LEEUWARDEN.CENTRUM.(1980.07.23)

Catrinus Haisma wint in Leeuwarder binnenstad

Omdat niemand gisteravond in de laatste ronde van de wielerkoers door de Leeuwarder binnenstad nog de moed, de kracht of de bereidheid had om de wegspurtende Catrinus Haisma uit Lippenhuizen terug te halen, won de Friese crack met groot gemak. Haisma wist zich in de laatste van de honderd kilometers vergeeld door Arme Koster, Han Vaanhold en Jan Steensma. Dit geslagen trio eindigde daardoor op respectievelijk de tweede, derde en vierde plaats.

Het was een aardige ontknoping van een teleurstellende wielerronde. Aan de start verschenen een kleine zeventig renners, niet een bijster groot aantal. De concurrentie van de ronde van Coevorden was daar mede schuldig aan, het devalueerde de strijd in de Friese hoofdstad wel. Bovendien was het koersverloop niet erg interessant. De strijd ontbrandde pas, toen de koers al halverwege was. Daarvoor waren er al vluchtpogingen geweest met kansrijken, de voorsprong groeide echter nooit genoeg. De eerste geslaagde aanzet werd gegeven door Jacob Koster, Koop Zomer, Cees Mooy, Jan Steensma, Henk Jan Buis en Cor van Bijnen.

Zes renners, die al snel gezelschap kregen van een groep van twaalf met genoeg grootheden in het midden om de ontsnapping het predicaat geslaagd te geven. Zo schaarden onder anderen Luuk Aalders, Sybolt Greidanus (die later uitviel), Emi Nieuwenhuis, Anne Koster, Dominicus Lolkema en Steven Rooks zich in de voorste gelederen.

Moeite kostte het daarna niet meer om het verbrokkelde peloton op een ronde te fietsen. Het was daarna wachten op de beslissende zet. Wielrennerjournalist en humorist Joop Atsma liet een perfect staaltje knechten werk zien voor ploegmakker Jan Steensma. Atsma gaf liet tempo aan en sleurde Steensma mee uit de greep van het peloton. Het tweetal, met Atsma op een ronde van de schare koplopers, streek uiteindelijk neer op een groepje onver - zettelijken, dat nog voor het peloton uitreed. Catrinus Haisma was de eerste, die het gevaar van de ontsnapping van Jan Steensma onderkeride. Hij spurtte weg en reed in zijn eentje naar Steensma toe, even later gevolgd door Anne Koster en Han Vaanhold.

De slotfase werd daarna erg rommelig met her en der verspreid groepjes op het parcours. Voor het duizendkoppige publiek werd het er niet overzichtelijker op, voor de renners ook niet, omdat er met name in het kopgroep je twijfel ontstond over het aantal nog af te leggen ronden. Toen bovendien microfonist Egbert La Gro in de slotfase zijn woordenstroom moest staken vanwege een kink in de kabel en wat houtwerk van de jurywagen naar beneden tuimelde, was het feest compleet. Gevolgen had dat alles gelukkig niet.

Haisma ontsnapte en won. De verslagenen druppelden binnen, waarna het winnende trio zich door een haag van mensen een paadje naar de jurywagen mocht zien te worstelen voor de bloemen en de kussen. Het moet overigens gezegd worden, dat de organiserende wielervereniging De Friesche Leeuw met het parcours op de Nieuwestad, het Groot-Schavernek, Ruiterskwartier, Zaailand en Wirdumerdijk er op vooruit is gegaan. Het is een mooi en snel parcours, beter dan voorheen op de Voors treek. De uitslag:

0

LEEUWARDEN .( 1980.07.23 )

0

Amateurs:

 

1

Catrinus Haisma

Lippenhuizen;

2

Anne Koster

Leeuwarden;

3

Han Vaanhold

Haaksbergen;

4

Jan Steensma

Surhuisterveen;

5

Ko Zomer

Schermerhorn;

6

Bert Bathoorn

Roderwolde;

7

Henk Jan Buis

Enkhuizen;

8

Syte Krist

Groningen;

9

Johan Hoekstra

Leeuwarden;

10

Steven Rooks

Heerhugowaard;

11

Emi Nieuwenhuis

Surhuisterveen;

12

Luuk Aalders

Nieuw-Roden;

13

Jacob Koster

Leeuwarden;

14

Cor van Bijnen

Enkhuizen;

15

Ger Bakker

Heiloo;

16

Cees Mooy

Heiloo;

17

Ubel Dijk

Usquert;

18

Joop Atsma

Surhuisterveen;

19

Nico Zonneveld

Warmenhuizen;

20

Meint Dijk

Tietjerk;