RONDE VAN ZUID-FRIESLAND.(1980.05.10)

GERRIT BROKELMAN fraai winnaar

Gerrit Brokelman (Batavus) heeft op fraaie wijze de 6e Ronde van Zuid-Fries- land op zijn naam gebracht. Na een aanvankelijk vlakke koers bleef hij in de eindsprint van een kopgroepje van vijf renners op knappe wijze de meerdere over de steeds beter rijdende Lim­burger Maarten de Vos. Derde werd de Fries Sybold Greidanus, die de eerste stoot gaf voor de beslissende uitlooppoging, en als vierde en vijfde finishten respectievelijk de eerstejaars-amateur Peter Meer­burg, een talentvolle knaap, en Matthe Pronk, die ook tot de Bata­vus-ploeg behoort.

Zoals gezegd, de weersomstandigheden waren voor een van-stad­-tot-stad-wedstrijd te mooi om uitlooppogingen aan de lopende band te kunnen noteren. Het bleef aanvankelijk dan ook bij scher­mutselingen aan de lopende band. Wel lag het tempo enorm hoog (tussen de 50 en 60 kilometer!). Renners die door pech moesten afhaken kwamen sporadisch weer bij. Een uitzondering maakte de prima rijdende Peter Meerburg, die door een lekke band terugviel na 33 km, maar in gezelschap van zijn ploegmaat van Brouwers Machines, Dirk Kurzweg, weeraansluiting kreeg met het peloton.

We noteerden in de beginfase demarrages, o.a. van Bert Wekema en Albert-Jan Gerritsen, die als gastrenner voor Brouwers Machi­nes niet onaardig voor de dag kwam, Ton Knipping en voorts probeerden Dries Timmer, Albert Raven, Marcel van Leeuwen en Freddie Kamstra het na 56 km bij Oldeholtpade.

Een groepje, bestaande uit J. Brouwer, Ebel Keizer (die later een fikse buiteling maakte maar na behandeling in het ziekenhuis weer huiswaarts kon keren), B. Knipping, J. Soepenberg en A. van Mulken, ging bij Echten na 80 km, halverwege de koers dus, aan de haal. Ook Maarten de Vos kwam hierbij. Het peloton reageerde bij Lemmer, na 97 km, en de vluchters werden weer tot de orde geroepen. Door het hoge tempo werd hierna het peloton in twee stukken uiteengeslagen.

Nadat Gerrie Groenewegen, Popke Akkerman en Leo Steur nog een poging hadden ondernomen om weg te komen, viel na 114 km koersen bij Balk de slag. Sybold Greidanus, die de laatste weken herhaaldelijk de route had gecontroleerd, demarreerde onder het devies 'alles of niets'. De Expert-coureur nam enkele tientallen meters maar werd spoedig achtervolgd door de attent rijdende Gerrit Brokelman en Matthe Pronk. Bij dit drietal kwamen ook nog de Limburger Peter Meerburg en Maarten de Vos.

Spoedig werd het duidelijk in de volgerskaravaan, waarin ook sportcommissie- lid Bas Goud plaats had genomen, dat dit de be­slissende demarrage betekende. Doordat twee Batavus-coureurs (Brokelman en Pronk) en twee Brouwers Machine-Superia-ren­ners (Meerburg en De Vos) 'van voren' zaten alsmede een Expert­renner, was het logisch dat de resterende renners van genoemde ploegen hun werk aan de kop van het peloton deden. Favorieten als Arie Hassink (Amstel), die met slechts twee ploegmaats van de partij was, en Jan Harings konden daarom weinig klaarspelen. Toen Hassink wel aan de haal ging na 131 km bij Joure, kreeg hij renners als Joop Ribbers, Martin van Oirschot, Jan Harings en D. Kurzweg met zich mee. Dit groepje slaagde er nog wel in de achterstand van 1 minuut en 5 seconden te reduceren tot een halve minuut, maar voor een plaats op het erepodium kwam men niet in aanmer- king.

De plaats op de hoogste trede was weggelegd voor de talentvolle Gerrit Brokelman, die bij het nemen van de laatste bocht meteen schakelde op 'de dertien' en nadien alles op alles zette. Dat moest ook gebeuren want in de laatste meters kwam de prima rijdende Maarten de Vos zeer nabij ... evenals Sybold Greidanus. Zij wer­den echter respectievelijk tweede en derde.

Uiteraard was de Batavus-coureur blij met de overwinning (zesde van dit seizoen!), vooral omdat het in Heerenveen (Batavus 75 jaar) plaatsvond. Toch moest een verontwaardigde Brokelman iets kwijt, namelijk dat hij na de Ster van Zwolle nooit meer bonds­coach Rinie Wagtmans heeft gezien ...

Blijkbaar houdt voor hem de wielersport op bij Zwolle ... Ik wil mij zelf niet op de borst slaan maar naar mijn mening zijn er toch meer noordelijke renners die het recht hebben om 'in de kijker te rijden' bij de bondscoach van de KNWU,' aldus Gerrit Brokel­man, die overigens wel blij is, dat zijn ploegmaker Egbert Koersen tot de selectie behoort.BRON: JAN ZOMERDIJK

0

RONDE VAN ZUID-FRIESLAND .( 1980.05.10 )

0

Amateurs:

 

1

Gerrit-Jan Brokelman

Hardenberg;

2

Maarten de Vos

Maastricht;

3

Sybolt Greidanus

Wommels;

4

Peter Meerburg

Stein;

5

Mathé Pronk

Warmenhuizen;

6

Detlef Kurzweg

Geleen;

7

Arie Hassink

Neede;

8

Jan Harings

Sibbe;

9

Joop Ribbers

Groenlo;

10

Mario van Oirschot

Best;

11

Jos Gevers

Rijsbergen;

12

Martin Lexmond

Gouda;

13

Rhett van Trigt

Hillegom;

14

Nico Toussaint

Naaldwijk;

15

Gerrit Groenewegen

Amsterdam;

16

Frits van Binsbergen

Babberich;

17

Gerrit Okkes

Amsterdam;

18

Albert Jansen

Vries;

19

Ed van Nistelrooy

Nuland;

20

Reem Kok

Didam;

21

John Hartings

Culemborg;

22

Henk Bouwman

Eelde;

23

Hans van Eck

Schijndel;

24

Albert Raven

Stedum;

25

Popke Akkerman

Waskemeer;

26

Jan Welles

Terwispel;

27

Wim Demandt

Grevenbicht;

28

Gerrit Wittenberg

Schaijk;

29

Johan Hoekstra

Leeuwarden;

30

Ger Slot

Alkmaar;