KOGA MIYATA RACE.(1980.05.31)

Teun van Vliet zegeviert glansrijk in 2e Koga Miyata-race voor junioren

Wanneer we zo na afloop van de 2e Koga Miyata-race voor junioren, een wegwedstrijd met start en finish te Heerenveen de balans opma­ken, dan concluderen we, afgaande ook op voorgaande wedstrijden die we dit seizoen bij de junioren hebben gezien, dat er veel belofte schuilt bij de jeugd voor de toekomst.

Een coureur, we doelen op Henk Havik, is intussen reeds overgegaan naar de rijen der amateurs en er volgen er meer dit jaar en in de loop van volgend jaar, die tot de talentvolle coureurs behoren!

Opvallend was het wel in Friesland, waar de WV Olympia te Heerenveen, met als clubsponsor Oenema Auto's te Gorredijk ook de le Ronde van Zuid-Friesland voor nieuwelingen op uit­stekende wijze op touw zette en een prachtige winnaar zag in de persoon van de sterke Gert Jacobs (tiende zege van dit seizoen), dat de drie leden van de nationale ploeg, te weten: Teun van Vliet, Wim Meyer en Jean Paul van de Poppel, van meet af de toon aangaven! Dit tot volle tevredenheid uiteraard van coach Andre Boskamp, die de koers volgde.

'Fantastisch zoals de jongens zich hebben geweerd,' reageerde deze. Hij had ook lof voor andere jonge coureurs, zoals bijvoor­beeld Marinus van Wezel, die aanvankelijk met Teun van Vliet en de sterk rijdende Dirk van Oirschot, de toon aangaf.

Valpartijtjes

Doordat zich in de eerste vijf kilometers twee valpartijtjes voor­deden (we zagen bij de eerste valpartij twee coureurs in de langs de weg gelegen Schoterlandsecompagnonsvaart duiken ... ), viel het peloton in stukken.

Voorop een kopgroep van 21 renners die na 24 kilometer een voorsprong van 40 seconden hadden opgebouwd. Dit waren de renners: R. de Graaf, J. Hulzebos, D. Jongsma, G. Honingh, D. Schaafsma, R. Breeman, G. Hopman, R. de Lange, I. van Dijk, W. Martens, G. Rutten, H. Laning, Job. Robbe, D. van Oirschot, M. van Wezel, J. Bijl, A. Jolman, G. Beemster en de drie leden van de nationale selectie, te weten: Teun van Vliet, Wim Meyer en Jean Paul van de Poppel. Deze groep had na 43 kilometer, bij Noordwolde, een voorsprong van maar liefst 1 minuut en 13 se­conden. Alles leek er op, dat de winnaar zich in deze groep bevond.

Overigens, in de tweede groep bevonden zich ook nog tal van knapen, die er niets voor voelden buiten de prijzen te vallen. Vooral dankzij veel kopwerk van de rijzige Peter Pieters kwam de tweede groep steeds dichterbij. Aangezien er weinig samenwer­king meer was in de kopgroep kon het gebeuren, dat na 54 kilo­meter de twee groepen samensmolten.

Nieuwe demarrage

In Wolvega, na 61 kilometer, noteerden we een tweede demarrage van formaat, nadat we Wim Martens door een lekke tube zagen afzakken van de hoofdmacht. Roelof Daalmeyer, die zich eerder onderscheidde in deze 2e Koga Miyata-race, kreeg het op zijn heupen. Alleen bouwde hij eerst een voorsprong op van 15 secon­den en toen hij gezelschap kreeg van de kleine potige Dirk van Oirschot, leek het er op, dat dit wel eens de beslissende uitloop­poging kon zijn.

Dat werd het inderdaad, toen Teun van Vliet met Martin van Wezel zich bij de twee vluchters aansloten. We tekenen hierbij aan, dat aan de kop van de volggroep Van Vliet's ploegmaten, Meyer en Van de Poppel, de zaak vakkundig controleerden! De vier vluchters hadden bij Langelille, na 75 kilometer, een voor­sprong van 45 seconden! Het tempo bleef hoog van de vier kop­lopers, zo hoog, dat Roelof Daalmeyer, de man die voor de beslis­sende demarrage had gezorgd, na 84 kilometer, nabij Joure moest lossen.

Val

Zo bleven er nog drie kandidaten voor de eindzege over. Jammer was het voor de prima rijdende Van Wezel, dat hij na 94 kilometer, toen hij iets te roekeloos een bocht nam, ten val kwam en zodoen­de moest afhaken. Aanvankelijk knokte de kleine man uit Terborg (lid van de Zwaluwen Doetinchem) nog door, maar later moest hij toch moegestreden zich gewonnen geven.

Teun van Vliet en Dirk van Oirschot bleven in hoog tempo door­draaien, beurtelings de kop overnemend. Na 100 kilometer had dit duo een voorsprong van 40 seconden op de rest van het veld en het werd steeds duidelijker, dat de zege de rappe Teun van Vliet, mits hij niet door materiaalpech zou worden achtervolgd, niet meer kon ontgaan. Coach Andre Boskamp gaf terloops Wim Meyer ook een sein, dat hij mocht demarreren. Meyer ging ook aan de haal na ruim 100 kilometer, maar werd teruggehaald door de talentvolle Bataaf-coureur Peter Pieters.

Vijf kilometer voor het einde, toen Heerenveen reeds in zicht kwam, ging Teun van Vliet keihard aan de haal en won zodoende voor Dirk van Oirschot, die zeven seconden achterstand had. Peter Pieters won daarna de sprint van de volggroep (40 seconden achterstand) voor Wim Meyer.

Teun van Vliet was uiteraard na afloop in z'n nopjes met zijn derde zege van dit seizoen. Overigens, toch maakte de kleine Maaslan­der zich in de slotfase even zorgen toen hij tot twee maal toe door kramp werd geplaagd. Het had gelukkig voor de sterke Van Vliet, die volgend jaar in maart zal debuteren als amateur in de Amstel Bier-ploeg, geen gevolgen. Fier nam hij op de hoogste trede van het erepodium plaats nadat hij de overwinningszoen en de bloe­men had ontvangen van Ronde-miss Mini de Jong-Brinkhoff, die de wielersport nog steeds na aan het hart ligt, al fietst zij momen­teel niet meer in wedstrijden.BRON: BEN ZOMERDIJK

0

KOGA MIYATA RACE .( 1980.05.31 )

0

Junioren:

 

1

Teun van Vliet

Maasland;

2

Dirk van Oirschot

Schijndel;

3

Peter Pieters

Zwanenburg;

4

Wim Meijer

Musselkanaal;

5

Cornelis Braanker

Dordrecht;

6

Harry Laning

Oostwold;

7

Johan Robbe

Veendam;

8

Jean-Paul van Poppel

Tilburg;

9

Rob Breeman

Amsterdam;

10

Wim Zwolsman

Utrecht;

11

J. van der Korst

Loosdrecht;

12

Gerrit Beemster

Venhuizen;

13

Roel de Lange

IJsselmuiden;

14

Jurry Hulzebosch

Apeldoorn;

15

K. Kolsteeg

Nieuwegein;

16

Johan Imming

Alkmaar;

17

Harry Deelen

Zwijndrecht;

18

Dick Schaafsma

Leeuwarden;

19

Auke Jolman

Wehe den Hoorn;

20

Leo Pelgrom

Olst;

21

Durk Jongsma

Opeinde;

22

Emiel Hopman

't Zand;

23

Eric Ploeg

Assen;

24

Ger Honigh

Zaandam;

25

Rudie de Graaf

Apeldoorn;

26

Wim Beckers

Den Bosch;

27

Ido van Dijk

Koudum;

28

Marie van Weezel

Terborg;

29

Ger Rutten

Den Bosch;

30

Cees Markus

Badhoevendorp;