eerste vijfentwintig kilometer gebeurde er helemaal niets. In Koe­wacht kreeg de plaatselijke renner Ron van der Sijpt, van Van Strien, even de gelegenheid zich aan zijn dorpsgenoten te laten zien en in Kapelle Brug ging Arnold van Hooft, altijd voor een avontuur te vinden, op kop rijden. Toen er echter voor de Batavus-renner geen pulp kwam opdagen, liet hij zich weer wijselijk inlopen.

Na de Grauw, hier waren ongeveer vijftig kilometer gereden, viel het peloton in twee :gedeelten. De tempoverhoging had als effect dat verschillende renners moesten lossen. Vooraan ont­stond een steekspel tussen groepen van ongeveer vijfentwintig man sterk. De onderlinge verschillen waren niet groot en telkens slaagden renners erin van de ene naar de andere groep te springen. Op de Plattedijk, op een stuk slecht kasseienweg, in de buurt van Zaamslag, konden dan toch zeven renners wegkomen. Van der Steen, Hanegraaf, Dekkers. Broers, De Waal, Slendebroek en Damen verstonden elkaar goed en zij passeerden in Terneuzen, de lus door Oost-Zeeuws-Vlaanderen zat erop, met een voorsprong van 28 seconden. In Hoek, nauwelijks tien kilometer verder, werd deze groep bijgebeend door ongeveer twintig renners. Voor Hanegraaf ging het echter nog niet hard genoeg. Hij gooide zijn jeugdig enthou­siasme en vooral zijn klasse in de strijd en ging alleen aan de haal. In IJzendijk, 110 km, passeerde hij met 35 seconden voorsprong, maar kort hierna tussen IJzendijke en Philippine was ook hij eraan voor zijn moeite. Kuiken, 't Gilde, Koppert en Alberts waren de eersten die aansluiting kregen, kort hierna volgde de rest. Nadat Gerand Schipper, de noorderling van Batavus, zijn kans had gewaagd en werd ingelopen, werd met nog Tien kilometer voor de boeg, de balans opgemaakt en bleek dat er nag 51 renners aan de leiding reden. Hier ontstonden nog verschillende schermutselingen. maar niemand kon defini­tief wegkomen. Alleen in de straten van Terneuzen, waar het door geparkeerde auto's langs de trottoirs wel erg smal was, slaagde Toon van der Steen erin een kleine voorsprong te nemen. De Meubeldroom-man kon echter op tweehonderd meter voor de streep zijn droom in rook zien opgaan, toen Pim Bosch, de snelle Driessen-man uit Gorinchem, langs hem flitste en met twee lengten voorsprong de rit won. Achter hem kwamen ongeveer vijftig renners binnen de twintig seconden binnen zodat met nog vale kanshebbers op de eerste rij aan de tweede etappe kon worden begonnen.

TWEEDE ETAPPE - Tijdrit 11,5 km

Die tweede etapppe betekende een vroege reveille voor de karavaan, want de eerste renner ging al om kwart over acht van start. De Brit Derek Hunt had lange tijd de beste tijd op zijn naam stann, 14.54 min., maar toen de toprenners in het klassement zich aandienden, was hij eraan voor zijn moeite. Hanegraaf realiseerde 14.45 min. en toen Broers binnenkwam en 14.40 min. op de chrono's bracht was voor velen de winnaar bekend. Groot was dan ook de verrassing dat Van Rijsbergen deze tijd nog met zes seconden wist te overtreffen. Helaas, er waren onoirbare dingen gebeurd, en dat is dan ook de reden dat wij het relaas van deze tijdrit met enkele regels willen afdoen. Broers was op kop van het klassement gekomen, met Hanegraaf als tweede, op een afstand van tien seconden.

DERDE ETAPPE - Oostburg-Oostburg (137 km)

Voor de derde etappe verplaatste het decor zich naar Oostburg. Hier werd na een onderbreking van ongeveer vier uur voor de laatste schuif gestart. Wanneer er ooit van een bliksemstart sprake is geweest dan was het ook nu. De vlag was nauwelijks omlaag of de groep brak in twee delen uiteen. Voorop een groep van twintig renners. Het waren vooral de paarsen van Van Erp die een vroege beslissing ten gunste van Broers wilden forceren. Toen in Cadzand Bad, zeer druk vanwege het fantas­tische lenteweer, de stand van zaken overzien kon worden, reden dertien renners aan de leiding. Moons, Broers, Van Leeuwen, Slendebroek van Van Erp, Corne Heeren van Beckers Snaks, Ad Tak, Prinsen en Maas van Gazelle, De Jong en Franken van Markthof, Mutsaars en Dekkers van Driessen en De Waal van Transvemij. De rest bond echter heftige tegen­stand en daarom mislukte de machtsgreep enigszins. De kloof bleef tientallen kilometers op een verschil van 20 A 25 seconden gehandhaafd, te weinig om van een vroegtijdige beslissing te kunnen spreken. Achter de leiders vormde zich een tweede groep bestaande uit Post van Van Eyck, Hanegraaf van Amstel, Van Bragt van De Hoekse Renners, Van Rijsbergen van Free Time, Polak van Transvemij, Koot van Driessen, Huijzen van Middelkamp en Van Leeuwen van Van Erp, die uit de eerste groep was weggevallen. Deze tweede groep werd steeds uitgebreider. Verschillende renners maakten de sprong vanuit de derde groep met succes en het kon niet uitblijven, na 51 kilometer, in de buurt van Oostbrug, kwamen groep een en twee bij elkaar. De voornaamste renners, die de slag­definitief hadden gemist, waren 't Gilde van Markthof, Boeren en De Kort van Free Time. Versluis van ,Bik, Vleugel van Middelkamp en Van der Steen van Meubeldroom. Zij verloren hier hun plaats bij de eerste twintig van het klassement. Een van de weinige valpartijen, die het peloton opschrikte in deze twee dagen, gebeurde in Sasput. Hier lag grind op de weg en Egon van Kessel viel hard tegen de grond en moest door de dokter behandeld worden. Uit die valpartij, in de buurt van IJzendijke, ontstond een nieuwe kopgroep. Vijftien renners, met steeds weer dezelfde namen, gingen aan de haal en het was in deze fase dat Derk Hunt, die wist dat zijn vanuit Engeland overgekomen vader in de wagen van ploegleider Piet Bos zat, het ontstane gat van ongeveer 25 seconden in een rush dicht­reed. Na 97 kilometer gebeurde wat ook in de eerste vijftig kilometer was geschied. Ook deze kopgroep werd ingelopen. Arnold van Hooft wilde zich hierbij niet neerleggen en ging alleen op zoek naar winst. Hij passeerde in Hoofdplaat met een snelheld van zestig kilometer per uur en met tien seconden voorsprong op zijn achtervolgers. Natuurlijk was deze poging tot mislukken gedoemd, temeer omdat er voor Van Hooft geen hulp kwam opdagen. Inmiddels had de wind en de afstand slachtoffers geeist. Verschillende renners zwommen achter de groep aan en het werd een ware afvalstrijd. Na 116 kilometer, Breskens was juist gepasseerd, een nieuwe poging. Nu met Koot, Prinsen, Tak, Van Putten, Klein, Havik, Hanegraaf, Damen, Moons, Mutsaars, De Jong, De Waal, Broers, Jennen, Van Leeuwen en Slendebroek. Opnieuw een ontsnapping met weinig perspectief omdat vrijwel alle ,.groten" bij de eersten zaten.

Broers reed op dat moment, omgeven door verschillende ploeg­genoten, in een zetel naar de overwinning. Tenminste, zo leek het te zullen gaan. Terwijl Damen in de kopgroep lek reed, sprong Tak plotseling weg. Hij nam tien, vijftien, twintig seconden, bleef toen even hangen, maar vergrootte zijn voor­sprong tot dertig en zelfs vijfendertig seconden. Hij werd op dat moment een gevaar voor de zeer nerveuze Broers. Deze ging toen zelf onderin de beugels en hoewel het verschil kleiner werd, tekende Broers hier zijn nederlaag. De krachtsinspanning en daarbij de morale spanning was te groot geweest. Hij had geen kans om Hanegraaf in de sprint te beletten de tweede plaats te grijpen. Deze had het uitstekend gezien. Nog een keer alles uit de kast, zal hij wel hebben gedacht en hij bleek het bij het rechte eind te hebben. De tactiek had ook nu weer van de kracht gewonnen.

BRON: JO DE BRUIJN

0

OMLOOP VAN ZEEUWS-VLAANDEREN. ( 1980.05.10 t/m 05.11 )

0

Amateurs.01e rit:

 

1

Pim Bosch

Gorinchem;

2

Antoon van der Steen

Bruinisse;

3

Arie Versluis

Ameide;

4

Ad Prinsen

Oosterhout;

5

Jannes Slendebroek

Geldrop;

6

Ad t Gilde

Rotterdam;

7

Dries Klein

Ter Apel;

8

Frank Moons

Mierlo-Hout;

9

Johnny Broers

Maartensdijk;

10

Peter Damen

Drunen;

11

Peter Post

Oegstgeest;

12

Tiny van Rijsbergen

Sprundel;

13

Hans Koot

Sint Oedenrode;

14

Martin Kolvoort

Bilthoven

15

Henk de Jong

Goes;

16

Cees Vleugel

Wemeldinge;

17

Jacques Oosterwaal

Bergen op Zoom;

18

Ad Tak

Oud-Gastel;

19

Jos Alberts

Neede;

20

Wim van Oers

Breda;

0

Amateurs.02e rit:

 

1

Johnny Broers

Maartensdijk;

2

Jacques Hanegraaf

Rijsbergen;

3

Derek Hunt

Engeland;

4

RenÚ Boeren

Sint Willebrord;

5

Jannes Slendebroek

Geldrop;

6

Tiny van Rijsbergen

Sprundel;

7

Ad Prinsen

Oosterhout;

8

Rudie de Kort

Breda;

9

Ad t Gilde

Rotterdam;

10

Henk de Jong

Goes;

11

Henk Mutsaars

Schijndel;

12

Peter Post

Oegstgeest;

13

Tonny Huijzen

Kloetinge;

14

Ad Tak

Oud-Gastel;

15

Ad Dekkers

Udenhout;

16

Gerard Schipper

Ter Apel;

17

Wim de Waal

Axel;

18

Egon van Kessel

Velddriel;

19

Henk Havik

Zaandam;

20

Arie Versluis

Ameide;

21

Hans Boom

Markelo;

0

Amateurs.03e rit:

 

1

Ad Tak

Oud-Gastel;

2

Jacques Hanegraaf

Rijsbergen;

3

Ad Prinsen

Oosterhout;

4

Adrie van der Poel

Hoogerheide;

5

Dries Klein

Ter Apel;

6

Hans Boom

Markelo;

7

Wim Jennen

Grevenbicht;

8

Peer Maas

Huijbergen;

9

René van IJzendoorn

Tiel;

10

Henk Mutsaars

Schijndel;

11

Piet van Leeuwen

Hilvarenbeek;

12

Henk de Jong

Goes;

13

Wim de Waal

Axel;

14

Peter Damen

Drunen;

15

Jannes Slendebroek

Geldrop;

16

Henk van Weers

Den Haag;

17

Hans Koot

Sint Oedenrode;

18

Fons Schootman

Neede;

19

Tiny van Rijsbergen

Sprundel;

20

Frank Moons

Mierlo-Hout;

0

Amateurs.Eindklassement:

 

1

Jacques Hanegraaf

Rijsbergen;

2

Johnny Broers

Maartensdijk;

3

Ad Tak

Oud-Gastel;

4

Jannes Slendebroek

Geldrop;

5

Ad Prinsen

Oosterhout;

6

Tiny van Rijsbergen

Sprundel;

7

Henk de Jong

Goes;

8

Henk Mutsaars

Schijndel;

9

Hans Koot

Sint Oedenrode;

10

Wim de Waal

Axel;

11

Dries Klein

Ter Apel;

12

Hans Boom

Markelo;

13

Henk Havik

Zaandam;

14

Wim Jennen

Grevenbicht;

15

Frank Moons

Mierlo-Hout;

16

Fons Schootman

Neede;

17

Piet van Leeuwen

Hilvarenbeek;

18

Peer Maas

Huijbergen;

19

Peter Damen

Drunen;

20

van Putten

Haaften;

21

Ad Dekkers

Udenhout;

22

Tonny Huijzen

Kloetinge;

23

Berry Zoontjens

Tilburg;

24

Lucien Gödde

Zwijndrecht;

25

Corné Heeren

Sint Willebrord;