GALDER.(1980.03.16)

Spannende slot fase

ROLF GROEN behaalt eerste zege als beroepsrenner

Goed gedekt in de rug door dertien ploeggenoten van de HB-­formatie reed de noorderling Rolf Groen de laatste ronden van de Ronde van Galder in het spoor van de Belg Ludo Delcroix. Alleen bij het uitkomen van de laatste bocht zorgde Groen ervoor op kop te zitten. De Belg liet zich zodoende totaal ver­rassen en hoe hij nog op de pedalen sprong, tegen Groen kwam hij ruim een lengte te kort om de eerste koers voor beroeps­renners in 1980 op Nederlandse bodem in een Belgische over­winning te kunnen omzetten.

Lange tijd heeft het ernaar uitgezien dat een andere Belg zijn naam op de ere-lijst van de Ronde van Galder zou gaan plaatsen. Gerry Verlinden, de nationale titelhouder bij de zuiderburen, beheerste de strijd van de tiende tot en met de tachtigste kilometer. Hij was de eerste aanvaller in het ongeveer vijftig renners tellende peloton. Nauwelijks waren er tien kilometer gereden of de Belgische driekleur ging al op zoek naar terreinwinst. Hij kreeg in eerste instantie steun van Johan van der Meer, de revelatie van Parijs-Nice en in diens spoor ging Theo de Rooy, ploeggenoot van Verlinden, mee. Toen ook nog een tweede HB-er, Jan van Tilborg uit Bergen op Zoom, aanpikte, was de ontsnapping een feit. Het peloton aarzelde en langzaam maar zeker liepen de leiders weg. Een halve minuut na twintig kilometer koers, vijf kilometer verder werd een kwart minuut gemeten en halfkoers lagen de vier leiders ruim een minuut op de anderen voor.

In het peloton deed Bert Oosterboseh aanvankelijk veel werk. Hij werd daarbij goed gesteund door zijn ploeggenoot van TI-Raleigh Bert Pronk, maar hun tegenaanval had niet het gewenste resultaat. De HB-ploeg was met veertien eenheden bijzonder sterk vertegenwoordigd en niet zelden kwam het voor dat vijf renners in deze trui op de kop van de groep uit­waaierden en de snelheid afstopten om de kopgroep gelegen­heid te bieden zover mogelijk weg te komen. De suprematie van de HB-renners met name Jan Aling, Jos Lammertink en Ad van Peer, die vaak op kop van de groep doorkwamen, was wel heel groot en deze ploeg nam de rol over zoals die vooral in de wedstrijden na de Ronde van Frankrijk door de renners van Post voor zich werd opgeeist. De koers leek dan ook als het bekende nachtkaarsje uit te gaan.

De reactie vanuit het peloton bleef uit en kwam er al een keer een tegenaanval bijvoorbeeld van de streekfavoriet Frits Pirard af van wit-rijder Ton Griep, om er maar enkelen te noemen, dan waren er meteen drie soms wel vijf HB-renners die op het wiel van de durver sprongen en natuurlijk niet overnamen. Het decor van de wedstrijd veranderde pas toen Jan van Tilborg, die kortgeleden nog met de bekende kinderziekte de bof werd geconfronteerd het vooraan niet meer kon volgen. Toen bleef Van der Meer alleen zitten met de twee renners van IJsboerke en zette ploegleider Henk Koopmans zijn renners tot grotere spoed aan. Toen de HB-formatie ging rijden was het met de leiders snel gedaan. Staf van Roosbroeck en Daniel Waaienberg probeerden de groep nog te stoppen om hierdoor steun te verlenen aan hun maten Verlinden en De Rooy, maar toen de kopgroep in het zicht van de achtervolgers kwam duurde het niet lang meer of de meute slokte de durvers van het eerste uur op.

Door het zwakke moment van Van Tilborg werd in feite de koers gered. De laatste kilometers waren bijzonder levendig. Havik, Pirard, Schipper en Delcroix gingen een honderdtal meters voorop rijden en in de achterhoede werden de suppor­ters van Wies van Dongen vergast op een extra achtervolging van hun favoriet. Van Dongen reed lek juist op het moment dat speaker Chris Delbressine, goed geassisteerd door Kees Maas, riep, dat er geen vergoeding bij pech meer zal worden gegeven. De jonge Bredanaar liet zich echter niet ontmoedigen en kwam in een sneltreinvaart naar het peloton terug. In­middels waren met nog ongeveer tien kilometer voor de wielen Groen en Delcroix uit de groep gesprongen. Opnieuw sloten de IJsboerke- en HB-renners de weg volkomen af en de twee op de vlucht konden tot twintig seconden uitlopen. In de laatste ronde ging het nog bijzonder hard. Verschillende ren­ners slaagden erin het cordon van HB-renners te doorbreken en het tempo op te voeren. HB profiteerde hier ook van, want nadat Groen in de sprint Delcroix had verslagen won Van der Meer de sprint voor de derde plaats onmiddellijk gevolgd door zijn ploeggenoten Jos Lammertink en Jan Aling.

BRON:JO DE BRUIJN

0

GALDER. ( 1980.03.16 )

 

0

Beroepsrenners:

 

1

Roelof Groen

Hoogeveen;

2

Ludo Delcroix

Belgie;

3

Johan van der Meer

Geleen;

4

Jos Lammertink

Oldenzaal;

5

Jan Aling

Bladel;

6

Jos Schipper

Kwadendamme;

7

Theo Gevers

Heesch;

8

Frits Pirard

Breda;

9

Theo Smit

Badhoevendorp;

10

Richard Bukacki

Sint Willis-Waas(Bel);

11

Gerben Karstens

Rijen;

12

Johan van der Velde

Rijsbergen;

13

Herman Ponsteen

Nijverdal;

14

Wies van Dongen

Breda;

15

Sjaak Verbrugge

Putte;

16

Jan Hordijk

Westmaas;

17

Daniel Waaienberg

Belgie;

18

Wil van Helvoirt

Zuiddorpe;

19

Co Moritz

Badhoevendorp;

20

Heddy Nieuwdorp

Wemeldinge;

21

Ad van Peer

Sprundel;

22

Livenus Klaasen

Weelde;

23

Hennie Peels

Eindhoven;

24

Peter Zijerveld

Alphen aan den Rijn;

25

Martin Havik

Strijen;

26

Jan van Tilburg

Bergen op Zoom;

27

Ger Mak

Rotterdam;

28

Ton Griep

Spijkenisse;

29

Staf van Roosbroeck

Belgie;

30

Vester Aarts

Kruiningen;

0

Amateurs:

 

1

Arie Bakker

Soest;

2

D. Green

Sint Pancras;

3

Peter Kivits

Breda;

4

Gijs Nederlof

Utrecht;

5

Adri Vermeulen

Amsterdam;

6

Jos Gevers

Rijsbergen;

7

Nico Toussaint

Naaldwijk;

8

Luit Ottema

Veendam;

9

Jan de Nijs

Amsterdam;

10

Gerrit van 't Geloof

Oudenbosch;

11

Johan Kuiken

Breda;

12

Hans van Eck

Schijndel;

13

Cees Versluis

Leerdam;

14

Martin Taverne

Amsterdam;

15

Jef van Dijk

Aarle-Rixtel;

16

Rhett van Trigt

Hillegom;

17

Ad de Haan

Eethen;

18

Corrie de Jong

Schijf;

19

Piet van der Pluijm

Hank;

20

Eddy Veeke

Sprundel;

0

Liefhebbers:

 

1

Henk Schuurmans

Geffen;

2

J. Rijkers

Schijndel;

3

M. van Brussel

Oude Tonge;

4

Siep van Dongen

Middelharnis;

5

Leen Poortvliet

Dirksland;

6

Cees van Helvoirt

Nieuwkuijk;

7

Sjaak Koevermans

Vlaardingen;

8

Wim Wielhouwer

Sommelsdijk;

9

Gert van Meurs

Zuidland;

10

Klaas Duivenvoorden

Noordwijkerhout;

11

Theo van de Brande

Heikant;

12

A. van de Velden

Loon op Zand;

13

W. Broeren

Sint Michielsgestel;

14

Bram Jansen

Bleiswijk;

15

J. van Baal

Breda;