OOSTERWOLDE.(1980.09.12)

Popke Akkerman verrast in Oosterwolde met rondewinst

Bijna bij het sluiten van de markt was er dan toch nog een koerszege voor Popke Akkerman. Deze strijdvaardige coureur uit Waskemeer mocht gisteravond de ronde van Oosterwolde winnen. Vlak voor de finale kneep Popke er tussenuit, in de wetenschap dat hij vanuit de achtervolgende groep niet al te veel meer te duchten zou hebben. Immers, daarin zaten nog vier van zijn Expertploegmakkers en zij hielden voor hun maat de wacht. Alzo geen vuiltje aan de lucht voor Popke Akkermans eerste seizoenzege.

In de eindfase van de ronde was het voor een ieder zo klaar als een klontje dat er een rijder uit de ploeg van Akkerman zou gaan winnen. Twaalf ronden voor het einde ging Jans Vlot als eerste weg, maar die werd nog teruggehaald. Onmiddellijk daarna ging Popke aan de haal. Het leek op prijsschieten zonder nieten, want zou het Popke niet gelukt zijn dan waren de overige drie Expert-rijders, te weten Steve Fleetwood, de plaatselijke favoriet Gezinus Hoven of Teun Hoving wel weggesprongen. Twee keer was nu al genoeg om de rivalen definitief het hoofd te laten buigen.

De hele stal van de winnende equipe reed sterk gemotiveerd in Oosterwolde. Per slot van rekening stond hun grote baas, de heer Sol, langs het 1200 meter lange parkoers, als ook hun toekomstige ploegleider Fré Bos uit Assen. En dat Popke Akkerman dan ook nog in zijn eigen gemeente zegevierde maakte het succes voor de ploeg compleet.

De organisatoren in Oosterwolde zat het met de deelname niet erg mee. Van de 96 ingeschreven renners meldden zich niet minder dan 34 af. Onder hen bevonden zich tal van potentiële prijspakkers, zoals Gerrit Brokelman, Jan Feiken, Syte Krist, Gerard Schipper, Dries Timmer en Herman Snoeijink. Toen 25 ronden voor het einde de posities van grote kanshebbers als Egbert Koersen en Gerrie Möhlmann vrij hopeloos waren stapten ook zij teleurgesteld af. .

Wie overbleven waren uiteindelijk toch de 27 allersterksten in deze zware ronde van Oosterwolde. Het bochtige parkoers en de stormachtige wind vergde veel van de krachten. De uitvallers vielen dan ook als rijpe appelen van de boom.

Ongeveer half koers tekende zich de beslissende ontsnapping af. De momenteel als een trein rijdende Jan Welles, Peddelaar Jans Vlot en de jonge Wietze Jongsma ontsnapten aan de meute en pakten snel een vijftien seconden voorsprong. Catrinus Haisma en Übel Dijk slaagden er in zich bij het trio te voegen; negen andere coureurs, onder wie de latere winnaar Popke Akkerman zouden eveneens zon krachtsinspanning met succes verrichten.

De uit veertien man bestaande kopfroep, met daarin vijf Expert-renners, leek niet te achterhalen voor het erg sterk uitgedunde en krachteloos achtervolgende peloton. In de boeiende slotfase kon het gespeeld worden, zoals het gespeeld diende te worden. De concurrentie van de Experts (voornamelijk de Batavus-rijders Bert Wekema en Jan Spijker) werd volledig murw gereden. De overmacht was simpelweg te groot.

Jan Spijker, achter Akkerman en Wekema toch nog knap derde, beaamde na afloop die ongelijke eindstrijd ook volmondig. „Ach,een andere keer zitten wij misschien weer in het voordeel," liet hij nuchter weten. En Bert Wekema oordeelde dat Popke Akkerman op het juiste moment was weggesprongen. „Het gat was al gauw te groot om nog gedicht te kunnen worden", stelde hij vast.

De blijdschap van de triomfator Popke Akkerman was groot, dat laat zich raden. „Ik had niets liever dan juist hier in Oosterwolde te winnen", sprak de met bloemen beloonde winnaar Popke Akkerman.

0

OOSTERWOLDE .( 1980.09.12 )

0

Amateurs:

 

1

Popke Akkerman

Waskemeer;

2

Bert Wekema

Peize;

3

Jan Spijker

Kampen;

4

Teun Hoving

Smilde;

5

Steve Fleetwood

Liverpool (Engeland);

6

Evert van der Pol

Oldebroek;

7

Gezinus Hoven

Oosterwolde;

8

Jos Alberts

Neede;

9

Dominicus Lolkema

Oosterend;

10

Jan Welles

Terwispel;

11

Herman Veneman

Balkbrug;

12

Max Pluimers

Nijverdal;

13

Catrinus Haisma

Lippenhuizen;

14

Ubel Dijk

Usquert;

15

Jan van Dam

Muntendam;

16

Koos Wolf

Oosterwolde(Fr);

17

Nico Wolthuis

Almelo;

18

Han Vaanhold

Haaksbergen;

19

Emi Nieuwenhuis

Surhuisterveen;

20

Jans Vlot

De Wijk;

21

Wietze Jongsma

Opeinde;