MARRUM.(1980.06.13)

Tiemen Zijlstra verrassend winnaar Ronde van Marrum

Met een felle demarrage in de voorlaatste ronde wist de zevenentwintigjarige leraar lichamelijke opvoeding Tiemen Zijlstra uit Meppel de Ronde van Marrum op zijn naam te schrijven. Op de meet hield hij twintig meter voorsprong over op een kopgroep van dertien man, waarvan Gerrit Möhlmann uit Apeldoorn de sprint won. Hij bleef Jan Feiken uit Veendam een bandflikte voor.

Het was voor Tiemen Zijlstra de eerste overwinning dit seizoen en zijn eerste zege in Friesland. Verrassend, niet in de laatste plaats voor de winnaar zelf. “Het ging de laatste weken niet best, ik ben een tijdje ziek geweest en had weinig getraind. Ik kon echter goed bijblijven en twee ronden voor het einde riep Luc Aalders naar mij dat ik het maar eens moest proberen. En dat lukte wonderwel.

Tiemen Zijlstra bleef daardoor uit de klauwen van Gerrit Möhlmann die de koers constant controleerde en enkele ronden voor het einde als de grootste kanshebber voor de eindzege gold. Dat het er niettemin niet van kwam, stelde Gerrit na afloop duidelijk teleur: „Iedereen mag altijd weg, behalve ik. Ze rijden allemaal aan m’n wiel. Toen wij in dat peloton zaten viel het tempo stil en daardoor konden die anderen weer bijkomen."

Daarmee doelde Gerrit Möhlmann op een groep van zestien renners die een drietal snelle vluchters weer tot de orde wist te roepen. Binnen een drietal ronden waren het Gerrit Möhlmann, Jan Steensma en Jan Drost die er vandoor gingen. Gerrit Möhlmann bepaalde het tempo en toen het peloton niet al te snel reageerde, waren de vogels gevlogen. De voorsprong van het drietal groeide niet snel, maar wel gestaag.

Na 38 van de in totaal 90 ronden werd het peloton ingelopen en op een ronde achterstand gezet. Nu had het drietal pech dat kort daarvoor een zestal renners waren ontsnapt, die even later gezelschap kregen van nog een drietal coureurs. Er werd een verbeten jacht ingezet op het drietal, die het volle rendement zou opleveren. Het tempo in het pelotonnetje met de drie koplopers viel stil. Dat was voor de achtervolgers het sein om nog even flink door te zetten en onder aanvoering van een sleurende Dominicus Lolkema werd de aansluiting tot stand gebracht.

Het hoge tempo in de kopgroep kon niet iedereen bijbenen, waardoor een aantal renners moest afhaken. Theun Hoving, Piet Pompstra en Jan Koops waren enkele slachtoffers die moesten afhaken. Dat was al eerder gebeurd met Ebel Keizer, de winnaar van vorig jaar, die na een onfortuinlijke valpartij moest opgeven.

Uiteindelijk bleven er dertien coureurs over die de hoofdprijzen mochten gaan verdelen. Pogingen om weg te komen van Popke Akkerman en Jan Steensma bleven zonder succes. Vijf ronden voor het einde gingen de renners met een ronde achterstand van het parcours.

De algemene verwachting was dat het toch weer Gerrit Möhlmann zou worden omdat hij over het sterkste eindschot beschikte. Niemand had echter rekening gehouden met de verrassende demarrage van Tiemen Zijlstra die de twintig meter voorsprong niet meer afstond.

0

MARRUM .( 1980.06.13 )

 

0

Amateurs:

 

1

Tiemen Zijlstra

Meppel;

2

Gerrit M÷hlmann

Apeldoorn;

3

Jan Feiken

Veendam;

4

Dominicus Lolkema

Oosterend;

5

Anne Koster

Leeuwarden;

6

Tjalling Udding

Smilde;

7

Luuk Aalders

Nieuw-Roden;

8

Emi Nieuwenhuis

Surhuisterveen;

9

Jan Welles

Terwispel;

10

Wietze Jongsma

Opeinde;

11

Popke Akkerman

Waskemeer;

12

Jan Steensma

Surhuisterveen;

13

Jan Drost

Hoogeveen;

14

Teun Hoving

Smilde;

15

Jan Hendrik Koops

Assen;

16

Ubel Dijk

Usquert;

17

Syte Krist

Groningen;

18

Sybolt Greidanus

Wommels;

19

Gerrit Hoekstra

Dokkum;

20

Henk van Huizen

Alkmaar;