JOURE.(1980.05.31)

Gerard Schipper boekt in Joure eerste seizoenzege

Gérard Schipper won zaterdagavond de amateurronde van Joure, waarmee de altijd vrolijke, inmiddels 31-jarige timmerman uit Ter Apel zijn eerste seizoentriomf binnenhaalde. Ogenschijnlijk een al te magere oogst, maar de gelauwerde Batavus-coureur kon een week geleden nog zijn nood klagen, dat hij dit seizoen alle denkbare ziektes had. Hierdoor kon hij zelfs niet deelname aan Olympia's Tour afdwingen.

Dat deed zeer, maar Joure vaarde daar wel bij, want een winnaar als Gérard Schipper is hoe dan ook goed. “Na al die trammelant verrast mij dit toch een beetje", grijnsde Schipper. „Vanavond rekende ik trouwens een beetje op Ebel Keizer, maar omdat ik als eerste de laatste bocht inging en daarbij wat risiko nam, moest iederen in de remmen". Dat geintje was voldoende om de winst te pakken in zijn vierde kriterium van dit jaar.

Dat noodgedwongen gebrek aan aktiviteiten bij Gérard Schipper was voor bondscoach Rini Wagtmans overieens nog geen reden om de Ter Apeler uit zijn selektie voor de ploegentijdrit over 100 kilometer te knikkeren. Schipper heeft zodoende nog uitzicht op deelname aan de Olympische Spelen in Moskou. „En zon sukses als hier in Joure doet je natuurlijk goed, maar of ik de smaak nu weer te pakken heb, ach, dat weet ik niet", mijmerde de Groninger. „Ik vond Keizer harder rijden".

Niemand misgunde Gérard Schipper diens triomf, ook Ebel Keizer niet, de 22-jarige Muntendammer die vrijdagavond zegevierde in Ee en die het in Joure wat kalmer aan had willen doen: „Ik moest alleen wel uit het peloton, omdat het te gevaarlijk werd, toen mijn voorrem kapot raakte. Schipper nam die laatste bocht erg sterk. Mijn achterwiel gleed bovendien weg en het spijt me, dat Dominicus Lolkema daar het slachtoffer van werd".

Dominicus Lolkema, die in de zeer lange sprint allerminst kansloos werd geacht, kwam door deze slipper ontstemd als vijfde en laatste koploper binnen. Ook Catrinus Haisma en Popke Akkerman overvleugelden hem. De drie Friezen in de kopgroep van de toch bepaald niet zwak bezette Jouster ronde namen op de best denkbare wijze wraak voor de onlangs gedane konstatering, dat het niveau vari de Friese wielerre-n--ner niet imponeert.

Het was geruime tijd levendig op htet als licht bekend staande Jouster parkoers, maar echt veelbelovende onsnappingen deden zich niet voor. Tweema.ail ontstond er een kopgroep, maar die was te groot om een hechte samenwerking te kunnen garanderen, zodat de hoofdmacht steeds orde óp zaken wist te stellen. Halverwege 77 kilometer langie koers viel. begunstigd door een licht regentje, toch de beslissende slag. Binnen de kortst mogelijke tijd namen Popke Akkerman, Gérard Schip- Eer. Ebel Keizer, Catrinus Haisma en lominicus Lolkema een forse voorsprong, waarbij zij behalve het hemelwater ook steun ondervonden van afstoppende ploegmakkers. Pas in de slotfase reageerde de hoofdmacht een beetje fel, waarbij Albert Jan Gerritsen zich als winnaar in 1979 sterk maakte, zij het vergeefs, want de koplopers hielden voldoende voorsprong over.

In het voorprogramma eiste liefhebber Hans Kooij uit Apeldoorn zijn zesde seizoenzege op, wat knap was, omdat de Emmenaar Leo Hollemans tot zijn naaste rivalen behoorde. De belangrijkste uitslagen van het uistekend bezochte wielergebeuren in Joure zien er als volgt uit:

0

JOURE .( 1980.05.31 )

 

0

Amateurs:

 

1

Gerard Schipper

Ter Apel;

2

Ebel Keizer

Muntendam;

3

Catrinus Haisma

Lippenhuizen;

4

Popke Akkerman

Waskemeer;

5

Dominicus Lolkema

Oosterend;

6

Anne Koster

Leeuwarden;

7

Henk Kuipers

Haarlem;

8

Johnny Arends

Hollandscheveld;

9

Piet Kleine

Kerkenveld;

10

Luit Ottema

Veendam;

11

Teun Busser

Britsum;

12

Luuk Aalders

Nieuw-Roden;

13

Wietze Jongsma

Opeinde;

14

Gezinus Hoven

Oosterwolde;

15

Wouter van de Bor

Epe;

16

Albert Jan Gerritsen

Zwolle;

17

Jan Welles

Terwispel;

18

Pierre van der Eng

Groningen;

19

Hanny Hilgenkamp

Dalfsen;

20

Cor van Bijnen

Enkhuizen;

0

Liefhebbers/Veteranen:

 

1

Hans Kooij

Apeldoorn;

2

Leo Hollemans

Emmen;

3

Henk Hijmissen

Lelystad;

4

Theo de Waal

Harderwijk;

5

Henk Roos

Anna Paulowna;

6

Leo Huurdeman

Harderwijk;

7

Mollo Stuiver

Emmen;

8

Siem Lust

Tuitjehorn;

9

Karsten Drost

Hoogkerk;

10

Pier Dijkstra

Hoogeveen;

11

Jan-Hendrik Kalter

Emmen;

12

Arie Eriks

Westerland;

13

Hans Egberts

Norg;

14

Leo de Vet

Koedijk;

15

Jaap Wassenburg

Den Helder;