OMLOOP DOOR HET LAND VAN BARTJE.(1980.08.02)

Teun van Wet fraai winnaar

Teun van Vliet zegevierde op fraaie wijze in de 21e editie van de Omloop door het Land van Bartje, een juniorenklassieker met start en finish te Assen. Het vrij warme weer speelde tal van renners parten, doch niet de kleine Teun van Vliet, die in Assen (nabij de Thriantha-hal) na 119 km de meerdere bleef over Leon Kersten en Piet Kolkwijk Tanke, die beslag legden respectievelijk op de tweede en derde plaats. Zij maakten deel uit van een kopgroepje van acht renners dat een voorsprong had van maar Iiefst 2 minuten en 13 seconden op een volggroep waarvan Jean-Paul van Poppel de sprint won.

Het bleef aanvankelijk bij schermutselingen aan de lopende band. Mede hierdoor lag het tempo van meet of vrij hoog. Het gevolg was, dat het peloton spoedig verbrokkelde. Het werd een koers voor de coureurs, die het van warm weer moeten hebben.

De eerste demarrage noteerden we van het duo Stroosnijder en Koops. Het peloton reageerde spoedig onder aanvoering van Wim Meijer en Teun van Vljet, twee leden van de nationale selectie.

Bij Eelde kreeg Stroosnijder het weer op zijn heupen en slaagde erin een voorsprong van 35 seconden op te bouwen. Toch was dit nog niet de beslissende demarrage. Nadat de dappere Stroo­snijder was ingelopen, gingen Wim Meijer, Roelof Daalmeyer en Marinus van Wezel aan de haal bij Anlo. Ook deze vlucht­poging werd teniet gedaan door Teun van Vliet en de zijnen.

Met zo'n 50 km voor de boeg was het toch eindelijk raak. Aan de leiding gingen toen acht sterke renners, knapen die een­drachtig samenwerkend spoedig de beslissende voorsprong op­bouwden. Dit gebeurde in een hoog tempo. Bij vlagen gaf de kilometerteller soms 50 km aan! Toen wedstrijd- leider Jan Hup, die zijn taak weer bekwaam uitvoerde, de acht koplopers Assen binnenloodste, hadden ze ruim twee minuten voorsprong.

Intussen hadden zich uit het peloton nog vijf rennens losge­maakt. Het peloton finishte met een achterstand van ruim drie minuten.

In de eindsprint van de kopgroep van acht bleef de attente Teun van Vliet de meerdere van Leon Kersten en Piet Kolkwijk Tanke en boekte daarmee dit seizoen zijn vierde zege van for­maat in een juniorenklassieker.

BRON: BEN ZOMERDIJK

0

OMLOOP DOOR HET LAND VAN BARTJE. ( 1980.08.02 )

0

Junioren:

 

1

Teun van Vliet

Maasland;

2

Leon Kersten

Geldrop;

3

Pascal Kolkhuis-Tanke

Breukelen;

4

Rik Moorman

Nieuwendam;

5

Michel van Wezel

Terborg;

6

André Collavino

Den Haag;

7

L. Wieringa

Hoogezand;

8

M. Hop

Baarn;

9

Jean-Paul van Poppel

Tilburg;

10

Ruud Groen

Baarn;

11

H. Wiese

Amsterdam;

12

H. Wijk

Haarlem;

13

Martin Stroosnijder

Kruiningen;

14

Ab Harren

Haarlem;

15

Harrie Hofstede

Erica;

16

Wim Meijer

Musselkanaal;

17

Bennie Zagers

Standdaarbuiten;

18

Jan van Dalen

Den Haag:

19

Leo Pelgrom

Olst;

20

Harry Deelen

Zwijndrecht;

21

Klaas Wiersma Auke

Ternaard;

22

Harry Laning

Oostwold;

23

R. Meemkens

Maasbracht

24

Erik Ploeg

Assen;

25

Martin Wiese

Amsterdam;