KOLLUM.(1980.06.23)

In boeiend wielerspectakel

Dries Klein sterke triomfator in Kollum

De na half-koers bijzonder boeiende wielerronde van Kollum voor amateurs over ruim tachtig kilometer kreeg maandagavond in Dries Klein een ijzersterke triomfator. De dit jaar aan het CIOS afgestudeerde renner uit Ter Apel rekende in de eindsprint wel heel gemakkelijk af met de twintigjarige Henk Bouwman uit Eelde, zo juist verlost van het vervullen van de militaire dienstplicht. Voor de 21-jarige Dries Klein was het in Kollum zijn zesde criterium van dit seizoen en zijn vierde victorie.

Henk Bouwman verklaarde zijn vroege kapitulatie in de beslissende sport simpelweg met de woorden; „Op de laatste meters is Dries Klein veel rapper dan ik ". Even voor het ingaan van de laatste ronde ging Henk Bouwman alleen weg, omdat in de kopgroep van zestien tal van mannen zaten, die over een aanmerkelijk sneller eindschot beschikken. Om het risico te vermijden buiten de ereplaatsen te vallen, gaf de Eeldenaar zich over aan de solotoer. De attente Dries Klein vloog furieus achter hem aan.

Hij kreeg hem al halverwege de slotronde te grazen en toen kon Henk Bouwman het wel vergeten. De verslagene: „Een tweede plaats is natuurlijk helemaal niet gek, maar ik had veel liever gewonnen . De sprint van de resterende veertien uit de kopgroep werd gewonnen door de Engelse „gastarbeider" Phil Thomas. Beste Fries (een zesde plaats) was schaatsenrij der-wielrenner Yep Kramer uit Heerenveen.

Emi Nieuwenhuis mocht dan niet verder reiken dan de dertiende plaats, de coureur uit Surhuisterveen reed in Kollum beresterk en was de smaakmaker van deze ronde, die in de openingsfase op behoorlijk wat hemelwater werd getracteerd. Halverwege de race behoorde Emi Nieuwenhuis voor het eerst tot de vluchters uit het peloton. Met nog 24 ronden af te leggen, kreeg deze ronde van Kollum zijn basis voor een enerverend verloop.

Er vormde zich toen een kopgroepje van zes, dat als volgt was geformeerd: Emi Nieuwenhuis (hij al weer), Wieher Vlot (Wanneperveen), Übel Dijk (Usquert), Albert Jansen (Vries), Koos Wolf (Oosterwolde) en zeer verrassende Kor Brondijk uit Gerkesklooster. Dit sextet nam een voorsprong, die varieerde van 20-25 seconden. Twee ronden voor afloop slaagden eerst Luuk Aalders (Nieuw Roden), Popke Akkerman (Waskemeer), Gerard Schipper (Ter Apel) en de Brit Phil Thomas, al heel gauw gevolgd door het zestal Catrinus Haisma (Lippenhuizen), Fré de Jonge (Alteveer), Yep Kramer, Dries Klein, Henk Bouwman en Jan Steensma (Surhuisterveen), er in bij de zes aan te kop te komen.

Hierna volgde een schitterende finale tussen de zestien vooraan. Een finale, waaruit Dries Klein als winnaar te voorschijn zou komen. Daarmee werd hij terecht beloond voor de manier, waarop hij de achtervolging op de zes ontsnapten had geleid en uitgevoerd. Dries Klein direct na afloop: Dat ik pas in de slotfase ben gaan vlammen, valt wel te verklaren. Mijn ervaring is, dat de meesten na zeventig kilometer stuk zitten in een criterium. Door het feit, dat ik veel klassiekers heb gereden, heb ik nu éénmaal meer inhoud dan de meeste ander renners".

De uitslag van deze door de wielervereniging „Otto Ebbens" uit Zwaagwesteinde in samenwerking met de korfbalvereniging Invicta te Kollum georganiseerde wedstrijd luidt:

0

KOLLUM .( 1980.06.23 )

 

0

Amateurs:

 

1

Dries Klein

Ter Apel;

2

Henk Bouwman

Eelde;

3

Philip Thomas

Engeland;

4

Gerard Schipper

Ter Apel;

5

Luuk Aalders

Nieuw-Roden;

6

Yep Kramer

Heerenveen;

7

Catrinus Haisma

Lippenhuizen;

8

Koos Wolf

Oosterwolde(Fr);

9

Albert Jansen

Vries;

10

Ubel Dijk

Usquert;

11

FrÚ de Jonge

Alteveer;

12

Kor Brondijk

Gerkesklooster-Stroobos;

13

Emi Nieuwenhuis

Surhuisterveen;

14

Popke Akkerman

Waskemeer;

15

Jan Steensma

Surhuisterveen;

16

Wiecher Vlot

Wanneperveen;

17

Anne Koster

Leeuwarden;

18

Max Uitham

Zuidlaren;

19

Johan Hoekstra

Leeuwarden;

20

Arend Bouwman

Eelde;