GARIJP.(1980.08.15)

„Dolle" steelt Garijpster harten met winnende solo

De amateurronde van Garijp „ontaardde" door de jaren heen eigenlijk nooit in een onvergetelijk spektakelstuk, hoewel de dreiging van een somber totaalbeeld toch vrijwel altijd weggemasseerd werd door een of andere tempobeul. De inmiddels professional geworden René Kos deed dat in voorgaande jaren en dit jaar hield Dries van Wijhe deze goede traditie levend. Hij soleerde schitterend naar de winst.

Het betekende vrijdagavond in Garijp al weer de veertiende seizoenzege van de Kerkdorper, die van alle Nederlandse sportlieden waarschijnlijk de meest indrukwekkende ris bijnamen heeft, waarvan de bekendste dan „Dolle Dries" is. De heer Van Wijhe handelde deze nieuwe triomf overigens allerminst routineus af. Met enkele kwinkslagen steeg zijn toch al onmiskenbare populariteit in Garijp naar duizelingwekkende hoogte.

,Dat vaste verzetje van mij is helemaal geen nadeel", meldde hij bijvoorbeeld. „In een kriterium zitten de meeste jongens op 43x15. Als je daar vast op zit, zoals ik, is het alleen niet zo geschikt voor sprinten, maar dat kan ik toch niet". Een hele fraaie van Dries was ook zijn reaktie op de dertiende seizoenzege, eerder deze week in Kampen: „Die laatste ronde reed ik niet op een transportfiets maar op een damesfiets en tot mijn schrik merkte ik, dat er nog een kind achterop zat 00k..."

Een alleraardigst slot dus van een gebeuren, dat moeizaam op gang kwam. Lange tijd gebeurde er nauwelijks iets op het zeer fraaie, maar niet overdreven zware parkoers. Omdat de wind ook nog als scherprechter wegviel, reikten demarrages gewoonlijk niet verder dan een tiental meters voorsprong. Zon beetje halverwege de 90 kilometer lange koers was het plotseling wel raak na een versnelling van Jan Feiken en Steve Fleetwood.

opstandige milt en bleef met moeite de hoofdmacht voor. De voortdurend in de staart van de kopgroep verblijvende Arend Bouwman was minder sterk en viel tegen het einde ver terug.

Dries van Wijhe nam geheel volgens de verwachtingen het initiatief over en denderde na enkele plaagstootjes zon 14 kilometer voor het einde bij zijn nauwelijks tegenspartelende vluchtmakkers vandaan, Ham vlot een kleine minuut voorsprong en triomfeerde tot groot enthousiasme van de vrij talrijke toeschouwers zoals het hem goeddacht. Ver achter hem duelleerden Steve Fleetwood en Jan Feiken om de kruimels, waarbij Feiken zichzelf in tegenstelling met de jury als snelste zag. De uitslagen:

De hoofdmacht reageerde domweg niet, toen Dries van Wijhe, Popke Akkerman, Syte Krist, Arend Bouwman, Jan Geert Scheper en Anno Meems aansloten en dit achttal overdreven snel een onaantastbare voorsprong nam. „Grappig" was, dat Gerard Schipper, Dries Timmer en Egbert Koersen als favorieten uit de dominant geachte Batavus-wielerstal toen juist in de staart van het peloton zaten te „slapen".

0

GARIJP .( 1980.08.15 )

 

0

Amateurs:

 

1

Dries van Wijhe

Oosterwolde;

2

Steve Fleetwood

Liverpool (Engeland);

3

Jan Feiken

Veendam;

4

Anno Meems

Tweede Exloermond;

5

Syte Krist

Groningen;

6

Jan-Gerard Scheper

Ruinen;

7

Popke Akkerman

Waskemeer;

8

Gezinus Hoven

Oosterwolde;

9

Egbert Koersen

Emmeloord;

10

Anne Koster

Leeuwarden;

11

Wiecher Vlot

Wanneperveen;

12

Bert Bathoorn

Roderwolde;

13

Catrinus Haisma

Lippenhuizen;

14

Ubel Dijk

Usquert;

15

Geert Bouwman

Geffen;

16

Gerke van Dekken

Hoogkerk;

17

Jan van Dam

Muntendam;

18

Jans Vlot

De Wijk;

20

Jan Steensma

Surhuisterveen;