GERKESKLOOSTER-STROOBOS.(1980.08.16)

Dries Timmer in solo naar winst

Op tweehonderd meter voor de finish kwamen de handen van het stuur en gingen de armen triomfantelijk de lucht in. Erg overtuigend won Fries kampioen Dries Timmer uit Ide de Punt zaterdagavond in Gerkesklooster-Stroobos het plaatselijk criterium over tachtig kilometer. Zijn zevende seizoenzege, nadat hij precies vierentwintig uur eerder in Garijp halverwege de koers van het karretje stapte omdat het gewoon niet wilde. De vermanende woorden van pa Timmer op de terugweg van Garijp naar het Drentse Ide de Punt over dat uitstappen, misten de gewenste uitwerking blijkbaar niet.

De ronde van Gerkesklooster was zaterdagavond enerverend genoeg om het in groten getale opgekomen publiek te boeien. Vanaf de eerste ronden, toen Joop Atsma in zijn onderhand gebruikelijke kamikaze-stijl opende, tot de laatste kilometers was er strijd. Bovendien kon de einduitslag waarschijnlijk een ieder wel bevredigen, omdat naast Dries Timmer een sterk duo de bloemetjes in ontvangst mocht nemen. Op enkele honderden meters van Timmer won Anne Koster de eindspurt van een achtervolgende groepje, Gerard Schipper werd derde.

De winst van Dries Timmer was echter niet aanvechtbaar. Vrij vlot na de start vormde zich een kopgroep waarin naast Timmer, Luuk Aalaers, Jan van Dam, Teun Hoving, Anne Koster en Siete Krist onderdak vonden. Een sterk, uitgelezen gezelschap, dat al vrij vlot een voorsprong opbouwde van meer dan een halve minuut. De reactie in het peleton bleef aanvankelijk uit. Toen de grootte van de voorsprong echter beleend werd, was dat voor Dominicus Lolkema en Gerard Schippers het sein om de achtervolging in te zetten.

Het duo kreeg gezelschap van Dries Timmer. De pechvogel, omdat hij kampend met materiaalpech een andere fiets moest hebben en derhalve het contact met de kopgroep verloor. Hij liet zich uiteindelijk helemaal terugvallen op Schipper en Lolkema. En om het koersverloop helemaal levendig te houden ontstond er ook nog een derde groep, bestaande uit Bert Bathoorn, Popke Akkerman en Emi Nieuwenhuis.

Die drie groepen en het peloton jakkerden in een behoorlijk tempo over het parcours, het aantal uitvallers werd daardoor groot, terwijl er ook nog een aantal valpartijen ontstond, overigens  zonder al te ernstige afloop. De koplopers streken uiteindelijk neer op het peloton, hetzelfde gebeurde ook met de groep van Schipper, Lolkema en Timmer, die in Jan Feiken, achterblijver door een valpartij, een aardige compagnon kregen. Hij sleurde het drietal mee - ondanks waarschuwingen van de jury - en de aansluiting met peloton en koplopers kwam tot stand. Aansluiting met het peloton kreeg uiteindelijk ook nog het derde groepje met Bathoorn, Akkerman en Nieuwenhuis, die de laatste kilometers voor de aansluiting nog gezelschap kregen van mede-koploper Luuk Aalders, die ook al met materiaalpech te kampen kreeg.

Op het moment dat de aansluiting van dit groepje bijna tot stand was gekomen, sloeg Dries Timmer zijn slag. Hij sprong weg, aanvankelijk met Siete Krist om de ontsnapte Übel Dijk en Jan Feiken (beiden op een ronde) te achterhalen. Krist moest afhaken en toen was de ronde beslist. De achterblijvers mochten afsprinten en de rest van de groep koerste de laatste rondjes verbrokkeld over het parcours. Het pechduiveltje dat gisteravond toch al een paar keer hard toesloeg, had voor Teun Hoving in de laatste ronden nog wat onaarcfigs in petto. Hij reed lek, verloor veel terrein en dat wierp hem terug naar een elfde plaats.

0

GERKESKLOOSTER .( 1980.08.16 )

0

Amateurs:

 

1

Dries Timmer

Yde de Punt;

2

Anne Koster

Leeuwarden;

3

Gerard Schipper

Ter Apel;

4

Dominicus Lolkema

Oosterend;

5

Emi Nieuwenhuis

Surhuisterveen;

6

Jan van Dam

Muntendam;

7

Syte Krist

Groningen;

8

Popke Akkerman

Waskemeer;

9

Bert Bathoorn

Roderwolde;

10

Luuk Aalders

Nieuw-Roden;

12

Ubel Dijk

Usquert;

13

Jan Feiken

Veendam;

14

Johan Hoekstra

Leeuwarden;

15

Durk Steensma

Surhuisterveen;

16

Wietze Jongsma

Opeinde;

17

Sjors Lankman

Zwaagwesteinde;

18

Thijs Hofstede

Westlaren;

19

Meint Dijk

Tietjerk;

20

Andries Nieuwenhuis

Surhuisterveen;