HARKEMA.(1980.08.23)

Beschonken motorrijder brengt opwinding

Jan Spijker triomfeert met onvermoede solo in Harkema

De 25-jarige Kampenaar Jan Spijker, in het met bijnamen rijk doorspekte peloton ook „Draadnagel" genoemd, zegevierde zaterdagavond in de amateurronde van Harkema. Het was de zevende seizoentriomf van de kleine nieuweling in de Batavus-stal. Een uitstekende winnaar dus en dat was vooral leuk meegenomen, omdat bijverschijnselen de boventoon dreigden te voeren in het verder vlakke gebeuren „op 'e Heide".

Zo kon het gebeuren, dat een kennelijk dronken motorrijder de talrijke, kleumende toeschouwers de meeste opwinding schonk. „Vrienden" hadden de 21-jarige Joost B. uit Drogeham een krat pils beloofd, als hij op zijn motor een ronde over het parkoers maakte. Omdat het kratje vermoedelijk al geconsumeerd was, voldeed Joost in een soepele stijl aan die uitdaging, wat overigens helemaal niet door de politie werd gewaardeerd.

Nadat de even jonge als onbezonnen stuntrijder op de achterzijde van het parkoers al een stopteken had genegeerd, werd Joost toch vrij vlot van de weg gedirigeerd en in een politiebusje gedweild. Hij bleek geen rijbewijs bij zich te hebben, maar dat werd niet als het meest ernstige vergrijp ervaren. Nadat hem een bloedproef was afgenomen, werd Joost B. zaterdag door de politie van Achtkarspelen uitgebreid gehoord over zijn onverantwoorde optreden.

De wedstrijd zelf leverde ook wat negatieve „hoogtepunten" op. Het geheel kwam bijvoorbeeld al te moeizaam op gang door een paar organisatorische slordigheden, wat overigens door niemand als hoogst storend werd ervaren. Opwindender was het gevecht om de leidersprijs tussen Jan Welles en de steeds op enige afstand volgende Luuk Oosterhof. Laatstgenoemde, een lefgosertje uit Een, ging daarbij wat gevaarlijk te werk. Oosterhof wapperde aanvankelijk wat met de handjes, wat hem op een waarschuwing kwam te staan. De iury haalde hem kort voor het einde zelf uit de strijd, toen hij tot tweemaal toe van de rechte lijn afweek en daarmee zijn konkurrent Jan Welles grof „afkneep". Andersoortige opwinding was er eigenlijk niet, want op het toch vrij lastige parkoers werd zeker hard maar niet bijster spektakulair gekoerst. Er waren wel wat ontsnappinkjes, maar veel stelde het nooit voor. Opmerkelijk actief was Jan Welles, maar toen het echt serieus werd, deed hij niet mee. Zon vijf kilometer voor het einde plaatste de tot dan vrijwel onzichtbare Jan Spijker een volkomen verrassende demarrage, waarop Emi Nieuwenhuis, Jan Feiken en Henk Bouwman net iets te laat reageerden om nog aan te kunnen pikken.

Spijker verdedigde met succes een honderd meter voorsprong. „Er zaten een paar rappe jongens in de groep", verklaarde de zelf toch ook bijzonder sterke sprinter Spijker, „waardoor ik het eens op deze manier probeerde. Zon demarrage gaat nog wel, maar om dan door te stomen hé, dat valt niet mee..." Evenals vele concurrenten had Spijker zich echter lang genoeg verscholen om in de slotfase nog veel over te hebben.

Amateurs:

1. Jan Spijker, Kampen

2. Jan Feiken, Veendam

3. Henk Bouwman, Eelde

4. Emi Nieuwenhuis, Surhuisterveen

5. Steve Fleetwood, Augustinusga

6. Luuk Aalders, Nieuw Roden

7 Arme Koster, Leeuwarden

8. Bert Bathoorn, Roderwolde

9. Gerke van Dekken, Hoogkerk

10. Bennie Groen, Steenwijk

11. Durk Steensma, Surhuisterveen

12. Wytse Jongsma, Opeinde

13. Dominicus Lolkema, Oosterend

14. Albert Jansen, Vries

15. Jan Geert Scheper, Ruinen

16. Gert Dolfsma, IJsselmuiden

17. Henk van Dijk, IJsselmuiden

18. Koop Kooistra, Surhuisterveen

19. Klaas Hoekstra, Gennep

20. Jan Welles, Terwispel.