VRIES.(1980.07.27)

Triomftocht Jansen voor dorpsgenoten

Van onze sportredacteur DICK HEUVELMAN

Winnen voor eigen publiek, dat is de hartewens van iedere wielrenner. Albert Jansen lukte dat gisteren in zijn woonplaats Vries, waar zo'n 2500 dorpsgenoten hem uitbundig bejubelden. Het peloton had vrede met deze overwinning en drong niet meer aan toen Jansen in de slotfase zijn succesvolle aanval inzette. En zo draaiden de laatste zeven ronden voor de solerende Albert Jansen uit op een ware triomftocht.

De voor hem verre van ideale weersomstandigheden (hij is astmatisch en het was drukkend warm) beletten Jansen niet in zijn voornemen deze thuiswedstrijd zo eervol mogelijk te voltooien. Hij fietste uiterst alert en was constant te vinden in de eerste rijen van het peloton. In het spel vari demarreren en terugpakken speelde Jansen een voorname rol, die hij in de finale van nog meer allure voorzag.

De Vriezenaar greep en kreeg zijn kans toen een massasprint in het verschiet leek. Als niet-sprinter zou daarin voor hem geen hoge notering zijn weggelegd en daarom probeerde de 22-jarige MTS-student het maar eens op zijn eentje. Toen bleek dat hij in het peloton geen vijanden heeft. Aan iemand die nooit te beroerd is om zijn portie werk op te knappen wordt namelijk wel eens wat krediet verleend.

Dat kreeg Jansen ook. Met name diens Gazelle-ploeggenoot Dries Klein, zijn streekgenoten Timmer en Slendebroek, Gerard Schipper, Gerrie Takens voelden er niets voor om de droom van Jansen te verstoren. Even dreigde er nog wat gevaar toen de Westduitser Pape de snelheid van de groep opvoerde, maar ook hij moest zich overgeven aan de wil van het peloton, dat Albert Jansen de vetste buit gunde.

Uiteraard moest Jansen in die laatste kilometers wel tot het uiterste gaan om zijn verlangen gerealiseerd te zien worden. Die grote inspanning loonde evenwel ruimschoots de moeite. Het betekende de tweede seizoenzege van Jansen, voor wie jaren geleden nog een figurantenrol werd voorspeld, maar dank zij zijn wilskracht is uitgegroeid tot één van de betere noordelijke coureurs. Zijn opname in de gerenommeerde Gazelleformatie vormt daarvan een bevestiging.

Binnenkort gaat Jansen met deze ploeg op uitnodiging van de KNWU op reis naar Zwitserland, waar hij in de gerenommeerde Wilhelm Tell-Rundfahrt (start 8 augustus) voor het eerst aan een zware internationale test wordt onderworpen. Deze tiendaagse etappewedstrijd wordt internationaal hoog aangeslagen. Behalve Jansen komt in deze wedstrijd nog een noordeling aan de start, de Ter Apeler Dries Klein.

0

VRIES. ( 1980.07.27 )

 

0

Amateurs:

 

1

Albert Jansen

Vries;

2

Dries Klein

Ter Apel;

3

Gerard Schipper

Ter Apel;

4

Gezinus Hoven

Oosterwolde;

5

Jos Alberts

Neede;

6

Bert Bathoorn

Roderwolde;

7

Bert Wekema

Peize;

8

Catrinus Haisma

Lippenhuizen;

9

Nico Toussaint

Naaldwijk;

10

Henk Bouwman

Eelde;

0

Junioren:

 

1

Charles Veenhuizen

Apeldoorn;

2

Ken Smallworth

Engeland;

3

Martin Steijn

Wierden;

4

Hans Kleisen

Apeldoorn;

5

Auke Jolman

Wehe den Hoorn;

6

Henk Weening

Groningen;

7

Roel de Lange

IJsselmuiden;

8

Erwin Kistemaker

Oldenzaal;

9

E. van de Laan

 

10

Erik Ploeg

Assen;

0

Nieuwelingen:

 

1

Gert Jacobs

Emmen;

2

Henk Bosma

Smilde;

3

Michel Zwiers

Oldenzaal;

4

Peter Kleefstra

Nijeveen;

5

Gerard Dekker

Hoogeveen;

6

Eddy de Vries

Emmen;

7

Ralph Greupink

Coevorden;

8

Riny Pleij

Wierden;

9

Aart van de Kruisweg

Oldebroek;

10

Henk van Dalfzen

Genemuiden;

0

Dames:

 

1

Truus van de Plaat

Geldermalsen;

2

Anne M÷hlmann-Riemersma

Apeldoorn;

3

B. Hangerkamp

West-Duitsland;

4

Thea van Rijnsoever

Kockengen;

5

Gonnie Brouwer

Mantgum;

6

Leontien van de Lienden

Bosch en Duin;

7

J. Varenkamp

Duitsland;

8

Christa Sandbrink

Amersfoort;

9

Herma Honings

Eelde;

10

A. Postma

Leeuwarden;