EMMEN.GOUDEN PIJL.(1980.08.05)

Maar liefst 70.000 toeschouwers waren er getuige van!

Joop Zoetemelk glansrijke winnaar in 5e Gouden Pijl van Emmen

Maar liefst 70.000 wielersportliefhebbers hebben Tour de France-winnaar 1980 Joop Zoetemelk op glansrijke wijze de 5e Gouden Pijl van Emmen zien winnen. Voorwaar men heeft waar voor zijn geld gehad. Zoetemelk toonde aan in Emmen, waar Peter van Putten (chef-sport van de Drents-Groningse Pers) een van de mannen is die de laatste jaren op het gebied van de beroepswielrennerij in het noorden des lands organisa­torisch iets fraais heeft klaargestoomd, een ware winnaar van de Tour de France te zijn geweest. Evenals in voorgaande criteria in ons land toonde Zoetemelk zich ook nu weer van meet af van de strijdlustige zijde. Overigens, er waren er meer die dat deden.

WAAR VOOR Z'N GELD

Zoals in de aanvang reeds vermeld het talrijke publiek, voor­namelijk afkomstig uit Noord- en Oost-Nederland, heeft van meet af fraaie strijd te zien gekregen. Rondom het parkoers heerste ook een goede sfeer. Kortom: Emmen kan zich meten o.a. met een Acht van Chaaan.

Rond het wielerspektakel van de Gouden Pijl was er een kleurig wielerfestijn met een bonte schakering van Latijns-Amerikaans, country and western, een boerenkapel, stemmingsmuziek, dixieland en discoshow.

Voorts hadden de organisatoren van de Stichting De Gouden Pijl onder aanvoering van de heer A. Keldermans voor een speciale, attractie gezorgd rond het parkoers, namelijk men charterde Anton Geesink die met een compleet catch as can gala voor een onvergetelijke show zorgde.

Kortom: men behoefde zich niet te vervelen bij de 5e Gouden Pijl. Daarvoor zorgdon de bijna zestig binnen- en buitenlandse coureurs voornamelijk.

VUURWERK

Wat ook zeer van belang was voor de coureurs. De plaatselijke middenstand maar ook andere zakenlieden uit het noorden des lands waren niet krenterig wat betreft het beschikbaar stellen van fikse premies. Juist daarom zag het talrijke publiek af en toe “vuurwerk" wanneer er om deze waardevolle premies werd gevochten.

Ook Johan van de Velde, die zeer populair was bij het publiek, evenals Hennie Kuiper en uiteraard Joop Zoetemelk, toonde zich zeer strijdlustig in het noorden des lands. Aansluitend hierop willen we niet nalaten te vermelden, dat de coureurs uit propagandistisch oogpunt een zeer goede beurt maakten van­wege hun strijdlust.

Na schermutselingen aan de lopende band toch een beslissende demarrage. Zeven ronden voor het einde kreeg Joop Zoetemelk het op zijn heupen. Luid aangemoedigd door de talrijke wieler­sportliefhebbers nam hij een fikse voorsprong. Vanuit het peloton kwamen er reacties, zodat we even later naast „Jopie", zoals de grote propagandist van de Nederlandse wielersport (uiteraard ook de overige mannen van Peter Post) wordt genoemd in alle vaderlandse criteria, ook de Belgen Pollentier en Rudy Pevenage, de Italiaan Francesco Moser (ook zeer actief deze avond), de Fransman Gilbert Duclos-Lassalle, Roelof Groen en de attente Gerrie Knetemann zagen. Dit zevental kreeg als het ware „vleugels" in die laatste ronden. In hoog tempo fietste men door de straten van Emmen en binnen een ommezien was het duidelijk, dat het de beslissende demarrage was. Meer dan eon halve minuut voorsprong bouwde men op in die laatste ronden op de rest van het weld. Spanning te over bij het publiek wie nu als eerste zou eindigen.

„JOPIE, JOPIE . . ."

Toen wielercommentator Chris Delbressine, die met Willem Meutstege voor voortreffelijk commentaar zorgde, in de voor­laatste ronde enthousiast aankondigde dat de man in de gele trui aan de haal was gegaan reageerde het publiek fel via „Jopie, Jopie" en zo kreeg Zoetemelk als het ware „vleugels". Met ruime voorsprong (15 seconden) werd hij een glansrijk winnaar en kon hij na afloop de bloemen en de overwinnings­zoen in ontvangst nemen van zangeres Cisca Peters.De sprint van de volggroep word gewonnen door de Belg

Michel Pollentier die zijn landgenoot Rudy Pevenage de baas bleef. De Italiaan Francesco Moser werd eervolle vierde en Roelof Groen hield de eer voor Noord-Nederland hoog door een knappe vijfde plaats te bereiken. De Fransman Gilbert Duclos-­Lassalle werd zesde en Gerrie Knetemann, die net allang mooi vond, dat zijn ploegmaat Zoetemelk had gewonnen, ging als zevende over de streep.

De sprint van de rest van het veld werd gewonnen door Bert Oosterbosch die veertig seconen achterstand had.

Terloops vernemen we nog, dat Peter van Putten, de “big-boss" achter de schermen, na afloop door de voorzitter van de Stichting De Gouden Pijl, de heer A. Keldermans, is gehuldigd in verband met het eerste Lustrum. Vanaf deze plaats wensen we ook Van Putten veel geluk en sterkte voor de 6e Gouden Pijl. BRON: BEN ZOMERDIJK

0

EMMEN.GOUDEN PIJL. ( 1980.08.05 )

0

Beroepsrenners:

 

1

Joop Zoetemelk

Germeny l'Eveque (Fra);

2

Michel Pollentier

Belgie;

3

Rudy Pevenage

Belgie;

4

Francesco Moser

Italie;

5

Roelof Groen

Hoogeveen;

6

Gilbert Duclos-Lassalle

Frankrijk;

7

Gerrie Knetemann

Huijbergen;

8

Bert Oosterbosch

Oudenbosch;

9

Jos Jacobs

Belgie;

10

Wim de Ruiter

Kwadendamme;

11

Johan van der Velde

Rijsbergen;

12

Theo Smit

Badhoevendorp;

13

Frank Hoste

Belgie;

14

Jan Jonkers

Oud-Gastel;

15

Cees Priem

Wemeldinge;

16

Herman Ponsteen

Nijverdal;

17

Ludo Peeters

Belgie;

18

Jos Schipper

Kwadendamme;

19

Herman Beyssens

Belgie;

20

Frits Pirard

Breda;

21

Sjaak Verbrugge

Putte;

22

Joaquin Agostinho

Portugal;

23

Jose Decauwer

Belgie;

24

Jan Raas

s-Heerenhoek;

25

Gerrie van Gerwen

Olland;

26

Piet van Katwijk

Oploo;

27

Hennie Stamsnijder

Enter;

28

Hans Langerijs

Blokker;

29

Andre de Saever

Belgie;

30

Claude Criquielion

Belgie;

0

Amateurs:

 

1

Herman Snoeijink

Denekamp;

2

Teun Hoving

Smilde;

3

Bert Wekema

Peize;

4

Gezinus Hoven

Oosterwolde;

5

Jan Spijker

Kampen;

6

Nico Wolthuis

Almelo;

7

Jacques van Meer

Wouw;

8

Johnny Arends

Hollandscheveld;

9

Dries van Wijhe

Oosterwolde;

10

Popke Akkerman

Waskemeer;