OSSENDRECHT.SCHELDE WEDSTRIJD.(1980.09.24)

Henk Lubberding fraai winnaar van de Schelde Wedstrijd

Dat was eon heerlijke wielerdag, daar in Ossendrecht en Hoogerheide. Geen gewoon criterium, doch een echte wegkoers. Een parkoers van 12,5 km, dat tienmaal werd afgelegd. Start en finish in Ossendrecht, a1wisselend wegdek met bier en daar wat vals plat. Een puike organisatie en - zoals In elke klas­sieker - de gebruikelijke volgerskaravaan. Echter, met dit verschil dat enkele ploegleiderswagens voor alle deelnemers zorgden. HB met twee wagens, Elro-Rogelli met een wagen plus enkele neutrale auto's. Raleigh was er niet met een wagen, doch geen nood. Ook de coureurs van die ploeg werden bij pech uitmuntend geholpen door HB. Deze sportieve sfeer kan dus toch nog in deze keiharde tijd, waarvoor alle hulde. Koers­leider Delbressine deed dit werk met soepele doch doortastende hand en Beljaars, de centrale man van de koersradio, kweet zich eveneens met verve van die taak. Klasse, mannen!

Voor de renners was deze koers ook een verademing, na de dagelijkse criteria. De koers slingerde door de gemeenten Ossendrecht, Woensdrecht en Hoogerheide. Er werd constant fiks gereden met toch voortdurend aanvallers, die het nog niet hard genoeg ging. Zeer veel belangstelling alom, vooral in de kommen van Ossendrecht en Hoogerheide.

Een opvallend goede prestatie werd geleverd door Sylvester Aarts. De man van Elro-Rogelli toonde hiermee dat zo'n echte wegkoers hem toch beter ligt dan een criterium. Sylvester was er herhaaldelijk bij als er aangevallen werd. De grote baas was echter Johan van de Velde. Hij won dan ook de extra premie van het Brabants Nieuwsblad in de vorm van tussensprints. De slanke Raleigh-man had verschillende malen met pech af te rekenen, doch prima geassisteerd door Henk Koopmans en Wies van Dongen sr. in de HB-wagon (!) kwam hij steeds vrij snel uit de problemen. We herhalen het graag nog eens: lekker ouderwets sportief. Die pech had Heddy Nieuwdorp, die lek reed op een verkeerd moment en daardoor uit het kopgroepje verdween. Een kopgroep die geboren was toen de renners met hun achtste omloop bezig waren. Het waren tenslotte de vol­gende renners die vooruit bleven: Bert Pronk, Johan van de

Velde, Henk Lubberding, Theo Gevers, Martin Havik, Sylvester Aarts, Sjaak Verbrugge en de Belgen Ludo Delcroix en Ludo Loos. In de achterhoede werd fel gejaagd, doch de slag was gevallen. Wel verdween ongeveer de helft van het veld uit de koers, zodat slechts 31 renners aan de meet kwamen.

In de laatste ronde sprongen Henk Lubberding en de uitstekend rijdende Sjaak Verbrugge uit de kopgroep weg. In de straten van Ossendrecht nam Lubberding het zekere voor het onzekere door vlak voor een bocht te demarreren. In superstijl ging hij door, pijlsnel de zege tegemoet.

Zo kwam een einde aan dit koersfestijn. 't Zou geweldig zijn als dit voorbeeld elders navolging kreeg. Zeker, criteria zijn prach­tig, doch wat meer van dit type koersen op een ronde van ongeveer dezelfde lengte mogen er zeker wel komen. Eventueel over nog wat meer afstand, want dat hebben onze coureurs ook dik nodig.BRON: CHARLES RUYS

0

OSSENDRECHT.SCHELDE WEDSTRIJD. ( 1980.09.04 )

0

Beroepsrenners:

 

1

Henk Lubberding

Voorst;

2

Sjaak Verbrugge

Putte;

3

Johan van der Velde

Rijsbergen;

4

Ludo Delcroix

Belgie;

5

Theo Gevers

Heesch;

6

Vester Aarts

Kruiningen;

7

Martin Havik

Strijen;

8

Ludo Loos

Belgie;

9

Bert Pronk

Scheveningen;

10

Ad Tak

Oud-Gastel;

11

Jan Jonkers

Oud-Gastel;

12

Jan Gommers

Roosendaal;

13

Peter G÷dde

Koewacht;

14

Wil van Helvoirt

Zuiddorpe;

15

Nico van Hest

Alphen;

16

Heddy Nieuwdorp

Wemeldinge;

17

Martin Rietveld

Rotterdam;

18

Peter Heeren

Sprundel;

19

Livenus Klaasen

Weelde;

20

Co Moritz

Badhoevendorp;

21

Fred van Dongen

Breda;

22

Ton Zuiker

Rijssenhout;

23

Alex van Linden

Belgie;

24

Wies van Dongen

Breda;

25

RenÚ Kos

Oudkarspel

26

Hennie Peels

Eindhoven;

27

Derek Hunt

Engeland;

28

Harrie Lunenburg

Loosbroek;

29

Aad van den Hoek

Roosendaal;

30

Fred Rompelberg

Maastricht;