LEEUWARDEN.BILGAARD.(1980.05.03)

Dries van Wijhe soleert in Bilgaard naar overwinning

Hoewel hij dat als marathonschaatser al voortdurend aantoonde, bewees „dolle" Dries van Wijhe zaterdagavond in het Leeuwarder Bilgaard ook op zn racekarretje nog lang niet “versleten” te zijn. De Veteraan uit het Gelderse Kerkdorp, ooit kampioen van Nederland en een hele kleurrijke, knalde in de slotfase op z’n verpletterende wijze bij de konkurrentie vandaan, dat het de kleumende toeschouwers bijna ontdooide.

Hel traditioneel vlakke gebeuren in Bilgaard, waar het snelle parkoers eigenlijk nooit als scherprechter kon fungeren maar waar ditmaal de ijzige  harde wind het kaf aardig van het koren scheidde, kreeg dankzij Dries van Wijhe een fraaie afsluiting. Een beetje verrassend was het overigens wel, dat de voor de hand liggende solo van de gebrekkige sprinter Van Wijhe zo vlot  slaagde, want de rivaliteit was groot.

“Ik had het zelf ook niet onmiddellijk verwacht," bekende de triomferende „Adelaar van het Kerkdorp" moeiteloos. „Zo makkelijk als het vrijdag in Gorredijk ging, waar ik tweede werd, zo moeilijk ging het hier. Ik had alleen wat geluk. Jongens als Jansen en Timmer heb ik echt niet murw gereden, die zaten nog heel sterk, maar nadat ik weggesprongen was, bleven ze een beetje lang naar elkaar kijken."

Albert Jansen, vorig jaar winnaar in Bilgaard, en de 24-jarige stucadoor Philip Thomas uit Liverpool, die tijdens het seizoen te Drachten bij zn maatje Steve Fleetwood inwoont, spartelden nog wel hevig tegen, maar in die laatste vijf van de negentig kilometer was Dries van Wijhe niet meer te beteugelen. „Dries koos een goed moment uit," oordeelde Jansen waarderend, „want de meesten zaten toch wel door."

Na zon 25 kilometer legden Joop Schippers uit Drachten en Albert de Kind uit Den Helder met een eerste serieuze vluchtpoging de basis voor de beslissende slag. Vooral Dries Timmer maakte zich sterk voor een hergroepering en toen dat lukte, scheidden zich onmiddellijk elf nieuwe vluchters af, die niet meer teruggepakt werden. De talentrijke Wim Bartol uit Roden, die door ziekte een trainingsachterstand heeft, viel later af.

De overgebleven tien koplopers Steve Fleetwood, Ebel Keizer, Wytze Jongsma, Evert Dickhof, Dominicus Lolkema, Albert Jansen, Dries Timmer, Wouter v.d. Bor, Dries van Wijhe en Philip Thomas bouwen een voorsprong op, die maximaal 40 sekonden bedroeg. Vanuit de uiteengeslagen hoofdmacht gingen 28 renners onder aanvoering van vooral Joop Atsma op jacht en die bracht hen nog weer redelijk dicht bij de vluchters.

In het voorprogramma zegevierde de Emmenaar Leo Hollemans, die twee jaar geleden verrassend en met overmacht de amateurronde van Bilgaard won, bij de liefhebbers. De belangrijkste uitslagen waren:

0

LEEUWARDEN.BILGAARD .( 1980.05.03 )

0

Amateurs:

 

1

Dries van Wijhe

Oosterwolde;

2

Philip Thomas

Engeland;

3

Albert Jansen

Vries;

4

Dries Timmer

Yde de Punt;

5

Ebel Keizer

Muntendam;

6

Dominicus Lolkema

Oosterend;

7

Steve Fleetwood

Liverpool (Engeland);

8

Wouter van de Bor

Epe;

9

Wietze Jongsma

Opeinde;

10

Evert Dickhof

Oldebroek;

11

Anne Koster

Leeuwarden;

12

Johan Hoekstra

Leeuwarden;

13

Ad de Kind

Den Helder;

14

Robert Hoffmann

Ermelo;

15

Anne Minkes

Leeuwarden;

16

Cor van Bijnen

Enkhuizen;

17

Gerrit Roelofsen

Wezep;

18

Herman Noy

Badhoevendorp;

19

Joop Atsma

Surhuisterveen;

20

FrÚ de Jonge

Alteveer;

21

Meint Dijk

Tietjerk;

22

Teun Busser

Britsum;

23

Ubel Dijk

Usquert;