KOOTSTERTILLE.(1980.08.09)

Van Dekken grote animator Emi Nieuwenhuis wint ronde van Kootstertille

Al ver voor de streep gingen de armen van Emi Nieuwenhuis zegevierend omhoog. Uitgerekend hij smaakte het genoegen van de zege, zijn eerste dit seizoen en bovendien hartstochtelijk toegejuicht door het publiek, dat streekgenoot Nieuwenhuis (hij woont in Surhuisterveen) de zege graag gunde.

Daarmee kreeg Kootstertille een waardig opvolger van de winnaar van vorig jaar Bennie Groen, al was er hoogst waarschijnlijk niemand geweest, die gemopperd zou hebben als de Hoogkerker Gerke van Dekken als eerste over de meet zou zijn gegaan. Van Dekken was namelijk onbetwist de smaakmaker van een ronde, die eerst vrij saai dreigde te verlopen.

Op het korte parcours van circa een kilometer hielden de heren renners het tempo namelijk dermate hoog, dat er vrijwel geen vluchtpogingen van belang te noteren vielen. Niet dat de strijdlust ontbrak, want pogingen waren er genoeg, maar ze strandden praktisch allemaal in een zeer vroeg stadium. Zelden wist een groepje meer dan zon zestig meter te nemen en langer dan een ronde duurde het nooit.

Maar altijd weer was Gerke van Dekken in de voorste lijn te vinden. In vrijwel iedere vluchtpoging was hij betrokken en zo niet, dan sleurde hii aan kop van het peloton om de aansluiting te hervinden. Ook Tiemen Zijlstra en Luuk Aalders waren regelmatig in de voorste linies te vinden en het was voornamelijk dit drietal dat elke ontsnappingspoging te niet deed.

Halverwege de koers liet Emi Nieuwehuis zich voor het eerst zien. Hij ondernam een solo, waarna zijn clubmakker Wietze Jongsma naar hem toesprong om hem te steunen. Ook Ubel Dijk vervoegde zich in het kopgroepje, maar langer dan anderhalve ronde duurde ook deze poging niet. Even later probeerde Nieuwenhuis het opnieuw, maar ook dit keer reageerde de meute en zorgden Jan Welles en Tiemen Zijlstra voor de aansluiting.

Nadat Gerke van Dekken het nog eens samen met Luuk Aalders had geprobeerd, viel de beslissende ontsnapping met nog een dikke twintig kilometer te gaan. Popke Akkerman sprong samen met Van Dekken en Nieuwenhuis weft. In het peloton keken de renners elkaar aan en het beslissende gaatie was geslagen. Het trio ging vreselijk hard door en de voorsprong groeide zienderogen. Binnen enkele ronden had het leidende drietal een comfortabele voorsprong van een halve minuut en gaf de groep zich definitief gewonnen. Alleen Zijlstra en Aalders probeerden de machine nog eens aan te zwengelen, maar hun inspanningen waren tevergeefs.

Daarna deed de Dokkumer routinier Gerrit Hoekstra nog een poging om aan de greep van de hoofdmacht te ontkomen om zo de vierde plaats te bemachtigen, maar hij moest toch al snel het hoofd buigen.

Van Dekken, Akkerman en Nieuwenhuis mochten dus strijden voor de winst en daar keken de toeschouwers nieuwsgierig naar uit, want geen van drien mag zich in een formidabele eindsprint verheugen. Dat wist Popke Akkerman maar al te goed en hij sprong vlak voor de laatste bocht weg. Hij werd echter meteen gepakt door Van Dekken en daar had de slimme Nieuwenhuis op gewacht.

Als werd hij gelanceerd, zo zwiepte hij over Van Dekken heen, die voor net eerst deze avond het antwoord schuldig moest blijven. De met n contactlens rijdende Groninger (de andere lens verloor hij in de koers) moest zich tevreden stellen met een tweede plaats. Als pleister op de wonde was voor hem wel de dik verdiende leidersprijs. Na Popke Akkerman streed de groep om de vierde plaats. Arme Koster toonde zich hier de rapste, gevolgd door Luuk Aalders uit Nieuw Roden. Waarna de breed grijnzende Emi Nieuwenhuis de bloemen en de kussen van de bevallige rondemiss Ineke de Boer uit Ureterp in ontvangst mocht nemen.

De uitslag van deze kwalitatief misschien wat minder sterk bezette, maar toch redelijk aantrekkelijke ronde van Kootstertille, waar ook de publieke belangstelling niet tegenviel, was:

0

KOOTSTERTILLE .( 1980.08.09 )

0

Amateurs:

 

1

Emi Nieuwenhuis

Surhuisterveen;

2

Gerke van Dekken

Hoogkerk;

3

Popke Akkerman

Waskemeer;

4

Anne Koster

Leeuwarden;

5

Luuk Aalders

Nieuw-Roden;

6

Dominicus Lolkema

Oosterend;

7

Luc Oosterhof

Een;

8

Pier Dijkstra

Hoogeveen;

9

Tiemen Zijlstra

Meppel;

10

Catrinus Haisma

Lippenhuizen;

11

Ubel Dijk

Usquert;

12

Syte Krist

Groningen;

13

Wietze Jongsma

Opeinde;

14

Dick Schaafsma

Leeuwarden;

15

Jan-Gerard Scheper

Ruinen;

16

Jan Welles

Terwispel;

17

Sjors Lankman

Zwaagwesteinde;

18

Jan Steensma

Surhuisterveen;

19

Durk Steensma

Surhuisterveen;

20

Meint Dijk

Tietjerk;