DORPENOMLOOP RUCPHEN.(1980.03.15)

Henk Havik solo-winnaar in de Dorpenomloop

Henk Havik uit Zaandam, lid van de vereniging DTS, en vanaf volgende maand amateur in de gelederen van Amstel, de ploeg van Herman Krott, boog zich zestien kilometer voor het einde van de 7e Dorpenomloop nog eens extra over zijn stuur. Gerrit Solleveld, de man waarmee bij ongeveer twintig kilometer met een voorsprong varierend van twintig tot vijfendertig seconden voor het peloton had uitgereden, kwam steeds moeilijker op kop. De renner uit het Westland hapte naar adem en elke trap op de pedalen deed pijn. Tegen een nieuwe demarrage van Havik was Solleveld helemaal niet meer opgewassen. Lang­zaam maar zeker kwam er licht tussen het achterwiel van Havik en het voorwiel van Solleveld. De volgers voelden dat deze rondrit over de kerkdorpen in West-Brabant in een be­slissend stadium was gekomen. Henk Havik was de durver, maar zou hij ook voor zijn doorzetten beloond worden?

De Zaankanter reed enorm sterk, moest af en toe even van het zadel af om zijn snelheld constant te houden, maar had verder geen enkele moeilijkheid om vijfentwintig seconden voor de sterke Valkenswaardse renner Hans Daams te finishen. Kort hierna klopte Jan Akkermans uit Kerkdriel, Guus van Mieghem en Hans Baudoin voor de derde plaats op het ere-achavot.

De eerste confrontatie tussen de junioren, die dit jaar hum stempel op de klassiekers willen drukken, leerde veel. Ten eerste dat er nog velen naar de juiste vorm zitten te zoeken. Dat men nog lang geen genoeg kilometers in de benen heeft om een wedstrijd op te peppen en er een werkelijk grootse strijd van te maken. Vooral in de slotfase lieten de achter­volgers het afweten. Zelfs een gaatje van elf seconden kon door een groep van twintig eenheden niet dicht gereden worden. De bittere kou en de toch wel venijnige wind deed de rest. Havik had het goed gezien. Hij was deze middag de grootste durver en zijn doorzetten werd beloond met een eerste, maar dan klassieke zege in het nog prille seizoen.

Honderdenvijftien renners gingen om kwart over twee onder leiding van Chris Delbessine van start voor een opgave van iets meer dan honderd kilometer. Die start gebeurde in een vrij hoog tempo. De weg naar Schijf, lang en recht en voldoende breed, leent zich daar ook voor. Voor Van Warik uit de ploeg van de Batauwers uit Tiel ging het meteen al te hard. Hij was de eerste die na amper vijf kilometer al moest lossen. De vedetten van deze categoric hadden meteen in de voorste ge­lederen plaatsgenomen. Zij hielden het tempo hoog en dat had tot gevolg dat er in de eerste twee van vijf omlopen van elk ongeveer twintig kilometer hoegenaamd niets gebeurde.

Het enige dat viel te noteren was een valpartij na ongeveer dertien kilometer tussen Schijf en Sprundel. Voor een van de kanshebbers, Ralf Elshof, die sinds een half jaar niet meer in Heesch maar in Naarden woont, was dit het einde van de wedstrijd. Hij ging nog wel door, maar zijn fiets was stuk en het achterwiel liep aan. Geen beginnen meer aan voor de sterke ex-Brabander om zijn plaats in het peloton te kunnen her­overen. Ook Gelens uit Hendrik Ido Ambacht, Maas uit Eijsdden, Van de Biggelaar uit Beset, Van Giessen (Naaldwijk), Versteeg (Giessenburg) en Hoefsloot uit Maassluis konden een punt achter hun optreden zetten. Martin van Berne uit Helmond viel door pech uit.

In gesloten gelederen begon het peloton van nog ongeveer negentig renners sterk aan de tweede ronde. John Pirard kwam ten val en Mark Manders, een andere favoriet, reed zijn versnellingsapparaat aan diggelen. Verder vonden er enkele schermutselingen plaats, maar hier kunnen wij geen verslag van doen omdat de organisatoren in West-Brabant het nog steeds niet nodig vinden om bij de KNWU de noodzakelijke communicatie-apparatuur te bestellen. Nu moest de pers en andere volgers het hebben van enkele ordonnances op de motor, maar die gaven gedurende de hele wedstrijd zegge en schrijve een briefje door. Jammer, maar waar. In de derde ronde viel het peloton in drie stukken uiteen. Hierdoor ont­stond een langgerekt veld en mede door het gemis van communicatie hadden Henk Havik en Gerrit Solleveld al 35 seconden voorsprong genomen vooraleer de volgers van dit feit op de hoogte werden gebracht. Chris Delbressine moest hier als wedstrijdleider zelf voor zorgen.

Hans Baudoin, die de ernst van deze ontsnapping inzag, pro­beerde via een solo-achtervolging de schade te herstellen. Hij kreeg echter geen steun vanuit de groep en moest toen zijn poging maar opgeven. De vierde ronde werd een afvalrace. Steeds meer groepjes van drie tot vijf renners haakten af. In Sprundel, na ongeveer zeventig kilometer koers, leek het peloton op de vluchters in te lopen. De volgers moesten langs de kant gaan staan en onder leiding van Nevels en Stroosnijder denderde de groep voorbij. Het verschil werd teruggebracht tot 11 seconden. Toen stokte het plotseling. Hans Baudoin zou er na afloop het zijne van zeggen: “Ik reed voortdurend op kop, maar ik kreeg geen steun. Niemand was in staat iets meer te geven dan die twee voorop." Het gevolg was dat de kloof weer groter werd en in St. Willebrord, waar oud-coureur en ploeg­leider Wout Wagtmans de renners stond aan te moedigen, bedroeg het verschil weer 22 seconden.

In Schijf gebeurde het tenslotte. Nog zestien kilometers moesten onder de wielen doorgemaald worden. De bel voor de laatste ronde had geklonken. Henk Havik had dit sein het best begrepen. Hij ging nog eens extra op de pedalen staan en tot zijn verrassing en misschien ook wel blijdschap zag hij dat de gevreesde Solleveld zijn benen niet meer in het rond kon krijgen. Dan maar alleen, dacht de Zaankanter en omdat het peloton bleef aarzelen, bleef hij weg. Zeven kilometer voor het einde slaagde nog een tweede renner, Hans Daams, om zich aan de aandacht van de overigen te onttrekken. Hij deed met succes een greep naar de tweede plaats. De sprint van de groep werd vrij gemakkelijk gewonnen door Jan Ackermans. Hij bewees zijn vroege vorm. De drie overwinningen die hij in de voorjaarscompetitie van district Midden-Brabant behaalde, bleken geen uitschieters te zijn geweest. Zijn club 't Luchtschip en sponsor Jan Boeijen zullen er ongetwijfeld blij mee zijn. Het ploegenklassement was voor De Kempen uit Valkens­waard. Met een tweede en vijfde plaats werd 't Luchtschip met zeventien en Willebrord Wil Vooruit met achttien punten verschil verslagen.BRON: JO DE BRUIJN

0

DORPENOMLOOP RUCPHEN. ( 1980.03.15 )

0

Junioren:

 

1

Henk Havik

Zaandam;

2

Hans Daams

Valkenswaard;

3

Jan Ackermans

Kerkdriel;

4

Guus van Mieghem

Etten-Leur;

5

Hans Baudoin

Valkenswaard;

6

Anjo van Loon

Oosterhout;

7

Piet de Groot

Hazerswoude-Dorp;

8

Ron Geutskens

Culemborg;

9

Piet Hoffmans

Moergestel;

10

W. Gelissen

Beek

11

Peter Hoondert

Heinkenszand;

12

Ronnie Veeke

Sprundel;

13

Harrie Wolters

Goor

14

Wim Macleanen

Hurwenen;

15

Jack Verlouw

Ammerzoden;

16

Alex Roberts

Sittard;

17

Frans Maas

Breda;

18

Kees Evers

Goirle;

19

Walter de Veer

Nuland;

20

Jan Poley

Kruiningen;

21

Erwin Ummels

Maastricht;

22

Tonny van Oirschot

Rijsbergen;

23

M. van de Berg

Rotterdam;

24

RenÚ Krekels

Sittard;

25

Nico Verhoeven

Berkel-Enschot;