HEERENVEEN.(1980.06.19)

Piet Kleine triomfeert in de ronde van Heerenveen

De voormalige schaatswereldkampioen Piet Kleine uit het Drentse Kerkenveld won donderdagavond de 31e amateurronde van Heerenveen. Na een niet bijster opwindend voorspel versloeg de 28-jarige PTTbesteller in een sprankelende finale de erg gemakkelijk rijdende Emi Nieuwenhuis uit Surhuisterveen en de nogal imponerende Steven Rooks uit Heerhugowaard, die net iets te overmoedig met zijn krachten omsprong

Op het snelle parkoers aan de Europalaan (tweemaal een rechte lel van zon 500 meter klinkers en eigenlijk maar twee bochten) legde Piet Pompstra de basis 'voor de beslissende ontsnapping. De negentienjarige Groninger, eerder dit seizoen verrassend winnaar in Houtigehage, mocht na 10 van de 80 kilometer rustig uitlopen en de hoofdmacht reageerde ook nauwelijks, toen een zevental renners Pompstra volgde.

Naast Pompstra, Nieuwenhuis, Rooks en Kleine doken ook Wieher .Vlot, Herman Veneman, Jan Steensma en Jacob Koster in de frontlijn op. Ondanks subtiel stopwerk van de ervaren Batavus-mannen Brokelman, Schipper, en Koersen groeide de voorsprong aanvankelijk nauwelijks. Koster en Veneman zagen er zelfs geen heil meer in en lieten zich terugvallen. Vlot haakte later af door materiaalpech. Onvermoede aanvulling kwam er van Yep Kramer, die in zijn eentje naar de koplopers reed.

Echt krachtig tegenspel leverde de hoofdmacht zelden. Alleen Wim Bartol en Fré de Jonge waren eventjes weerbarstig. Nadat hun verweer gebroken was, begon de voorsprong van de koplopers snel toe te nemen en kon het peloton halverwege de wedstrijd op een beslissende ronde van 1000 meter achterstand gezet worden. Vanaf dat moment werd het de koers van Steven Rooks, het negentienjarige talent dat nog maar twee jaar op de fiets zit en nu voorzichtig opgeleid wordt.

Hij demarreerde regelmatig maar vergeefs, waarbij Jan Steensma tweemaal het initiatief overnam. Met nog 4 kilometer te gaan leek Rooks eindelijk te slagen. De konkurrentie nam een gevaarlijk afwachtende houding aan, waardoor er op de laatste meters nog enorm gepeesd moest worden om Rooks van een in dat geval eerste en zeker niet onverdiende triomf af te houden. Piet Kleine en Emi Nieuwenhuis knapten dat vuile werk op.

Rooks werd hierdoor geknakt en moest lijdzaam toezien, dat de sterke Piet Kleine in een zeer lange eindsprint onbedreigd afstevende op zijn tweede seizoenwinst binnen enkele dagen. De dertigjarige Emi Nieuwenhuis, die als een Heintje Davids jaarlijks zijn afscheid aankondigt maar telkens weer terugkeert en daarbij ook nog steeds krachtiger gaat rijden, drukte Rooks nog naar de derde plaats.

„Het ging redelijk," vond Piet Kleine. „Gewoonlijk sprint ik niet zo best, maar ditmaal was het een erg lange sprint. Het is nu bijna gebeurd met fietsen, omdat de specifieke schaatstraining moet beginnen." Emi Nieuwenhuis stelde een stijgende vorm vast: „vorige week pakte ik drie prijsjes en nu dus een tweede plaats." Lichtelijk ontevreden was de zelden in Friesland koersende Steven Rooks: „Er wordt hier wat anders gereden, harder en dat moet wennen.

In het voorprogramma boekte Henri Nijboer uit het Gelderse Ernst zijn eerste seizoenzege bij de junioren. De belangrijkste uitslagen waren:

0

HEERENVEEN .( 1980.06.19 )

0

Amateurs:

 

1

Piet Kleine

Kerkenveld;

2

Emi Nieuwenhuis

Surhuisterveen;

3

Steven Rooks

Heerhugowaard;

4

Yep Kramer

Heerenveen;

5

Jan Steensma

Surhuisterveen;

6

Piet Pompstra

Lutjegast;

7

Johan Hoekstra

Leeuwarden;

8

Dominicus Lolkema

Oosterend;

9

Egbert Koersen

Emmeloord;

10

Henk van Dijk

IJsselmuiden;

11

Joop Schippers

Drachten;

12

Wopke de Jong

Kootstertille;

13

Luuk Aalders

Nieuw-Roden;

14

Jacob Koster

Leeuwarden;

15

Anne Koster

Leeuwarden;

16

Wietze Jongsma

Opeinde;

17

Jan Welles

Terwispel;

18

Koos Wolf

Oosterwolde(Fr);

19

Teun Hoving

Smilde;

20

FrÚ de Jonge

Alteveer;

0

Junioren:

 

1

Henri Nijboer

Emst;

2

Rob de Haan

Zuidoost-Beemster;

3

Jacob Brouwers

Sint Annaparochie;

4

Eric Ploeg

Assen;

5

Lucien Slippens

Zwaagdijk-Oost;

6

Martin Steijn

Wierden;

7

Arjan van Gaveren

Nijverdal;

8

Johan Robbe

Veendam;

9

Wim Meijer

Musselkanaal;

10

Harry Laning

Oostwold;

11

Fred Bruning

Apeldoorn;

12

Durk Jongsma

Opeinde;

13

Auke Jolman

Wehe den Hoorn;

14

Jan Koning

Groningen;

15

Willem Roelinga

Heerenveen;

16

Jan Roelof de Boer

Wanneperveen;

17

Peter de Jong

Drachten;

18

Tonny Slagter

Meppel;

19

Jack Bouwmeester

Epe;

20

Jan Breider

Emmen;