URETERP.(1980.06.04)

Herman Snoeijink in ronde van Ureterp klasse apart

De 28-jarige onderwijzer Herman Snoeijink uit Denekamp schitterde woensdagavond in de bijna negentig kilometer lange wielerronde van Ureterp voor amateurs. Hij behaalde niet alleen zijn achtste seizoen-zege, hij pikte en passant ook de leidersprijs en die voor de strijdlustigste renner mee. In een lange eindsprint bleef hij in deze volgorde Dominicus Lolkema (Oosterend), de Engelsman Philip Thomas, Piet Kleine (Kerkenveld), Gezinus Hoven (Oosterwolde, Fr.) en Popke Akkerman (Waskemeer) glorieus de baas.

Herman Snoeijink regeerde als een vorst in dit criterium voor een talrijk publiek in het zonnige Ureterp. Hij was het, die de stoot gaf tot het vormen van het kopgroepje van zes, dat daarna rechtstreeks op de ereplaatsen afstevende. Het peloton werd door het kwalitatief sterke sextet Snoeijink, Kleine, Lolkema, Akkerman, Thomas en Hoven op een ronde achterstand gefietst. Ook daarin had de triomfator een fiks aandeel. De grootste indruk maakte Snoeijink evenwel in zijn rol van controleur. Aan de kop van de meute hield hij iedere vluchtpoging deksels in de gaten.

De victorie van de Twentenaar kreeg nog meer allure door de omstandigheid, dat hij tot tweemaal toe van racekarretje moest veranderen. Gelukkig voor hem, kreeg hij bij de tweede keer zijn vertrouwde fiets weer in zijn bezit. De fiets, die door zijn schoonvader zo goed mogelijk was hersteld. Snoeijink: „Het grote mes kon ik er evenwel toch niet op zetten. In de sprint ben ik toen maar voluit gegaan. Ik zag, dat de concurrentie een beetje dood zat. Ik had daarbij de mazzel, dat de Brit Thomas, die ik als de rapste beschouwde, niet aan mijn wiel kon komen".

De fraai als tweede finishende Dominicus Lolkema, de dertigjarige electritien uit Oosterend,: „Ik had zo graag gewonnen, maar meer dan een tweede plaats zat er toch niet in. De achterstand van vijf-zes meter in de eindsprint wist ik echter nog tot een halve meter terug te brengen . De beginfase van deze koers was bijzonder levendig. Er waren nog maar vijf ronden op het 900 meter lange parcours afgelegd, of Übel Dijk (Usquert) en Tjalling Udding (Smilde) vluchtten al weg uit net peloton.

Na veertien ronden ging Übel Dijk alleen op avontuur uit. Zeven ronden lang mocht hij soleren, daarna werd hij door het jagende peloton onder leiding van schaatser-wielrenner Piet Kleine opgeslokt. De beslissende ontknoping kwam al na 27 kilometer. Snoeijink, Akkerman en Hoven demarreerden toen fel. Drie kilometer later_gelukte het enkel nog aan het trio Thomas- Kleine-Lolkema aansluiting te krijgen bij de drie ontsnapten. De voorsprong van de zes aan de kop werd steeds groter en mondde uit in het lappen van het peloton na ongeveer vijftig kilometer. Serieuze en moedige pogingen van onder anderen Geert Schipper (Ter Apel) en Piet Pompstra (Lutjegast) om de achtervolging met rendement in te zetten leden schipbreuk, doordat ze te Weinig steun ondervonden van de overgebleven sterke coureurs in het langgerekte veld. Met andere woorden, de zes aan de kop zouden het moeten uitvechten. Popke Akkerman moest in het geweld, dat Snoeijink c.s. ontketenden loshaken, kwam toch weer terug, maar dat had zo veel van zijn krachten gevergd, dat hij er in de beslissende spurt niet meer aan te pas kwam. Overigens koerste Akkerman voortreffelijk, evenals Lolkema. De overwinningsbloemen werden Herman Snoeijink uitgereikt door Froukje Hoekstra, een dochter van de van de vroeger zo vaak triomferende plaatselijke wielercrack Henk Hoekstra.

De uitslag van deze door de wielervereniging Drachten en Omstreken in samenwerking met het wielereomité Ureterp georganiseerde ronde luidt:

Amateurs: 1. Herman Snoeijink, Denekamp, de bijna 90 km in 2 uur, 7 min. en 28 sec; 2. Dominicus Lolkema, Oosterend; 3. Philip Thomas, Engeland; 4. Piet Kleine, Kerkenveld; 5. Gezinus Hoven, Oosterwolde (Fr.); 6. Popke Akkerman, Waskemeer; 7. Henk Kuipers, Haarlem; 8. Dick Willigenburg, Leusden; 9. Leo Voorthuyzen, Haarlem; 10. Catrinus Haisma, Lippenhuizen; 11. Geert Bouwman, Geffen; 12. Syte Krist, Groningen; 13. Übel Dijk, Usquert; 14. Jan Steensma, Surhuisterveen; 15. Jappie Stienstra, Drachten; 16. Paul Eyking, Haarlem; 17. Luuk Aalders, Nieuw Roden; 18. Bert Bathoorn, Roderwolde; 19. Durk Steensma, Surhuisterveen; 20. Arme Hulshoff, Leeuwarden.