SURHUISTERVEEN.(1980.09.06)

Henkie Bouwman winnaar in ronde van Surhuisterveen

Henk Bouwman, een twintigjarige militair uit Eelde, won zaterdagavond de amateurronde van Surhuisterveen. In de finale knalde hij bij de rappere finishers Jan Gerard Scheper en Teun Hoving vandaan. Het vrij boeiende gebeuren in het feestende Surhuisterveen kreeg met deze drie jonge gastjes niet bijster fameuze hoofdrolspelers, al kon de triomf van Bouwman nu ook weer niet een toevalstreffer genoemd worden.

De frele ogende pedaleur rijpte dit seizoen in het gewoonlijk loodzware klassieke werk en stortte zich pas daarna in de kriteria, waarvan hij er voor zaterdag twee won, n.l. de derde avond in de Groninger Vierdaagse en een koers in Sleeswijk Holstein. De twintigjarige Jan Gerard Scheper won dit jaar trouwens ook al tweemaal en de even oude Teun Hoving begint na vele tegenslagen de laatste weken duidelijk op te leven.

Toch zag men dit drietal op voorhand niet uit de schaduw treden van opmerkelijk vele prominenten op de deelnemerslijst. Jan Feiken, Gerrit Möhlmann en Dries Timmer lieten het als uitgesproken favorieten weliswaar afweten, maar er bleven nog „kanonnen" over als Gerrit Brokelman, Egbert Koersen, Gerard Schipper, Bert Wekema en bovenal de alleskunner Herman Snoeijink, welke laatste het koersverloop nogal bepaalde.

Omdat niemand Snoeijink in een fauteuil naar de winst wikje slepen, had in de openingsfase een vrij omvangrijke ontsnapping weinig betekenis. Wekema, Brokelman en Schipper streken de plooien vlot glad. Niemand deed echter iets, toen na 15 van de 80 kilometer Henk Bouwman demarreerde en Jan Gerard Scheper en Teun Hoving meegingen. Daar zat geen Snoeijink bij en dus oordeelde de hoofdmacht, dat er niet gejaagd hoefde te worden.

Voor de vorm spartelden alleen Koersen en later ook Wekema, eerder dit seizoen winnaar in Surhuisterveen, wat tegen. Kort voordat het drietal koplopers een ronde voorsprong nam, gingen Gerard Schipper, Herman Snoeijink en Dominicus Lolkema met nog 43 kilometer te gaan op jacht. Echt fanatiek dreunden zij er niet tegenaan en een bedreiging vormden zij dan ook nauwelijks voor de koplopers.

Dertien kilometer voor het einde pikte Henk Bouwman aan bij een kort daarvoor ontstane jachtgroep met veertien renners. Bouwman bleef daarmee royaal voor op zijn minder macht demonstrerende rivalen Scheper en Hoving en naderde zijn „concurrenten" Snoeijink, Lolkema en de met een lekke voorband sukkelende Schipper tot op luttele meters, waarmee zijn triomf onaantastbaar werd.

„Ik mocht het niet op een eindsprint laten aankomen en daarom moest het wel zo", verontschuldigde Henk Bouwman zich. „Ik zat finaal door, toen Henkie ging. Ik wilde hem eigenlijk helemaal niet laten gaan, maar de peut was op", grijnsde Teun Hoving, die na ziekte tevreden was over de groeiende vorm. Ook Jan Gerard Scheper had vrede met de triomf van Bouwman: „Ik kon niet zo hard vanavond en moest hem zijn gang wel laten gaan".

De uitslag van dit door velen bezochte en vrij levendige evenement was:

0

SURHUISTERVEEN .( 1980.09.06 )

0

Amateurs:

 

1

Henk Bouwman

Eelde;

2

Teun Hoving

Smilde;

3

Jan-Gerard Scheper

Ruinen;

4

Herman Snoeijink

Denekamp;

5

Dominicus Lolkema

Oosterend;

6

Gerard Schipper

Ter Apel;

7

Bert Wekema

Peize;

8

Egbert Koersen

Emmeloord;

9

Emi Nieuwenhuis

Surhuisterveen;

10

Dries Klein

Ter Apel;

11

Gezinus Hoven

Oosterwolde;

12

Albert Jansen

Vries;

13

Ubel Dijk

Usquert;

14

FrÚ de Jonge

Alteveer;

15

Nico Zonneveld

Warmenhuizen;

16

Evert van der Pol

Oldebroek;

17

Jan Steensma

Surhuisterveen;

18

Joop Schippers

Drachten;

19

Bert Bathoorn

Roderwolde;

20

Harry Sanders

Buinerveen;