EE.(1980.05.30)

Eerste seizoenszege Ebel Keizer in Ee

Ebel Keizer uit Muntendam heeft in feestend Ee gisteravond zijn eerste seizoentriomf behaald. In de sprint van een kopgroep van acht man versloeg hij Gerrit Brokelman uit Hardenberg, die zijn vorm tot nu toe met vijf overwinningen heeft onderstreept. Een verrassende ontknoping van een ronde die tachtig kilometer lang niet bijster interessant was. Het weer was mooi, het tempo lag hoog en ontsnappen was daarom niet een al te lucratieve bezigheid.

Ebel Keizer was overigens wel de terechte winnaar. Hij en Emi Nieuwenhuis toonden de meeste vechtlust en voor de renner uit Muntendam leverde de vechtlust zelfs winst op. „Brokelman zat in een iets zwaardere versnelling dan ik. Toch kon ik eerst niet bij hem komen, omdat ik achter Dominicus Lolkema zat. Toen er echter een gaatje kwam ben ik er meteen ingedoken en Brokelman voorbijgespurt', aldus de winnaar. En Brokelman: „Het is mijn eigen fout dat ik niet gewonnen heb. Ik zat te zwaar en zat te vroeg op kop. Maar ik treur er niet om. Ik heb al vijf keer gewonnen en heb nog aardig wat voor de boeg." Voor Ebel Keizer was de overwinning des te verheugender, omdat hij pas op 30 april weer op de fiets is gestapt, nadat hij zes weken op non-actief had gestaan. Anderhalve maand verplichte rust met een hand in het gips, geen ideale voorbereiding op een seizoen. „Maar vanavond ging het goed. Ik ben er weer."

Overigens, Ebel Keizer had de beslissende ontsnapping te danken aan collega-vechter Emi Nieuwenhuis uit Surhuisterveen. Hij piepte er met nog zon elf ronden te gaan tussenuit met Dominicus Lolkema uit Oosterend en Jan Drost uit Hoogeveen. Het trio reed twee rondjes op kop en kreeg toengezelschap van Ebel Keizer, Gerrit Brokelman, Übel Dijk, Bert Bathoorn en Henk Siegers. Een sterke groep, die gemakkelijk van het steeds verder versplinterende peloton weg kon blijven. Enkele geklopten zetten nog wel aan, maar 't gat dichten was toen al niet meer mogelijk. In de kopgroep zelf was het overigens ook niet meer mogelijk om aan een solotoer te beginnen. De bloemen en de pakkerds moesten verdeeld worden in de sprint. Naast Keizer en Brokelman kwam Übel Dijk op het schavotje.

Eerder in de koers waren er overigens wel pogingen gedaan om weg te komen. Wicher Vlot, Harrie Sanders (die kort daarna lek reed en af moest

stappen), Gerrit Takens en Tiemen Zijlstra waren de eerste vuurvreters. In het eerste deel van de koers zetten Ebel. Keizer en Jan Welles ook al aan voor een niet erg succesvolle demarrage. Keizer bleef overigens doorgaan, ook nadat, Brokelman en Popke Akkerman aansluiting hadden gekregen. Het kwartet werd opgeslokt door de meute, maar Ebel Keizer vertrok weer in een solo die een kilometer of vijf duurde.

Emi Nieuwenhuis vertoonde zich in de voorste rijen in het tweede deel van de wedstrijd. Hij leek kansrijk te ontsnappen met Jan Jongsma, Johannes Hoekstra, Gerrit Takens, Gerard Schipper en Übel Dijk. Een kopgroep die in een later stadium zelfs nog gezelschap kreeg van Brokelman, Egbert Koersen (net terug van de voor nem succesvol verlopen Vredeskoers waarin hij de etappe Oost-Berlijn-Halle won), Dominicus Lolkema, Catrinus Haisma en Anne Koster, die zich op het laatste moment realiseerde dat dit wel eens de beslissende groep zou kunnen zijn. Ook deze grote kopgroep slaagde er echter niet in weg te blijven. Alleen Gerard Schipper vroeg uitstel van executie aan. Voor neel even maar trouwens. Enkele minuten nadat ook hij tot de orde was geroepen viel de slag dan wel, met het geschetste resultaat.

0

EE .( 1980.05.30 )

 

0

Amateurs:

 

1

Ebel Keizer

Muntendam;

2

Gerrit-Jan Brokelman

Hardenberg;

3

Ubel Dijk

Usquert;

4

Dominicus Lolkema

Oosterend;

5

Bert Bathoorn

Roderwolde;

6

Jan Drost

Hoogeveen;

7

Jan Siegers Hendrik

Donderen

8

Emi Nieuwenhuis

Surhuisterveen;

9

Luuk Aalders

Nieuw-Roden;

10

Gerard Schipper

Ter Apel;

11

Syte Krist

Groningen;

12

Albert Bos

Gieten;

13

Sybolt Greidanus

Wommels;

14

Egbert Koersen

Emmeloord;

15

Gerry Takens

Haren;

16

Anne Koster

Leeuwarden;

17

Catrinus Haisma

Lippenhuizen;

18

Jan Uitham

Groningen;

19

Johan Hoekstra

Leeuwarden;

20

Jacob Koster

Leeuwarden;