SNEEK.(1980.06.03)

Anne Koster in massaspurt geklopt ĄGastarbeider" Les Fleetwood wint snelle Sneker wielerronde

De 23-jarige Engelsman Les Fleetwood won gisteravond vrij verrassend de wielerronde van Sneek. In de massaspurt na tachtig zeer snel afgelegde kilometers versloeg hij de erkende spurters Anne Koster uit Leeuwarden en Luuk Aalders uit Nieuw Roden, die na hem als tweede en derde over de meet kwamen. Naast de uit Liverpool afkomstige Les, een broer van de in Friese wielerstreken bekende Steve Fleetwood, flitste nog een Ągastarbeider" uit Engeland in het voorste gelid over de eindstreep. Philip Thomas, die domicilie gevonden heeft op een camping bij Drachten, eindigde als vierde.

Les logeert nu zon drie weken bij zijn broer in Drachten. Over een weekje keert hij al weer terug naar zijn vaderland om daar deel te nemen aan het nationaal kampioenschap. De zege in de Waterpoortstad betekende zijn eerste in Nederland dit seizoen. Twee jaar geleden won hij in Wezep al eens een koers, terwijl hij dit jaar in Engeland vier koersen op zijn naam schreef.

De reden van zijn oversteek naar ons land is van financiŽle aard. In Engeland valt bij gebrek aan populariteit nauwelijks een stuiver te verdienen in de wielersport. Nu hoort zoiets ook niet de bedoeling van amateurwielrenners te zijn, maar wanneer je in de zomermaanden geen andere bezigheden hebt zijn een paar centen uit de koersen altijd meegenomen. Les zegt dat hij in Nederland precies genoeg premies en prijzen wint om van rond te komen.

De wedstrijd kende een tamelijk vlak koersverloop. Het makkelijke parcours (van de ongeveer honderd deelnemers vielen er maar zeven uit), met verschillende flauwe bochten waarin de renners gewoon konden doortrappen, werkte een gemiddelde snelheid van ruim boven de veertig kilometer in de hand. De meeste ontshappingen werden daardoor eigenlijk al in de kiem gesmoord.

Halverwege werd het pas interessant toen vijf renners uit de greep van het peloton ontsnapten. Popke Akkerman, Egbert Koersen, Luuk Aalders, Evert van der Poll en Pieter Hoornstra waren de vermetelen, maar zij slaagden niet. Luidkeels aangemoedigd door het talrijke publiek deed Dries van Wijhe een bijna geslaagde poging de vluchters in zijn eentje te achterhalen. Hij naderde tot op veertig meter, maar verder kwam hij niet.

Een uitval van Gerard Schipper en Bert Bathoorn bracht het peloton weer in het spoor van de vijf en 25 kilometer voor het eind kwam aan de vlucht een eind. Gerrit Hoekstra en Henk Siegers probeerden het ook nog Žen paar ronden, maar serieuzer werd het toen met nog tien kilometer voor de wielen Kor van Es, Dominicus Lolkema, Catrinus Haisma, Jan Welles en Gerard Schipper er vandoor gingen. Ook deze poging vond echter geen genade in de ogen van het peloton dat drie kilometer voor het eind achtereenvolgens Dries van Wijhe en Gerard Schipper nog tot de orde riep. In de laatste ronde vielhet peloton door een valpartij nog in twee stukken uiteen. Naast de nodige materiŽle schade vielen alleen wat schaafwonden te noteren.

De uitslag van deze wedstrijd, georganiseerd door het Komitee Wielerronde Sneek in samenwerking met de wielervereniging Olympia en de wijkverenigjng Lemmerweg-West, luidt als volgt:

0

SNEEK .( 1980.06.03 )

 

0

Amateurs:

 

1

Lesley Fleetwood

Liverpool (Engeland);

2

Anne Koster

Leeuwarden;

3

Luuk Aalders

Nieuw-Roden;

4

Philip Thomas

Engeland;

5

Jacob Koster

Leeuwarden;

6

Jan Uitham

Groningen;

7

Evert van der Pol

Oldebroek;

8

Henk Kuipers

Haarlem;

9

Syte Krist

Groningen;

10

Egbert Koersen

Emmeloord;

11

Dominicus Lolkema

Oosterend;

12

Geert Bouwman

Geffen;

13

Catrinus Haisma

Lippenhuizen;

14

Ubel Dijk

Usquert;

15

Yep Kramer

Heerenveen;

16

Henk Jan Buis

Enkhuizen;

17

Nico Wolthuis

Almelo;

18

Roelof Hofstede

Dokkum;

19

Pieter Hoornstra

Amsterdam;

20

Niels Westra

Leeuwarden;

21

Sybolt Greidanus

Wommels;

0

Nieuwelingen:

 

1

Rob Bos

Heemskerk;

2

Wim de Lange

IJsselmuiden;

3

Gert Jacobs

Emmen;

4

Jan Schuil

Groningen;

5

Ronald van der Let

Veendam;

6

Michel Zwiers

Oldenzaal;

7

Henk van Dalfzen

Genemuiden;

8

Ronnie Huisma

Niekerk;

9

Dick Kollen

Hoogeveen;

10

Piet Pieters

Jubbega;

11

Henk Hospes

Joure;

12

Jan Oolders

Finsterwolde;

13

Klaas Bolding

Hooghalen;

14

Jan van der Burg

Kampen;

15

Peter Kleefstra

Nijeveen;

16

Andrť Krikken

Groningen;

17

Rob Bastiaan

Kampen;

18

Hans Reints

Blaricum;

19

Geert de Bruin

Coevorden;

20

Hans Nijzingh

Hoogeveen;