EMMEN.(1980.07.12)

Brokelman beloont zijn broodheer Oostelijke wielercombine in Emmen Van onze sportredacteur DICK HEUVELMAN

Amateurwielrenners plegen om de eer te fietsen, maar er zijn er bij die het in hoofdzaak om het financiële gewin is te doen. Het oostelijke duo Herman Snoeijink-Gerrit Möhlmann bijvoorbeeld, twee coureurs die in de criteria zo goed uit de voeten kunnen dat ze moeiteloos een heel peleton hun wil opleggen. Beide heren zijn op de fiets elkaars steun en toeverlaat en die vriendschap loont zich. Dat bleek zaterdag weer eens in Emmen, waar een stevig in de slapppe was zittende zakenman uit Hardenberg een groots opgezette wielerdag sponsorde. Vooral voor het hoofdnummer, de koers der amateurs, had deze Overijsselse geldschieter een flinke bom duiten op het fraaie Meerdijk-circuit gedeponeerd.

Gelijk bijen dat met honing doen, ontfermden Snoeijink en Möhlmann, die voor deze gelegenheid ook op steun konden rekenen van Arie Hassink, zich over de aantrekkelijke premie- en prijzenpot. Het drietal speelde het spel uiterst professioneel. Sportief gezien haalde ze echter niet het onderste uit de kan, want de zege werd gegund aan Gerrit Brokelman, afkomstig uit Hardenberg en ... werknemer bij de sponsor van het Emmer wielerfestijn. Een goed coureur die Brokelman, maar dat Snoeijink zich als rapste van de vijfmanskopgroep niet met de ontknoping van de tocht over honderd kilometer bezighield, riep vraagtekens op. En de Denekamper onderwijzer maakte nou niet bepaald de indruk aan het einde van zijn Latijn te zijn. De zaak was op de Meerdijk, waar slechts een handjevol publiek toekeek, snel beklonken. Reeds na twintig kilometer viel de beslissende slag toen Brokelman, diens ploegmakker Schipper, de clubgenoten Wicher Vlot en Piet Kleine en Snoeijink himself elkaar vonden in een ontsnapping. De overige honderd renners namen daar weliswaar geen genoegen mee, maar de actiefsten onder hen zagen een succesvolle achtervolging steeds meer weer gesmoord door Snoeijinks compagnons, Hassink en Möhlmann. Zij controleerden de koers met verbluffend gemak, ook al omdat de jongens van Batavus niet meer aandrongen vanwege de aanwezigheid van Brokelman en Schipper aan het front. Gezienus Hoven, de cross-specialist uit Oosterwolde, die twaalfde werd, was één van de mensen die vergeefs trachtte de strijd een andere wending te geven. Maar ook hij kon niets uitrichten tegen het temporiserende werk van Hassink en Möhlmann. Hoven: “Ik heb nog een paarmaal geprobeerd naar die kopgroep toe te springen, maar steeds hing Hassink aan mijn wiel. Er is geen aardigheid aan op die manier. Er was flink wat geld te verdienen, maar de kleintjes bleven met lege handen staan. Dat is jammer, want in de wielersport kunnen de winnaars niet zonder verliezers". Probleemloos liep de groep Snoeijink, waarin Piet Kleine opnieuw prima op dreef was, op het golvende parcours een ronde uit, hetgeen wéér een leuk bedrag opleverde. De oostelijke combine werkte perfect. Na de laatste omloop verscheen Brokelman met een lichte voorsprong aan de meet om zijn baas passend te belonen voor diens sponsoractiviteiten.

Kleefstra klopt Jacobs

Peter Kleefstra uit Nijeveen bewees in Emmen zijn goede vorm door als eerste te eindigen bij de nieuwelingen. Hij leverde de fraaie prestatie door de plaatselijke favoriet Gert Jacobs In de eindsprint de baas te blijven. De tijd van Kleefstra over de 50 kilometer was 1.17.12.

0

EMMEN. ( 1980.07.12 )

 

0

Amateurs:

 

1

Gerrit-Jan Brokelman

Hardenberg;

2

Gerard Schipper

Ter Apel;

3

Wiecher Vlot

Wanneperveen;

4

Piet Kleine

Kerkenveld;

5

Herman Snoeijink

Denekamp;

6

Gerrit Möhlmann

Apeldoorn;

7

Gerard Veldscholten

Oldenzaal;

8

Peter Steijn

Wierden;

9

Dries van Wijhe

Oosterwolde;

10

Jan Feiken

Veendam;

0

Junioren:

 

1

Harrie Wolters

Goor;

2

Wim Meijer

Musselkanaal;

3

Jerry Venderink

Warnsveld;

4

Erwin Kistemaker

Oldenzaal;

5

Ruud Groen

Baarn;

6

Hans Kleisen

Apeldoorn;

7

Auke Jolman

Wehe den Hoorn;

8

Euwe van der Meulen

Hardegarijp;

9

Rudi de Graaf

Apeldoorn;

10

Tonny Slagter

Meppel;

0

Nieuwelingen:

 

1

Peter Kleefstra

Nijeveen;

2

Gert Jacobs

Emmen;

3

Aart van de Kruisweg

Oldebroek;

4

Ronald van der Let

Veendam;

5

Eddy de Vries

Emmen;

6

Ralph Greupink

Coevorden;

7

Jan Grimveld

West-Duitsland;

8

Ben Wanders

Deventer

9

Gerard Dekker

Hoogeveen;

10

Roelof Bergman

Dalfsen;

0

Liefhebbers:

 

1

Jan Winters

Staphorst;

2

Theo Sleiderink

Apeldoorn;

3

Draaijer

Twello;

4

Jaap van Hattem

Oldebroek;

5

Jan Olde Meule

Tubbergen;

6

Gerrit Golbach

Vriezenveen;

7

J. Kroese

 

8

Henk Aalbers

Haaksbergen;

9

B. Meber

 

10

Tom Kemperman

Emmen;

0

Veteranen

 

1

Leo Hollemans

Emmen;

2

Johan Pluimers

Enter;

3

Henk Kuiper

Nieuw-Amsterdam;

4

Johan Hup

Kampen;

5

Evert Ekkelenkamp

Coevorden;

6

H. Scheuten

Hengelo;

7

Joop Cuvelier

Nieuw-Vennep;

8

W. Haster

West-Duitsland.

9

D. van de Wijden

 

10

J. Timmer.

Deventer;