DONGEN.(1980.08.17)

Johan van de Velde primus in Dongen

Heel veel kijkers waren in Dongen getuige van een geani­meerde koers. Dat wil zeggen, voor en na de gedwongen pauze. Dit klinkt uiteraard vreemd, een pauze tijdens een criterium. Toch was dit in Dongen nodig, want we hebben daar een onaangename primeur beleefd. Een deel van het parkoers was namelijk onveilig gemaakt door een aantal aangeschoten lieten. Daar werd met glas gesmeten, er werd gevochten en voor de coureurs was het eenvoudig niet meer te doen om onder die omstandigheden door te gaan. Wat bij voetbalwed- strijden helaas bijna “normaal" is deed zich nu voor de eerste keer voor bij een prof-wielerwedstrijd. Laten we vurig hopen dat het meteen de laatste maal geweest is. Na een dik halfuur was de orde hersteld en werd de koers voortgezet, al was het dan met een fikse inkorting.

Bijzonder jammer voor Jasper Bourna (Jabo) en zijn mede­organisatoren deze gang van zaken. De daders hadden weinig of niets met de wielersport te maken, 't waren stomweg dronken feestgangers, al is de lol van zo'n „feest" moeilijk te begrijpen. Gelukkig was het overgrote deel van de toeschouwers echt sportpubliek, dat de renners luide toejuichte. Na de huldiging der vedetten werd het koers-vuurwerk al snel geopend door Johan van de Velde en Peter Godde. Zij warden vooraan af­gelost door Martin Havik, Hans Langerijs, Ludo Peeters, Gerrie Knetemann en Theo Smit. Doch ook zij werden in­gerekend, waarna zich gaandeweg een ferme kopgroep vormde, bestaande uit Joop Zoetemelk, Hendrik de Vos, Nidd den Hertog, Johan van de Velde, Martin Havik, Guido van Sweevelt, Jos Schipper en Piet van Katwijk. Dit dubbelkwartet maakte er gedegen werk van, doch toen zij 20 seconden voorsprong hadden, kwam de gedwongen pauze. Alle deelnemers trokken hun remmen dicht bij de jurywagen. Rustig lieten zij aan enkele renners over de trieste situatie met de wedstrijdleiding te bespreken, terwijl de rest gelaten wachtte op de verdere ontwikkeling. Er gingen wel wat stemmen op om er helemaal mee te stoppen, toch al vlug zagen alle beroepsrenners in dat zij het overgrote deel der toeschouwers - zoals reeds gezegd een fijn publiek - niet in de steek konden laten.

Zo werd dan toch opnieuw begonnen, met dezelfde acht renners waar als kopgroep. Zij bleven vooruit en toen ontspan zich een beste finale. Steeds werd er gedemarreerd, door Zoetemelk, door Van de Velde en herhaaldelijk door Schipper. Doch Van de Velde plaatste de beslissende demarrage. Weer werd hij achter­volgd door Sdhipper, doch deze kreeg Piet van Katwijk als bewaker op het wiel.

Met Johan van de Velde kreeg Dongen wederom een uiterst populaire winnaar. Verrassend was tenslotte dat Piet van Katwijk met welgekozen woorden tijdens de huldiging het over­grote deel van het publiek dankte voor het getoonde begrip en geduld tijdens de nare onderbreking. Dat was klasse!

Nidi den Hertog werd uiteindelijk door de jury teruggezet, omdat hij na defect op de verkeerde plaats zou hebben aan­ gesloten.

BRON: CHALES RUYS

0

DONGEN. ( 1980.08.17 )

 

0

Beroepsrenners:

 

1

Johan van der Velde

Rijsbergen;

2

Piet van Katwijk

Oploo;

3

Jos Schipper

Kwadendamme;

4

Joop Zoetemelk

Germeny l'Eveque (Fra);

5

Guido van Sweevelt

Belgie;

6

Martin Havik

Strijen;

7

Hendrik de Vos

Belgie;

8

Theo Smit

Badhoevendorp;

9

Ad Tak

Oud-Gastel;

10

Jos van der Poel

Belgie;

11

RenÚ Kos

Oudkarspel

12

Wies van Dongen

Breda;

13

Vester Aarts

Kruiningen;

14

Adrie van Houwelingen

Heeselt;

15

Hennie Kuiper

Ossendrecht;

16

Hans Langerijs

Blokker;

17

Eddy Verstraeten

Belgie;

18

Frits Pirard

Breda;

19

Fons van Katwijk

Oploo;

20

Ludo Delcroix

Belgie;

21

Don Allan

Australie;

22

Ad Oprins

Gilze;

23

Harrie Lunenburg

Loosbroek;

24

Nico van Hest

Alphen;

26

Richard Bukacki

Sint Willis-Waas(Bel);

26

Staf van Roosbroeck

Belgie;

27

Fred van Dongen

Breda;

28

Co Moritz

Badhoevendorp;

29

Herman Ponsteen

Nijverdal;

30

Aad van den Hoek

Roosendaal;

Amateurs: 1. Ad Prinsen; 2. Bram Jouvenaar; 3. Chris Hollemans;

Nieuwelingen: 1. Ronald Pothuizen; 2. Chris Koppert; 3. Richard Luijten;