WOLVEGA.(1980.09.16)

„Slapende" koplopers in slotfase verrast Slimme Snoeijink wint weer de wielerronde van Wolvega

Het Friese wieler jury corps heeft dinsdagavond, na afloop van de ronde van Wolvega, afscheid genomen van zijn lid Rindert Algra uit Zwaagwesteinde. Ruim twaalf jaar was de heer Algra actief bij wielerrondes in en ook buiten Friesland. In verband niet het bereiken van de 65-jarige leeftijd was hij gedwongen zijn jury werk te staken. Bij zijn afscheid kreeg hij van de collega's een cadeau aangeboden.

De naam Herman Snoeijink had in Wolvega al jaren een bekende naam. Immers hij won in de rijke geschiedenis van de Wolvegaster wielerronde niet minder dan vier keer Dinsdagavond pakte hij er de vijfde victorie in de 29ste editie van Wolvega, de sterkst bezette ronde in Friesland. Een opmerkelijk resultaat. Maar even opmerkelijk was de manier waarop de 29-jarige onderwijzer uit Denekamp de overwinning bevocht.

Zon vijftien ronden voor het einde lagen vijf sterke renners op kop. En daarbij zat niet de latere winnaar. Dit kwintet leek onbedreigd zijn voorsprong van zon 40 sekonden te kunnen handhaven en een ieder was het er over eens dat de nummer één in dit groepje zat. Doch in de buitengewoon spannende slotfase bleek dat men ook in de wielersport niet al te snel met conclusies moet zijn. Het pakte allemaal heel anders uit dan men algemeen had verwacht.

Het illustere vijftal - Gerrit Brokelman, Jan Spijker (beiden Batavus), Gerrit Möhlmann, Jannes Slendebroek en Luuk Aalders - vertikte het namelijk om op het beslissende moment op enigerlei wijze samen te werken. Vijftien ronden voor het einde, toen de vijf nog meer dan driekwart baanlengte voor lagen op de rest, sprong Batavus-coureur (!) Bennie Brouwer uit Balkbrug weg uit het peloton en hij nam Herman Snoeijink mee. Ongelooflijk eigenlijk, dat een man als Brouwer een prijzenpakker als Snoeijink keurig netjes naar de kopgroep droeg, terwijl daarin twee van zijn teammakkers voldoende kansen leken te hebben. Het gebeurde toch en Snoeijink sprintte zich dankbaar naar de vijfde overwinning in Wolvega.

Het criterium werd gekenmerkt door twee betrekkelijk korte interessante perioden en een lang saai stuk. Al na tien ronden koers viel de eerste beslissing. Een negen man sterke kopgroep sprong als een vlo weg van het langgerekte peloton en in een mum van tijd bezat zij een voorsprong van een halve minuut. Gelet op de kwaliteit in de ploeg leek het helder en duidelijk dat de slag geslagen was.

Zij leken eenvoudig naar het zich gewonnen gevende peloton toe te lopen. Rondenlang keken de vijf de laatste man van de grote ploeg in de rug, maar ze slaagden er net niet in om het gat van tweehonderd meter te dichten. Het was zo eenvoudig, maar gaandeweg manifesteerde zich steeds duidelijker een vorm van onenigheid binnen de groep. De een wilde voor de ander geen zwaar kopwerk doen.

Al snel moest Bert Wekema zich uitde groep terug laten vallen. Kanspaard Gerard Schipper viel letterlijk terug, terwijl Henk Bouwman met een lekke achterband de strijd ook voortijdig moest opgeven. Albert Jansen was de vierde man, die de koplopers niet bij kon benen en zo bleven er vijf, stuk voor stuk sterke coureurs over.

Op zich niet zo gevaarlijk met zon riante voorsprong, maar toen vijftien ronden voor riet einde het duo Brouwer- Snoeijink weg mocht van het peloton en erg snel inliepen op de vijf man op kop werd de toestand per ronde zorgelijker. Met nog tien ronden te gaan begon het spektakel echt te leven. Per ronde pakten de twee moedige, maar kansloos lijkende achtervolgers minstens drie seconden. Vijf ronden voor de finish bedroeg het verschil nog slechts tien seconden en toen was duidelijk dat de niet reagerende kopploeg ingehaald zou worden.

Twee ronden voor het einde kwam de aansluiting tot stand en juist op dat moment sprong Jannes Slendebroek weg. In een uiterste krachtsinspanning reed Snoeijink het gat dicht. Op slag was hij toen de grote favoriet. Bij het uitkomen van de laatste bocht probeerde Brokelman er nog onderdoor te gaan, maar Snoeijinks reactie was attent. Hij won de sprint, vlak voor Luuk Aalders en Jan Spijker. Het publiek was laaiend enthousiast, de vijf ex-koplopers laaiend kwaad.

„Alles wat ik gedacht had. maar dit niet," reageerde een nahijgende Snoeijink. „Ik heb alles gegeven en het lukte net. Ik moet zeggen, dat Bennie ook erg goed gewerkt heeft. Op het laatste stuk probeerde Brokelman het nog, maar toen was het voor mij een zaakje van ogen dicht en fietsen." Tweede was Luuk Aalders, de man van de sterke kopgroep, die net niet die ronde voorsprong pakte. Wat ging er in de slotfase eigenliik mis in de groep? Luuk Aalders: „Tja we zijn niet doorgegaan, hè. Het is verschrikkelijk lullig natuurlijk. Twee, drie keer hebben we naar het peloton kunnen rijden, maar kennelijk nad niemand er belang bij om het ook te doen," aldus de 25-jarige timmerman uit Nieuw Roden. De sprint van het peloton werd gewonnen door Steve Fleetwood, die daarmee de achtste prijs pakte. De leidersprijs ging naar Gerry Möhlmann. Vóór de amateurs reden de nieuwelingen een criterium over veertig kilometer. Winnaar werd Gert Jacobs uit Emmen, die daarmee zijn 23ste seizoenzege greep. Op een uitstekende tweede plaats finishte Reinder Talen uit Luinjeberd.

0

WOLVEGA .( 1980.09.16 )

 

0

Amateurs:

 

1

Herman Snoeijink

Denekamp;

2

Luuk Aalders

Nieuw-Roden;

3

Jan Spijker

Kampen;

4

Gerrit-Jan Brokelman

Hardenberg;

5

Jannes Sendebroek

Oirschot;

6

Bennie Brouwer

Balkbrug;

7

Gerrit M÷hlmann

Apeldoorn;

8

Steve Fleetwood

Liverpool (Engeland);

9

Gerard Schipper

Ter Apel;

10

Jan Feiken

Veendam;

11

Rinus Smits

Rotterdam;

12

Jan Koster

Nijverdal;

13

Paul Gerrard

Egmond aan Zee;

14

Jan Welles

Terwispel;

15

Luc Oosterhof

Een;

16

Luit Ottema

Veendam;

17

Dries Klein

Ter Apel;

18

Teun Hoving

Smilde;

19

Pierre van der Eng

Groningen;

20

Anne Koster

Leeuwarden;

0

Nieuwelingen:

 

1

Gert Jacobs

Emmen;

2

Reinder Talen

Luinjeberd;

3

Aart van de Kruisweg

Oldebroek;

4

Gerard Dekker

Hoogeveen;

5

Richard Kremers

Arnhem;

6

Henk Hospes

Joure;

7

Ralph Greupink

Coevorden;

8

Rob Bastiaan

Kampen;

9

Eddy de Vries

Emmen;

10

Gerrit van Hall

Zuidwolde;

11

Martin Hendriks

Assen;

12

Erik Kalsbeek

Lelystad;

13

Arjan Kater

Den Helder;

14

Jan Oolders

Finsterwolde;

15

Hans Bokma

Wolvega;

16

Piet Pieters

Jubbega;

17

Inne Leibrand

Renkum;

18

Theo Hazelhoff

Kampen;

19

Johan Franke

Eelde;

20

Rolf Jelsma

Renkum;