GROUW.(1980.06.11)

Jan Spijker wint levendige ronde van Grouw

Een lange eindsprint, op het scherpst van de snee uitgevochten, besliste woensdagavond de wielerronde van Grouw voor amateurs over een kleine honderd kilometer. De 25-jarige administratief medewerker Jan bpijker uit Kampen toonde zich op de laatste meters juist iets rapper dan zijn twee jaar jongere opponent en landbouwer Dick Willigenburg uit Leusden. Het betekende Spijkers vierde seizoen-triomf. Zijn victorie in het dorp aan het Pikmeer, waar ondanks de hevige concurrentie van het EK-voetbal oP de tv de publieke belangstelling groot was te noemen, kreeg extra glans door de aantekening, dat de Kampenaar ai sinds 6 mei wordt geplaagd door een gekneusde rib.

De winnaar: „Het parcours was door de vele bochten, de klinkers en de regen bijzonder zwaar. Op de klinkers vooral ondervond ik veel last van die rib". Grote bewondering was er van de kant van de als tweede finishende Dick Willigenburg voor de manier, waarop Jan Spijker naar de victorie was gesprint. Dick Willigenburg: „Jan hield het gat erg goed gesloten". In de eindsprint hadden Spijker en Willigenburg totaal geen gevaar te duchten van Piet Kleine, gat was vooral te wijten aan domme pech voor de nu in Kerkenveld wonende schaatscrack. Een lekke voorband maakte hem bij voorbaat kansloos. Piet Kleine: „Mijn enige kans op de zege was gelegen in een voortijdige ontsnapping. Ik kreeg daartoe gewoon niet de gelegenheid. Daarvoor koersten Spijker en Willigenburg veel te goed". Willigenburg mocht dan juist iets te kort Tcomen voor de overwinning, hij verdient een enorme pluim voor de manier en de moed, waarop hij in de slotfase wegsprong van zijn twee medevluchters, die er toch weer in slaagden hem terug te pakken. De ronde van Grouw was erg levendig. Jammer was, dat zeer veel coureurs vroegtijdig de pijp aan Maarten gaven, toen nauwelijks de eerste regendruppen op het parcours zichtbaar werden. Van de ruim tachtig gestarte renners fietsten slechts een kleine twintig de 98 kilometer uit. In de openingsfase waren er tal van ontvluchtingspogingen.

Gerrit Möhlmann (Apeldoorn), de Friese kampioen Dries Timmer (Yde de Punt) en Steven Rooks (Heerhugowaard) waren in de ouverture uiterst actief en strijdlustig. Na 22 van de tachtig ronden vormde zich een kopgroep van vijf renners, die bestond uit Dick Willigenburg, Piet Kleine, Jan Spijker, Luuk Aalders (Nieuw Roden) en Ebel Keizer (Muntendam). Een ronde later gelukte het enkel nog aan Gerrit Brokelman (Hardenberg) uit het peloton aansluiting te krijgen. Dit zestal renners zou heel lang de dienst volledig uitmaken. Half koers begon de regen zich aan te dienen. Dat was het sein voor vele en sterke renners, onder wie Gerrit Möhlmann, Jans Vlot, Jan Feiken, Dries Timmer en Sybolt Greidanus, af te stappen. Even na half koers demarreerde Dick Willigenburg uit de kopgroep van zes. Eerst sprong Spijker naar de vluchter toe, even later gevolgd door Piet Kleine. Aan het trio Aalders- Keizer-Brokelman gelukte dat niet. Ebel Keizer reed wel een heel onfortuinlijke wedstrijd in Grouw. Eerst kreeg hij een lekke achterband, wisselde van fiets en juist op het moment, dat aansluiting met Brokelman en Aalders in zicht kwam, reed hij weer lek (nu de voorband). Mismoedig staakte de Muntendammer de. strijd. Het sterk uitgedunde peloton kon in de laatste kilometers toch nog het karakter opbrengen de aanval op de nummers vier en vijf, Aalders en Brokelman, te openen.

Aalders en Brokelman werden ingehaald onder aanvoering van Henk Si egers uit Donderen en Emi Nieuwenhuis uit Surhuisterveen. Eerstgenoemde slaagde er in fraai vierde te worden en Emi Nieuwenhuis schitterend vijfde. Aalders en Brokelman reikten niet verder dan de achtste- en tiende positie. De eerste Friese renner na Emi Nieuwen huis was Dominicus Lolkema uit Oosterend (elfde). De uitslag van deze door de Leeuwarder wielervereniging De Friesche Leeuw georganiseerde wedstrijd luidt:

0

GROUW .( 1980.06.11 )

 

0

Amateurs:

 

1

Jan Spijker

Kampen;

2

Dick Willigenburg

Leusden;

3

Piet Kleine

Kerkenveld;

4

Jan Siegers Hendrik

Donderen

5

Emi Nieuwenhuis

Surhuisterveen;

6

Herman Veneman

Balkbrug;

7

Steven Rooks

Heerhugowaard;

8

Luuk Aalders

Nieuw-Roden;

9

Jan Uitham

Groningen;

10

Gerrit-Jan Brokelman

Hardenberg;

11

Dominicus Lolkema

Oosterend;

12

Jacob Koster

Leeuwarden;

13

Meint Dijk

Tietjerk;

14

Anne Koster

Leeuwarden;

15

Johan Hoekstra

Leeuwarden;

16

Koop Kooistra

Surhuisterveen;

17

Arend Bouwman

Eelde;

18

Cor van Bijnen

Enkhuizen;

19

Wietze Jongsma

Opeinde;

20

Harry Sanders

Buinerveen;