GIETEN.(1980.07.06)

Haisma verrast in Gieter ronde

Van onze sportredacteur DICK HEUVELMAN

Afgelopen week, tijdens het criterium van Zuidlaren, stipte Batavus- ploegleider Piet Hoekstra enkele tekortkomingen van zijn renners aan. Hij verweet hen onder meer dat ze niet attent en slagvaardig genoeg koersen, dat ze op een gegeven moment de grip op de strijd verliezen. In de wielerronde van Gieten werd daarvan gisteren weer eens een gaaf voorbeeld aangedragen. De jongens van Hoekstra domineerden vrijwel steeds tot het moment dat het peloton zich op ging maken voor het verdelen van de vetste buit. Toen zakte het roodgeel-blauwe bolwerk als een kaartenhuis ineen en moest men zich tevreden stellen met troostprijzen voor Steyn en Wekema. Een volslagen outsider, de Fries Cathrinus Haisma, trok het meeste profijt uit het verval van de club van Hoekstra en zorgde voor een onverwachte ontknoping door als eerste de eindstreep te bereiken.

Een gang van zaken die verwondering wekte omdat in de slotkilometers een kopgroep van negen renners de dienst leek uit te maken, te meer vanwege de aanwezigheid van liefst vier Hoekstrapupillen. Zij -Schipper, Wekema, Timmer en Steyn - waren bovendien in gezelschap van vijf andere krachtige pedaleurs als Meems, Scheper, Jansen en de oostelijken Hilberdink en Vaanhold. Aanvankelijk behoorde Piet Kleine ook tot de vluchtgroep, maar door materiaalpech verdween de schaatsende wielrenner, die dit seizoen een bijzonder gemotiveerde indruk maakt op de racefiets, van het eerste plan.

Niettemin speelde Kleine nog een belangrijke rol in de finale. Omdat hij een tijdje tussen de kopgroep en het peloton bleef hangen, vormde hij een uitstekend bruggehoofd voor de kansloos geachte achtervolgers, die nog eenmaal de krachten bundelden en enkele ronden voor het einde voor een hergroepering zorgden. Even daarvoor had de Batavus-inbreng in de vluchtgroep willen toeslaan door te proberen Wekema naar voren te schuiven, maar de demarrage van de Peizenaar miste scherpte.

In de laatste ronde, toen de nog royaal aanwezige sprinters zich opmaakten om toe te slaan, verraste Haisma vriend en vijand met een geslaagde jump die hem net buiten bereik van de stevig aandringende snelle jongens, waarvan veteraan Anne Koster (36) de snelste was, hield.

0

GIETEN. ( 1980.07.06 )

 

0

Amateurs:

 

1

Catrinus Haisma

Lippenhuizen;

2

Anne Koster

Leeuwarden;

3

Peter Steijn

Wierden;

4

Luuk Aalders

Nieuw-Roden;

5

Dries Klein

Ter Apel;

6

Bert Wekema

Peize;

7

Jan Uitham

Groningen;

8

Rhett van Trigt

Hillegom;

9

Bert Bathoorn

Roderwolde;

10

Han Vaanhold

Haaksbergen;

0

Nieuwelingen:

 

1

Dolf van der Laan

Stadskanaal;

2

Gert Jacobs

Emmen;

3

Gerard Dekker

Hoogeveen;

4

Michel Zwiers

Oldenzaal;

5

Bert van Dalen

Smilde;

6

Eddy de Vries

Emmen;

7

Ralph Greupink

Coevorden;

8

Henk Bosma

Smilde;

9

Riny Pleij

Wierden;

10

André Krikken

Groningen;

0

Liefhebbers en veteranen

 

1

Johan Pluimers

Enter;

2

Leo Hollemans

Emmen;

3

Henk Kuiper

Nieuw-Amsterdam;

4

R. Oosterveld

 

5

Gert Steinbach

Kampen;

6

Evert Ekkelenkamp

Coevorden;

7

Gerrit Golbach

Vriezenveen;

8

Ton Kroeze

 

9

Jan Olde Meule

Tubbergen;

10

Johan Doevelaar

Coevorden;