OMLOOP VAN GROEDE.(1980.08.16)

Matti de Baat wint eerste Zeeuwse nieuwelingen-klassieker

De eerste Zeeuwse wielerklassieker voor nieuwelingen, die op 16 augustus jl. in West-Zeeuws-Vlaanderen werd verreden, met start en finish in Groede, leverde een frame triomf op voor de klasrijke Brabander Matti de Baat uit De Heen.

De Baat versloeg in de eindsprint vier medevluchters gedeci­deerd. De Zeeuwse robot Carlo Steel was in die laatste meters nog de gevaarlijkste concurrent van de ranke Brabander maar ook hij moest tenslotte het hoofd buigen voor de krachts­explosie van De Baat. De anderen die deel uitmaakten van het kopgroepje Rob Verbaandert en Rob de Kuiper wisten zich reeds in een vroeger stadium geklopt.

Zonder ook maar iets af te dingen op de zege van De Baat mag worden gesteld dat Carlo Steel de grote animator was van deze eerste Omloop van Groede. De geblokte coureur uit Axel toonde reeds na enkele kilometers een imponerende aan­valsdrift. Steel, die dit seizoen reeds een kleine dertig zege­pralen op zijn naam had staan en duidelijk zijn zinnen had gezet op deze klassieker, werd in zijn eerste vluchtpoging weliswaar gestuit maar spoot na tien kilometer opnieuw de ruimte in. Een attente Matti de Baat en Rob Verbaandert sloten zich bij de solist aan en dit sterke trio ging onversaagd door. Bij de eerste doortocht in Groede (na 20 kilometer) bedroeg de winst van de leiders 20 seconden maar het peloton gaf zich zeker nog niet gewonnen. Men bleef de vluchters in het vizier houden en bij de tweede doortocht bleek zelfs dat het fel jagende peloton vijf seconden dichterbij was gekomen. In de frontlinie wilde men echter van geen wijken weten. Vooral De Baat en Steel bleven het tempo opjagen maar konden toch niet voorkomen dat men bij het ingaan van de laatste omloop de adem van de jagers in de nek voelde.

Om echter die laatste honderd meter naar de koplopers te overbruggen bleek echter voor velen een te moeilijke opgave. Niet echter voor de sterke Amstelvener Rob de Kuiper die tenslotte met nog zo'n 15 kilometer voor de wielen op zijn eentje de sprong naar voren waagde en na een imposante krachtsinspanning, die kilometers lang duurde, de kroon op het werk zette. Een bijzonder knap staaltje van De Kuiper die trouwens ook nadat hij de aansluiting tot stand had gebracht beslist niet aan de wielen bleef hangen. “Integendeel", stelde Carlo Steel na afloop. „De Kuiper ging meteen op kop rijden en dat gaf ons de inspiratie om ook in die laatste kilometers nog eens alles uit de kast te halen."

Het dappere kwartet bleef zoals reeds gemeld buigen schot waarna Matti de Baat zijn sterke eindschot mocht etaleren. De ploegentijdrit in de morgenuren leverde een zege op voor het team van De Zuidwesthoek, dat op de naaste concurrent Buitenlust bijna twee seconden voor bleef.

Het wielercomitd Groede had op het organisatorische vlak alles keurig geregeld. Wedstrijdleider Jan Moerdij'k stelde resoluut vast: “Het was perfect" en ook het Zeeuwse d.s.l. Wim Evertse had niets dan lovende woorden voor de mannen die dit alles op poten hadden gezet.

BRON: RIEN DE JONGE

0

OMLOOP VAN GROEDE. ( 1980.08.16 )

0

Nieuwelingen:

 

1

Matti de Baat

De Heen/Steenbergen;

2

Carlo Steel

Axel;

3

Rob Verbaandert

Steensel;

4

Rob de Kuiper

Amstelveen;

5

L. Beckers

Cadier en Keer;

6

Frank Pirard

Breda;

7

Jan Koevoets

Oudenbosch;

8

Leo Winkel

Schalkwijk;

9

Drean Vissers

Ullestraten;

10

John Eggers

Ridderkerk;

11

Ludo van de Put

Maastricht;

12

Sjaak Sienders

Zwijndrecht;

13

Anton van Putten

Oudenhoorn;

14

Edwin Rovers

Roosendaal;

15

F. Berkhouwer

Stolwijk;

16

Fred Dijk

Vianen;

17

Peter Bouwens

Steenbergen;

18

J. van der Horst

Erp;

19

Cor Broekhuizen

Maartensdijk;

20

Ad Roks

Sint Willebrord;