WESTERGEEST.(1980.08.01)

Vos winnaar Acht van Westergeest

De twintigjarige receptionist Jaap Vos uit Exloo won vrijdagavond de zogeheten „Acht van Westergeest", ditmaal een snelle en zeer vlakke amateurwielerronde. Uiteindelijk mocht alleen de finale redelijk boeiend genoemd worden en dat dan ook alleen maar door het vreselijke dilemma, waarvoor de huizenhoge favoriet Gerrit Möhlmann geplaatst werd door zijn bierploegmakker Gerry Takens. Möhlmann speelde het korrekt door te gokken op de overigens gebrekkige sprintkwaliteiten van Takens en verloor.

Tot de slotfase gebeurde er eigenlijk niets. Er waren een paar ontsnappinkjes, maar de voortjakkerende meute gunde niemand enige ruimte, vooral de klassejongens Gérard Schipper en de dominerende Gerrit Möhlmann niet. Halverwege de koers werd de hoofdmacht alleen uitgedund door een vrij zware valpartij, die ontstond door een klapband van Gerrit Brökelman. Catrinus Haisma, Popke Akkerman, Jappie Stienstra, Udo Varenkamp en Joop Atsma werden in de val meegesleurd. Brökelman hield er een geschonden achteraangezicht aan over en Haisma enige rugklachten.

Zon vijftien kilometer voor het einde demarreerde Gérard Schipper in gezelschap van Jan Welles, maar de almachtige Möhlmann maakte daar razendsnel een einde aan. Met nog zes kilometer te gaan mocht Jaap Vos even bij de stilvallende hoofdmacht wegrijden, demarrereren kon je het niet noemen, maar door ploegentaktiek werd het toevallig wel de beslissende slag.

Vooral nadat Gerry Takens zich bij Vos had aangesloten, gebeurde er niets meer. Schipper behartigde aan de kop van het peloton de belangen van Vos en Möhlmann die van Takens. De rest gedroeg zich uiterst passief. ~Ik mag op een eigen ploegmakker niet rijden, makkelijk zat", veronschuldigde Möhlmann zich later voor het laten lopen vari een „zekere" elfde seizoenzege. Takens trok de sprint aan, week bovendien van de rechte lijn af en was daarom in alle opzichten kansloos tegen Vos, die toch ook geen begenadigd sprinter genoemd kan worden. Eerder dit seizoen won Vos in Oudemirdum de Ronde van 't Klif. De uitslag in Westergeest was:

0

WESTERGEEST .( 1980.08.01 )

0

Amateurs:

 

1

Jaap Vos

Exloo;

2

Gerry Takens

Haren;

3

Gerrit M÷hlmann

Apeldoorn;

4

Anne Koster

Leeuwarden;

5

FrÚ de Jonge

Alteveer;

6

Gerard Schipper

Ter Apel;

7

Henk Bouwman

Eelde;

8

Teun Hoving

Smilde;

9

Jan Feiken

Veendam;

10

Gezinus Hoven

Oosterwolde;

11

Uwe Varenkamp

West-Duitsland;

12

Johan Hoekstra

Leeuwarden;

13

Ubel Dijk

Usquert;

14

Tiemen Zijlstra

Meppel;

15

Bert Bathoorn

Roderwolde;

16

Tjalling Udding

Smilde;

17

Wietze Jongsma

Opeinde;

18

Dries Klein

Ter Apel;

19

Jan Welles

Terwispel;

20

Gerke van Dekken

Hoogkerk;